Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Over de volgende ramp van Rutte

De wereld is een beetje ingewikkeld. Een belangrijk deel komt van de Nederlandse overheid die de regels te ingewikkeld maakt. Daarom bedenkt de VVD keer op keer manieren om de regels te vereenvoudigen. Of de ambtenaren, eigenlijk weet ik niet wie van de twee het land regeren. Misschien de ambtenaren in Den Haag wel. En die bedenken dan grootse en meeslepende oplossingen voor complexe problemen die ze met één grote stelselwijziging gaan aanpakken.

Aanpakken, je weet wel, een VVD-leuze. Dat deden ze met de drie decentralisaties. En bij die drie decentralisaties is het nu volledig aan het mislopen. Het groeit gemeenten boven het hoofd of beter, het was hun al boven het hoofd gegroeid en het enige wat ze tot nu toe proberen is het financieel in de klauwen te krijgen, inhoudelijke verbeteringen zijn nog erg ver weg. Het ging om dat laatste, maar ja, neem de jeugdzorg: gemeenten bepalen niet wie jeugdzorg krijgt en bepalen evenmin welke zorg een jeugdige krijgt. Het enige is dat ze verantwoordelijk zijn voor de betalingen.

Maak daar maar een beleid van zonder dat de jeugd de dupe wordt en zonder dat de zorgverlener of rijk wordt óf gefrustreerd en overwerkt wordt – afhankelijk van het type zorgverlener. De ene vindt een gat in de markt met niets doen voor mensen die geen hulp nodig hebben en de ander loopt gigantisch achter de feiten aan om te proberen iets te doen voor de mensen die wel zorg nodig hebben.

En nu komt er de Omgevingswet. Weer moet alles op een beleidsterrein op de kop, omdat er niet snel genoeg wordt gebouwd. De ondernemers hebben last van de overheid en dus moeten gemeenten dat oplossen door ondernemers vrij baan te geven en zelf een moloch van wetgeving uit te voeren die voor iedereen niet is te overzien. Raadsleden moeten niet meer een bestemmingsplan maken per deelgebied van hun gemeente, maar één plan voor de hele gemeente waarin alles integraal is verwerkt. Dat heet overzichtelijk, maar is het natuurlijk helemaal niet. Thuis bewaar je ook niet alle erwten, bruine, witte, zwarte, chili- en sperziebonen in één pot.

Het wordt weer net als bij de drie decentralisaties: het zou mooi zijn als het kon.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 december 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 7 stemmen 219Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
17 december 2021
Bet Weter heeft gelijk: ook de PvdA heeft daar negatieve bijdragen aan geleverd. Deze partij is echter redelijk geslonken. De VVD heeft- mede door de Rutte Corona speeches in de aanvang van de crisis, geen verkiezingsnederlaag geleden. Een paar miljoen kiezers kozen toch voor Rutte c.s. Niet alleen de VVD is verantwoordelijk voor behoorlijk grote mislukkingen en foute taxaties. Dat klopt. Maar heeft volgens mij wel de grootste invloed gekend op het gevoerde beleid van de afgelopen tien jaar. Afijn, nieuwe bestuurscultuur. En inderdaad- zoals onder meer Bas Heijne in NRC meldt- Rutte moet vooral zich afzetten tegen Rutte. Een metamorfose naar een flink andere politicus. Wellicht een onmogelijke missie.
Naam:
Bet Weter
Datum:
12 december 2021
Ik ben het ook wel eens met Jan: “Het zou mooi zijn als het kon”.
Karel: Je laatste zin vind ik een beetje lastig te interpreteren. Aan de wieg van de “ontsporingen” die jij benoemt stonden toch ook in sterke mate, Asscher, Kleinsma en nog eens Asscher. Allen PvdA´ers zoals je weet. Hoe wil je dan graag dat de kiezer daar scherp over oordeelt? Alleen de VVD links laten liggen?
Naam:
Karel Jong
Datum:
9 december 2021
Eens met Jan. De lerende overheid onder vooral VVD regime lijkt niets te leren. Soms-in andere kaders- spreken wij welwillend over 'leerproces'. Op landelijk niveau zijn de negatieve gevolgen echter ingrijpend, zoals diverse grote projecten akelig duidelijk hebben aangetoond (over de schuttingen mikken van Jeugdzorg naar gemeenten, Participatiewet, Toeslagen, moraal Belastingdienst, en meer). Onbegrijpelijk, dat kiezers in Nederland daar minder scherp over oordelen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)