Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Elfstedentocht

Er zijn van die berichtjes die je in eerste instantie niet opvallen. Tussen neus en lippen glijden ze door je bewustzijn zonder te landen in het gebied waar de tweede gedachtes heersen.
Waar de bries van de twijfel waait of de valwind van de ergernis naar beneden dondert.
Goedgemutst als altijd las ik dan ook dat Vliegbasis Leeuwarden afscheid neemt van haar F16’s.
U weet wel die straaljagers van onze luchtmacht die met grote regelmaat boven de Noordzee plotseling in de veronderstelling verkeerden dat ze een onderzeeër waren.
Ze worden na jaren trouwe dienst, waarin ze als zenuwslopende herriebak boven ons hoofd gierden en het liefst boven stedelijk gebied door de geluidsbarrière gingen, vervangen door de JSF de Joint Strike Fighter. Alleen bij de naam al moet het de Russen dun door de broek lopen.
Tientallen miljoenen digitaal vernuft per stuk, veel politieke stampij vooraf, tijdens de bouw meerdere malen qua prijs over de kop gegaan, het neusje van de radarzalm, nog dodelijker schiettuig, maar zonder enige voorziening voor duurzaamheid of lawaaireductie.
Integendeel omwonenden hebben al kennis kunnen maken met de opvolger en worden horendol van het geloei en gejank boven hun hoofd.

Maar nu.
Met een snik in de stem maakt Defensie bekend dat we afscheid gaan nemen van die trouwe F16.
Ja mensen scheiden doet lijden. En daarom kwam men op het ludieke idee om alle straaljagers tegelijk, dus in formatie meerdere malen een ELFSTEDENTOCHT te laten vliegen.
Zodat de Friese bevolking een traantje plengend nog een keer met weemoed en oordoppen in naar de lucht kan turen om de oude rakkers voorbij te zien razen. De Friezen wordt zelfs verzocht hun herinneringen met defensie te delen.
En iedereen vindt het leuk en origineel en grapt dat ze ook maar onder het bruggetje van Bartlehiem..en over een stempeltje..en een kruisje moeten krijgen..

Ik denk dat het aan mij ligt, ik mankeer iets aan mijn nationale trotsklieren, ik hoor er gewoon niet meer bij. Geen nieuws mee voor mij, ik hou ermee op.

Schrijver: Trawant
22 juni 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 128Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
23 juni 2021
Ik heb ook niet gehuild toen de Starfighter verdween, de voorganger van de F16, hoewel ik dat vliegtuig ook wel grappig vond: een buis met piepkleine vleugeltjes.
Toen vond ik de F16 nog leuk, maar nu vind ik het vooral een oorlogsmachine.
Ook fans vallen van hun geloof.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)