Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kabinetsval lijkt politieke truc van Rutte

Na de zoveelste excuses van de premier, nu weer over zijn lompe optreden tijdens moeizaam kabinetsoverleg over beperken van de instroom van migratie, wist ik het al. Dat stevent af op klappen van het kabinet. Nu zogenaamd dapper de stoere bink uithangen met eisen waarvan je donders goed weet, dat partners deze nooit accepteren. Vervolgens je uitputten in termen als dat het altijd ‘niet goed is’ als een kabinet valt. Dan je fluwelen en verbale doekjes gebruiken om te verhullen wie werkelijk voor de ruk aan de stekker heeft gezorgd. Met ‘respect’ voor de andere partijen. En ja ‘we stelden gezamenlijk vast, dat er geen consensus kon komen'. En verder mogelijk weer droge krokodillentranen plengen over de teloorgang van het kabinet Rutte IV. Intussen gokken op winst bij komende verkiezingen, want ja mijn partij wilde echt maatregelen tegen de stijgende instroom van asielzoekers.

En waar hebben wij het over? Over een tijdelijke stop op een vorm van gezinshereniging voor twee jaar. Waarvan migratiedeskundigen stellen, dat het nauwelijks helpt en zorgt voor extreme bureaucratie. Aanvankelijk door de VVD-leider lomp en scherp op tafel gekwakt als ‘uiterste’ voorstel, waarover geen echte discussie mogelijk leek. En dan bijna emotieloos en technocratisch de persconferentie afwikkelen. En met dezelfde mimiek en expressie beweren dat ‘als u het nu aan mij vraagt of ik door wil gaan ik waarschijnlijk ja zeg. Ik heb nog wel wat ideeën en heb nog genoeg energie.’ ‘Maar ja’, zo verzuchtte hij enigszins gelaten ‘mijn partij moet er ook wat van vinden.’

Buiten bleef de avond nog lang drukkend warm. Aan de overkant werd vrolijk en luid gefeest in een tuin. En ik zag dat de robotisering een bedenkelijke vorm aannam vanachter een lessenaar in een zaaltje waar een persconferentie werd gehouden.

Schrijver: Freek Berglust
9 juli 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 12 stemmen 240Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
9 juli 2023
Rutgers heeft gelijk qua trucendoos. De kiene rol van premier spelen levert helaas wel maatschappelijke schade op. Het spel is het spel, dat kan fascineren. Maar de negatieve effecten van dat spel: uitstellen, ontwijken, negeren, vergeten en vals beloven, liegen er niet om. Alleen over de grenzen weten zij dat niet of veel minder.
Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
9 juli 2023
Zijn trucendoos vult zichzelf continu aan en dat is het enge aan die gekke man. Ondertussen maakt hij niets waar, maar de rol van kiene premier speelt hij verduveld goed, dat moet gezegd. Er is niet zo gauw iemand van zijn kaliber te vinden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)