Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Beter liegen en lachen dan de waarheid uitleggen

Ik was erheen gegaan om mensen te ontmoeten die ik niet kende. Dat is niet gelukt. Ik kende de vier vrouwen met wie ik zat te eten niet, maar ik kende ze ook weer wel. Ze hadden veel standpunten die ik ook had. Ze vonden het prima dat ik lid was van de PvdA, zolang ik er kritisch op was, ze hadden veel kritiek op de overheid, maar gingen wel stemmen. We waren het met elkaar eens dat Thierry Baudet de minst interessante politicus van Den Haag was en eens dat Pieter Omtzigt heel goed werk had geleverd.

Wat ik interessant vond was dat ze Pieter Omtzigt en Silvana Simons irritant vonden. Daar ben ik het niet mee eens, maar ik begrijp het ook weer wel. Deze twee vechten keihard om gehoord te worden. Omtzigt eerst als lid van het CDA, waar hij samen met Leyten keihard heeft jarenlang tegen de wind in heeft gewerkt om de Toeslagenaffaire boven tafel te krijgen. Hij werd overspannen, toen bleek dat ze hem bij de kabinetsformatie op een functie elders wilden krijgen. Tegenmacht mocht niet.

Ook Simons is vervelend, omdat ze altijd hamert op discriminatie - een avond in het kader van de Week van de Democratie in de Sleutel in Groningen. Ook dat vonden mijn gesprekspartners bewonderenswaardig, maar de sfeer rondom haar was altijd zo negatief. Toen ik aangaf dat dat vooral kwam door de manier hoe zij constant op haar toon werd aangevallen door witte mannen en vrouwen, beaamden ze dat, maar dat maakte de irritatie die zij voelden tegen Simons niet minder.

Daar stond juist bewondering voor Mark Rutte tegenover. Niet dat ze op hem gingen stemmen, vermoed ik, maar het was altijd prettig om naar te kijken. Hij lacht, maakt grappen en geeft een goede sfeer. En hij liegt. Dat wisten ze ook.

Kortom: politici die de waarheid vertellen worden irritant gevonden, terwijl politici die liegen leuk worden gevonden. De sleutel voor een succesvolle politieke carrière is dus dat je beter kunt liegen en lachen dan de waarheid uitleggen. Waar moet het heen met de wereld?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 maart 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 4 stemmen 146Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)