Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het zijn geen incidenten

Herman Tjeenk Willink is een door mij graag geziene gast in het programma Buitenhof. Hij is jurist, dat is natuurlijk niet zo best, maar hij is wel van een goed soort juristen. Hij kijkt vele mijlen verder dan zijn neus lang is en die is best lang.

Zondag 27 juni was hij er weer eens en hij maakte enkele somber makende opmerkingen. Hij had het over de toeslagenaffaire en Groninger gasbevingen. Hij had het ook kunnen hebben over het pulsvissen als hij het nieuws van vandaag had gehad. Dat nieuws was dat het Ministerie van Landbouw tegen Europese collega’s had gelogen. Domweg gelogen. Ze hadden niet 5 % van de vloot vergund om puls te gaan vissen (hoe schrijf je dat), maar 25 %. De bedoeling was 12,5 %, maar omdat ze toch aan het liegen waren, hadden ze onder druk van de Kamer het maar verdubbeld.

Het zijn geen incidenten, zei Tjeenk Willink, het is het systeem. En dat systeem is dat de Tweede Kamer de regering niet controleert, maar steunt in alles wat de regering wil. De Kamer is geen tegenwicht meer, maar een duwer: pak de fraudeurs, werd er geroepen en onschuldige burgers hebben het geweten. Red de vissers! En Nederland ging liegen, zodat de pulsvisserij voor de komende tijd helemaal verboden is, ongeacht of het eigenlijk een betere methode is of niet. En natuurlijk moesten de Groningers geholpen: veiligheid voorop, maar uiteindelijk bleek tot en met minister Kamp dat pas na de financiën de veiligheid voorop stond. En omdat de veiligheid te duur was, kwam daar alleen maar heel veel bureaucratie van terecht die werd ingezet om de hulp aan mensen uit te stellen en vooral te zoeken of er niet een veilige methode was om ze met een kluit in het riet te sturen.

Dat is het systeem. Ik zie dat ook bij het boek dat ik nu schrijf – over de herindeling van Haren. De burgers, een meerderheid van de Raad en sommigen uit het College van Haren protesteren als gekken, maar vrijwel niemand van de coalitie durft te controleren of de burgers niet gelijk hebben. Eén Kamerlid, Monica de Boer (D66), stelt zich op als een leeuwin om haar minister (Ollongren, D66) te beschermen tegen de vuige aanvallen van de SP en de PVV. Eén Kamerlid, Harry van der Molen (CDA) probeert oprecht uit te zoeken of de burgers, de meerderheid van de raad en sommigen van het college een punt hebben. Maar uiteindelijk stemt hij toch voor de herindeling. We zien dat hij in de pauzes van het debat meteen wordt omringd door De Boer en Van den Bosch (VVD), zodat het niet vreemd is te veronderstellen dat Van der Molen gesensibiliseerd is. Hij kan natuurlijk ook tellen. Als hij tegen had gestemd, had het wetsvoorstel dankzij de oppositie het ook gehaald. Vervolgens zouden de verhoudingen met D66 troebel zijn geworden en daar zou hij de rest van de periode alleen maar last van hebben gehad.

Dat is het systeem. Een Kamerlid dat nadenkt, krijgt geen complimenten, maar wordt ingekapseld en als dat niet lukt, kalt gesteld. Dat is nog net niet koud gemaakt. Van der Molen, u weet het vast niet, is na de laatste verkiezingen met ziekverlof omdat hij overspannen is. Ik vrees dat hij toch te veel nadenkt.

Het zijn geen incidenten. Het is het systeem, zegt Tjeenk Willink en ik kan dat alleen maar beamen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 juli 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 2 stemmen 127Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
1 juli 2021
Je column stemt me niet vrolijk(er), Jan!
Maar ik ben bang dat er veel waars in zit.
Succes met je boek (als je al een uitgever vindt...)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)