Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voortzetting oude Haagse meuk is armoe

De niet bijzonder charismatische Hoekstra poneert tijdens het recente CDA-congres met horten en stoten tussen het brave geklap door de verrassende stelling, dat voortzetting van de oude coalitie het beste voor het land zou zijn. Dan breekt mijn klomp. Dus is het wat mij betreft tijd voor weer een Klaaglied. Gaat u maar na. Bijna twee miljoen kiezers stemden op de VVD. En ook in de virtuele peiling is de positie van deze partij ogenschijnlijk onaantastbaar. Daarnaast is er de heldhaftige poging van Hoekstra ‘om verantwoordelijkheid te nemen’ (braaf applaus) en een ‘streep door het verleden te halen’ (braaf applaus) en de wens dus om door te gaan met min of meer de oude hap. Deze voortzetting van de huidige coalitie betekent echter het compleet negeren van de ingrijpende beleidsmissers van de afgelopen periode op cruciale terreinen. Daarover zweeg Hoekstra natuurlijk.

Dezelfde minister wiens departement van Financiën een belangrijke factor was in het nog steeds niet afgeronde Toeslagen Schandaal denkt met een speech, rijk gevuld met open deuren en dappere mooipraat het klungelige en onbarmhartige CDA uit het moeras te trekken. Je moet maar durven. Toeslagen, woningramp, marktwerking, zorg, onderwijs, klimaat, de macht van multinationals, en het Coronabeleid. Overigens schurkt het CDA aan tegen de premier die vaak verklaart ook ‘trots’ te zijn op hetgeen in de afgelopen tien jaar is bereikt. Maar achter de schone schijn van een ‘gaaf land’ woekert de tweedeling en is betaalbaar wonen schandalig verwaarloosd. Om te wonen en ook nog vaste lasten op te hoesten in de maand is voor veel huishoudens steeds lastiger in dit rijke land. We moeten geduld hebben, kwettert demissionaire Ollongren over de rampzalige situatie op gebied van wonen.

Ook hier weer gebrek aan daadkracht. Eerst een belangrijke sector mede laten ontsporen en gruwelijk laten versloffen, en dan de burgers uitleggen, dat voor verbetering veel tijd nodig is en geduld een schone zaak is. Het is dit verregaande tweeslachtige ‘optreden’ dat blijkbaar bij kiezers toch nog voldoende steun oproept. Het is mij een compleet raadsel. Nu ja, de premier is vaak op de televisie vanwege ook Corona. En het is vast een toffe man, die weet hoe netwerken werken en een wellicht charmante jovialiteit uitstraalt. Behalve als hij ‘niks wil zeggen over de laatste toespraak van Sigrid Kaag’, want dan besteedt hij ‘liever tijd aan het formatieproces’. Een gotspe lijkt dit. Een reactie kost een paar minuten en een nieuw kabinet laat inmiddels tergend lang op zich wachten door gedoe en uitsluitspelletjes. Dit zwijgen na de Kaag-toespraak is veelzeggend, wat mij betreft.

Hoe dan ook ben ik bezorgd over het nieuwe (mogelijke) minderheidskabinet kabinet. Want stoere taal over dat een land geregeerd moet worden. Maar intussen kleven, uitsluiten, gemaakte blunders negeren, tijdrekken en mooi-weer-praatjes. Tijd voor een werkelijk ander sociaal geluid, dat niet zozeer mensen verbindt als wel dat werken en leven voor alle groepen verbetert. Wellicht een Partij Pieter Omtzigt (PPO) met thans 25 zetels in de peiling van Maurice de Hond.

Schrijver: Karel Jong
13 september 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 8 stemmen 370Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J de Groot
Datum:
14 september 2021
Echt iets om over na te denken deze column.
Dank.
Naam:
Karel Jong
Datum:
13 september 2021
Inderdaad leert de geschiedenis van de LPF ons een en ander. Ik herinner mij de dolle toestanden nog wel. Wel vermoed ik dat Omtzigt als persoon niet direct oproeikraaiers en al te bizarre avonturiers trekt. Daar is hij te veel econometrist voor. Fantaseren over een dergelijke partij met een mooie mix van charismatische types en saaie, maar deskundige politici, vind ik wel prettig. Ook ik vind al heel lang, dat de overheid volkomen ten onrechte de burgers vooral ziet als berekenende fraudeurs en profiteurs. Ook ik zou een soort sociaal contract op prijs stellen. Bovendien heeft Omtzigt veel langer bewezen hoe een Tweede Kamerlid echt te werk moet gaan ten dienste van zijn kiezers. Dat kon je van de ongeleide projectielen van de LPF echt niet beweren.
Naam:
B. de Ronde
Datum:
13 september 2021
Goed geformuleerde column, Karel.
Maar leert de geschiedenis ons niet dat plotseling sterk opgroeiende partijen (LPF!) geen enkel soelaas bieden? Gegarandeerd dat een Partij Pieter Omtzigt (POO) wel voor veel komische situaties zal zorgen met de talloze ambitieuze overlopers uit andere partijen, maar dat oplossingen uit het zicht blijven.
Liever inzicht dan Omtzigt, wat mij betreft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)