Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik sla gerust je zus in elkaar en pak je broer op

Mannen in donkere uniformen en pakken met maskers op of met helmen op met donkere vizieren in landen hier ver vandaan. Vaak in de buurt van busjes, terwijl sommigen in burger ingrijpen. De anonieme helden beuken in op protesterende vrouwen. Of ze mishandelen andere zinloos gearresteerden ergens achteraf buiten het zicht van publiek en camera's. De anonieme ‘gezagsdragers’ pakken broers en zussen op en duwen ze met grof geweld in busjes omdat deze protesteerders teksten over vrijheid riepen naar het gezag. Deze openbare geweldplegers moeten mannen zijn en een enkele vrouw. Vaak hebben zij eveneens broers of zussen. En zij speelden vroeger vast en zeker met neefjes en nichtjes op gezellige familiefeestjes.

Nog langer geleden werden zij als jong ventje vertederd aangekeken door buren en familie. Hun blijde verwekkers gaven met gepaste trots de foto’s door. Zo kon iedereen zien welk fraai kind er opgroeide. Maar nu slaan deze volwassenen met harde vuisten op gezichten of andere kwetsbare delen van hun buren, mogelijk familieleden, of mensen uit andere wijken. Na grof geweld bij het oppakken van hun medeburgers, lijken zij nauwelijks te lijden onder het uitvoeren van redeloos geweld tijdens martelende verhoren van ‘tegenstanders’. Deze ‘agenten’, extreem loyaal aan gezag en geld, komen uiteraard niet van een andere planeet of uit verre landen.

Neen, broers, soms zussen, van medeburgers zijn het, die vermoedelijk op feestjes een prettig glaasje achterover slaan. Nu ja, na het werk is ontspanning immers zeer nodig. Op lastige vragen over hun arbeid mompelen zij over geheim werk bij een plaatselijke overheid, dat grondmonsters neemt van toekomstige bouwlocaties. Meer erover vertellen mogen zij niet, want ja, zij tekenden voor geheimhouding. En de straffen op uit de school klappen zijn heftig. In hun vrije tijd flirten zij soms opdringerig met de nicht van hun vriend, of gaan een potje voetballen met de zoon van een collega. Buiten schijnt dan de zon, of drijven wolken over. Maar het is gelukkig nog droog. Dus nu nog maar even ontspannen. Morgen weer een zware dag. Maar wel met de kans op extra bonussen bij veel succes van hun arrestatieteam.

Schrijver: Lord Wanhoop
2 november 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 258Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Lord Wanhoop
Datum:
10 november 2022
Blijkbaar gaan in enkele landen de protesten toch door, ondanks het geweld van de optredende politie en geheime diensten. Vooral de vrouwen roeren zich. Volgens recente berichten in de landelijke media breidt het verzet zich uit en wordt de roep om vrijheid sterker.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
3 november 2022
De beelden van die lui die medeburgers oppakken en ruw de busjes ingooien vanwege een protest zijn akelig. Te bedenken dat het meestal medeburgers zijn in zwarte pakken met gezichtsbedekkende helmen, stemt somber.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)