Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Filosofie als Hobby

Waarom zou je filosofie als hobby promoten, althans proberen er iets over te vertellen? Ja, iedereen filosofeert weleens zult je zeggen. Maar bewust nadenken kost energie, je moet ervoor gaan zitten, overdachte dingen ontstaan niet zomaar, er moet aanleiding voor zijn. Het belangrijkste van filosofie is dat je vragen stelt en als het antwoord niet bevredigend is, dan toch doorvragen. Er zullen antwoorden bij zitten waar je nog nooit over nagedacht hebt. Dat betekent in alle gevallen dat je informatie nodig hebt om te kunnen denken.

Filosofie betekent: liefde voor wijsheid, op zoek naar wijze dingen met al je zintuigen. Je zoekt niet naar 'de waarheid', want 'de waarheid' is voor iedereen anders. Je bent op zoek naar meer waarheden. En op zoek zijn naar meer waarheden geeft ook meer ruimte, ruimte waar ontwikkeling plaats vindt.
Ook ben je niet op zoek naar feiten, feiten heeft de wetenschap nodig. Uiteraard zijn feiten belangrijk, maar een filosoof is op zoek naar de betekenis achter die feiten. Wat betekent het voor jou als.....?

Eigenlijk hebben alle mensen vooroordelen, op zich is dat niet erg, wel als je deze oordelen telkens uitspreekt en verkondigt als waarheid. Er moet een gezond scepticisme aanwezig zijn. In de filosofie is een stroming 'filosofisch scepticisme' die stelt dat de menselijke geest onbekwaam is om iets met zekerheid te weten. Pyrrho van Elis (360-275 v.Chr.) was zo'n scepticus. De enige aanvaardbare houding volgens Pyrrho van Elis is dus een oordeelsonthouding. Ga er maar aan staan ! Je kunt zeggen “zonder vooroordelen ben je naïef.” De ervaringen uit je verleden, bepalen een groot deel van je vooroordelen. Het is dus zoeken naar balans tussen scepticisme en vooroordelen. Zelf probeer ik, net als een fotograaf, niet op één plaats te blijven staan, maar het object van meerdere kanten te bekijken.

Wat willen we met onze diepe levensvragen? Filosofie, liefde voor wijsheid, de kick om te weten, denken, voelen, zoeken en te vinden. Bezig zijn met een gedachte, het proberen zoveel mogelijk van alle kanten te bekijken, de reis naar een antwoord toe is belangrijk, het antwoord zelf roept meestal nieuwe vragen op.

Schrijver: Korrel
1 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: hobby

4.2 met 6 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)