Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De gouden toekomst

Vrijdag komen Sent en Kuiken - als ze zangeressen waren hadden ze vast een artiestennaam gekozen, maar als politici moeten ze het met hun eigen naam doen - naar Groningen. Ze komen de PvdA-leden uitleggen waarom het een goed idee is dat de PvdA fuseert met GroenLinks. Uiteraard zijn ze bang leden te verliezen, dus zal alles voorlopig en niets definitief zijn, maar ondertussen gaat het achter de schermen in sneltreinvaart door.

Vorige week kregen de leden een brief van een hele lijst prominente PvdA-ers voor wie al duidelijk is wat er moet gebeuren. Er moet een sterke linkse partij komen en dat kan alleen als GroenLinks fuseert met de PvdA. Wij, leden, moeten niet bang zijn voor de toekomst. Samen sterk, nietwaar?

Maar ik heb al een tijd geleden ontdekt dat voorlichters altijd het omgekeerde zeggen van wat ze voelen. Als ze mij waarschuwen niet bang te zijn, bedoelen ze dat ze zelf doodsbang zijn. Als ze een krachtige partij voorspellen die in de toekomst het verschil gaan maken, geven ze aan dat ze helemaal niet zeker zijn van hun zaak. En erger, als je kijkt wat ontbreekt in de brief is dat precies dat waar het om zou moeten gaan: een visie! Waarom zouden we samen gaan? Wie worden we dan? Wat zijn we dan?

Piketty, Gethin en Martínez-Toledano weten het al. In het boek “ongelijkheid in ons stemgedrag” laten zij zien dat links in Europa en in Nederland de steun van de arbeider is verloren. De PvdA was ooit krachtig door een bondgenootschap van arbeiders met leraren en andere leden van de middenklasse. Doordat de PvdA consistent de discussie over immigratie heeft vermeden en heeft samengewerkt met de VVD om de neoliberale staat te vestigen, als een burgemeester met kiespijn in oorlogstijd, hebben niet alleen Den Uyl, Drees en Troelstra zich in hun graven omgedraaid, maar hebben de arbeiders de partij ook verlaten. Wat overbleef was een krimpende groep hoger opgeleiden die de PvdA bedankten voor hun kansen op een gedegen studie, zodat zij de eerste in de familie waren die de universiteit haalden. GroenLinks is wat dat betreft nog erger, want zij hebben bijna hautain hun voormalige CPN achterban de deur gewezen en is een samenballing van dagdromers met Tesla’s en groentetuintjes. Ook geen groeimodel meer.

Links, schrijven Piketty, Gethin en Marínez, is een elitepartij geworden van mensen die individualisme en zelfredzaamheid nauwelijks minder omarmen dan de VVD. Bos zei het al: we moeten de kansen gelijk maken. En vervolgens blijken die kansen van kinderen met rijke of hoogopgeleide ouders vele malen groter dan die van kinderen uit allochtone en laagopgeleide lagen van de bevolking. De doctorandussen, zei Jan Köller ooit tegen mij, zijn de dood voor de partij en hij had gelijk. Ik zei wel dat ik ook een doctorandus was, maar ja, ik was een uitzondering.

Daarom wil ik de opmerking nuanceren: doctorandussen zonder empathie zijn de dood voor de partij – of we nu fuseren met GroenLinks of niet. Wellicht kan de fusiepartij weer meedoen met de VVD, maar of we dan werkelijk iets goeds gaan doen, ik vraag het me af.

Je ziet het in het Rutte’s-mobieltje-debat. PvdA en GroenLinks huilden met de wolven mee dat Rutte zicht niet aan de wet hield en informatie van zijn mobiel zelf selecteerde voor de archieven. En terecht. Een premier moet zich aan de wet houden. Maar de vraag is of die informatie wel moet worden bewaard. Die vraag stelde niemand in het parlement – ook Klaver en Kuiken niet. En dat betekent dat, mochten zij ooit macht hebben, op precies dezelfde manier de fout in zullen gaan. Openheid beloven, niet doen, beschadigd raken en dan weer tegen de wil van de bevolking doorgaan.

Dus moet ik mij verzetten tegen alle PvdA- en GroenLinks-prominenten die ons een gouden toekomst beloven en die ons die toekomst niet zullen geven, omdat niemand weet wat die gouden toekomst is.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 juni 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 5 stemmen 166Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)