Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Offensief

Ze verdedigen Rusland immers niet, de zogeheten Russische soldaten. Ze zijn in het leger omdat ze er veel meer kunnen verdienen dan thuis. Of omdat ze anders in de gevangenis moeten zitten. Een klein deel slechts verdedigt Rusland, omdat ze denken dat er alleen maar fascisten in Oekraïne wonen. Immers, hebben ze geleerd op school, tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er ook fascisten in Oekraïne die zich verzetten tegen de Russische bevrijders. Maar de meesten geloven dat niet, omdat alles wat je over de geschiedenis leert waar kan zijn en niet waar kan zijn.

Sommigen komen uit Siberië of de Kaukasus. Ze hadden er geen werk en geen perspectief. Ze kregen een goed aanbod en een mooi perspectief van een soldaat die hoog zittend op een tank, met de wind in de haren, door het Oekraïense land reed en werd binnengehaald door gelukkige Klein-Russen, de Russische naam voor Oekraïne, gelukkige Klein-Russen die blij waren dat ze werden bevrijd van de fascisten.

Maar dat is een heel ander beeld dan de werkelijkheid waarin ze zitten. Kapotte geweren. Slechte Noord-Koreaanse munitie. Schuilen in schuttersputjes en opdrachten stand te houden, terwijl de officieren de auto’s vol laden met flessen drank en alles wat ze maar kunnen vinden, instappen en terugrijden richting Rusland. Waarom zou je moeten blijven zitten, vraag je je dan af. De pantserwagen die op straat staat, zonder munitie en hij wil niet starten, die je tot hier heeft gebracht, die gaat je niet terug brengen. De sergeant pakte een fiets en zei dat hij zo terug zou komen. Dat was gisteren.

En dan komen er ineens Oekraïense pantserwagens die wel rijden. Die wel schieten. Wat doe je dan? Ga je dan terug schieten? Hoeveel kogels heb je nog? Hoeveel kameraden heb je nog? Hoeveel levens heb je eigenlijk? Dat je dan ook gaat rennen of liever nog, een stok pakt, en een zo schoon mogelijke, zo wit mogelijke doek, en die doek aan de stok bindt. Dat je die omhoog houdt. Dat snappen je kameraden dan heel goed.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 september 2022


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.2 met 6 stemmen 157



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)