Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een kleine vraag

Een kleine vraag. Zou u, als u in Oekraïne woonde, zich vrijwillig aanmelden voor het leger?

Die vraag stel ik mij en omdat ik geen idee wat u zou zeggen, geef ik mijn antwoord maar. Mijn antwoord is dat ik dat wel zou doen, maar meteen zou vragen dat ik niet hoef te schieten. Geen wapen voor mij alsjeblieft. Ik wil wel voorraden naar het front brengen en gewonden, desnoods doden ervandaan halen. Ik wil ook wel een hospik zijn die tussen het vuren door kruipt om iemand het leven te redden, desnoods een leven van de vijand, maar zelf schieten? Dat niet.

Daar ben ik te laf voor.

Vroeger, toen ik zeventien was, wilde ik graag in het leger en mijn teleurstelling was dan ook groot, toen de lichting van 1959 als eerste niet opgeroepen werd voor dienstplicht. Niet lang daarna ontmoette ik tal van jaloerse vrienden en kennissen die maar wat graag met mij hadden geruild en ik had ook wel graag met hen geruild. Niet zo graag, overigens, dat ik ging uitzoeken of dat kon, maar ik had wel vergelijkbare jaloerse gevoelens naar hen toe als zij naar mij.

Maar, door mijn interesse in oorlog en leger, heb ik langzamerhand zoveel kennis van oorlog dat ik iedereen moet afraden eraan deel te nemen, inclusief mijzelf. Toch weet ik niet wat ik precies in Oekraïne zou doen. Hier gaat het wel om de vrijheid van een land. Kies je ervoor verder te leven in een dictatuur om maar geen oorlog te hoeven voeren? Als ik in Marioepol zou wonen, zou ik dan ook een wapen pakken om samen met anderen de hopeloze strijd aan te gaan? En hopeloos? Het is natuurlijk elk moment zo dat het voorbij kan zijn, maar ze hebben het zo lang uitgehouden, dat ze het misschien ook nog uithouden ook. Zou ik daar dan toch maar ergens rond de stad gaan liggen met een antitank-wapen of een geweer?

Ik weet het niet. Je weet het nooit. Ik weet alleen dat ik hier te laf ben, maar als je ergens bent waar iedereen dood gaat, inclusief de bejaarde vrouw die in haar flat wacht tot de oorlog voorbij is, of haar leven, ja, wat doe je dan?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 maart 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 130Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)