Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wetsovertreders

Wie jaagt op de wetsovertreders? Ik lees dat de voorzitter Coöperatie Laatste Wil is opgepakt voor hulp bij zelfdoding. Jos van Wijk of, zoals hij nu heet, Jos van W., wordt nu door het Openbaar Ministerie vervolgd omdat hij mensen zou hebben geholpen bij hun zelfdoding. Vroeger heette dat overigens zelfmoord. Alles beweegt.

Waku Waku is ook gestraft door de burgemeester Dijksma van Utrecht omdat dit restaurant weigert aan de gasten te vragen de corona-app te tonen en zo te bewijzen dat ze binnen mogen eten. Misschien moeten we nu ook spreken van het restaurant Waku W.

Beide zaken hebben een opmerkelijke overeenkomst. Er zijn namelijk bij beide zaken mensen die vinden dat Van W. en Waku W. niets hebben misdaan. Bij beide zaken zijn er demonstraties van mensen die vinden dat het Openbaar Ministerie en burgemeester de plank misslaan. Maar er is ook een verschil. Bij Van W. vraag ik me af wie nu de moeite neemt om deze man te vervolgen voor iets wat eigenlijk wel zou moeten mogen. We maken het tegenwoordig mensen verschrikkelijk lastig om op een fatsoenlijke manier een einde aan hun leven te maken. Het moet met dokters, tweede meningen (second opinions) en je moet behoorlijk stevig in je schoenen staan om het legaal voor elkaar te krijgen. Van W. probeert het iets makkelijker te makken. Dus bij Van W. vraag ik me af of degene van het Openbaar Ministerie die Van W. in de cel gooit eigenlijk wel goed kan slapen. Of zou het een gereformeerde jurist zijn? Je weet het niet, hè, want het OM heet neutraal te zijn.

Wat natuurlijk niet kan.

Maar bij Waku W. denk ik in weerwil van de tientallen demonstranten dat burgemeester Dijksma groot gelijk heeft. Die kleine vrouw staat op een degelijke manier haar mannetje. Degene die Waku W. heeft gesloten zal, als hij net zo denkt als ik, ook onrustig slapen maar dan niet vanwege zijn geweten, maar vanwege die lastige demonstranten die beweren dat de mensenrechten in het geding zijn als ze een corona-app op hen mobiel moeten zetten en die bij het binnentreden van een restaurant moeten tonen.

De Jodenvervolging waarmee je het niet mag vergelijken begon ook met winkels die niet voor Joden waren en toch sta ik niet aan de kant van de demonstranten maar aan de kant van Dijksma en haar agenten. En tegenover het Openbaar Ministerie. Ik ben dus ook iemand die de wet kritisch volgt. Ik kan dus zowel het Openbaar Ministerie als de demonstranten, zowel Van W. als de agenten die Waku W. sluiten niets verwijten. Ik ben één van hen. Ik ben één van de mensen voor wie de wet niet heilig is.

En toch ook weer wel. En ik hoop dat dit voor alle mensen die ik in dit artikel noem ook geldt: we moeten de wet gehoorzamen. Ik vermoord de mensen van het Openbaar Ministerie niet en ook de demonstranten niet en zij vermoorden Van W. niet en ook Dijksma en haar agenten niet. Zo hoort het. En als we ruzie over de wet krijgen, gaan we naar de rechter en die legt dan uit wie gelijk heeft en daar gehoorzamen we aan, ook als de rechter ons ongelijk geeft.

Dan doen we het enige wat we dan nog kunnen: stemmen op politieke partijen die de wetten zo willen veranderen dat de rechter wel naar onze wensen moet luisteren. Want als we het niet zo doen, dan wordt het knokken en de wet een speelbal van de sterkste. Pas dan moeten we ons bergen en bang zijn voor onze rechtstaat. Want, lieve demonstranten die de Jodenvervolging aanhalen, dat is nog steeds een verschil tussen de holocaust en de corona-case.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 30 september 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 132Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
3 oktober 2021
Er zou meer en luider geprotesteerd moeten worden tegen acties van het OM tegen personen en instellingen die het mensen mogelijk willen maken op een menswaardige wijze te sterven.
Wat ook heel erg naar is dat politieagenten de heer Van Wijk thuis komen arresteren, terwijl een verzoek om even langs te komen op het bureau zou volstaan. We hebben het hier niet over misdadigers maar over een persoon die zich inzet voor een zeer humaan gedachtegoed.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)