Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Astra zenuwen

Ik heb mijn eerste prik. In de San Salvatorkerk in de Wijert, Groningen, waar onze huisarts met enkele collega’s op eigen kosten een priklocatie had geopend (hulde), kreeg ik en tal van anderen ons eerste vaccin tegen corona van het type astra zenica. Ik was, moet ik toegeven, een beetje zenuwachtig, want de media hadden bol gestaan van het gestuntel van ons kabinet en haar adviesorgaan de gezondheidsraad.

Die gezondheidsraad had tegen het advies van de EMA, een Europees adviesorgaan, dus tegen de EMA in, besloten dat mensen onder de zestig geen astra zenica meer mochten krijgen. De zorgmedewerkers en kwetsbaren moesten maar wachten, terwijl ik die niets had en geen bijzonder risico loop, wel mocht. Er waren in Europa enkele doden te betreuren die zeer waarschijnlijk aan dit medicijn te wijten zijn. Dat op zich is natuurlijk voor de betrokkenen best erg en als je zo in de San Salvatorkerk zit te wachten op bijwerkingen hoop je toch dat je niet toevallig één van die betrokkenen bent. Maar ik wist dat de kans veel groter is dat na jarenlang trouw loten kopen bij de postcodeloterij winst hebt gemaakt, dan dat je trombose oploopt door astra zenica. U mag best weten dat ik die loten niet koop, omdat vrijwel zeker is dat het me meer geld kost dan ik zal winnen, dus waarom zou ik dat kleine risico niet lopen om de kans op corona een enorme klap te geven?

Een vriend van me vertelde laatst dat hij weer 140 meter kon lopen. Hij herstelt van een IC-opname na een coronabesmetting, waar een arts ook nog vrolijk vertelde dat hij geluk had: “in april vorig jaar hadden we je niet kunnen redden”.

Dan lees ik ook nog dat de kans dat je trombose oploopt tijdens één vliegreis groter is dan bij het prikken met astra zenica en dan denk ik toch dat een vliegreis met niet beschermt tegen corona. Gaan we vliegen dan ook maar verbieden? Wat is dat weekje Rhodos je eigenlijk waard?

Dus met al die statistiek en vergelijkingen in mijn kop weet ik dat ik er zeer verstandig gedaan heb dat ik de prik heb laten zetten. Desondanks was ik toch wel een beetje zenuwachtig in de Salvatorkerk door al het gekwek op de media (woorden van Adriaan van Dis). Maar ik kan u schrijven: ik leef nog steeds. Ik heb vergeefs zitten wachten op bijwerkingen en hoop dat het vaccin inderdaad helpt om te voorkomen dat ik corona krijg en dat ik u besmet. Ik bouw mee aan de verdediging tegen de ellende.

Doet u ook mee?


PS. als ik de kans had gehad had ik mijn plaats overigens graag afgestaan aan kwetsbaren of verplegend personeel onder de zestig. Maar dat mag niet.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 april 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 143Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)