Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een eeuwige ontkenning

Hamas viel Israël binnen, zoveel is wel duidelijk. Burgers werden aangevallen, doodgeschoten of ontvoerd. Jongeren op een muziekfestival die de nacht doorgefeest hadden, hoorden bij de slachtoffers. Het was verschrikkelijk. Verschrikkelijke beelden verschenen op televisie en gingen nog veel sneller via internet de wereld rond.

Ik hoorde giftige reacties. Natuurlijk was er een mevrouw van het Centrum van Informatie en Documentatie Israël, een tamelijk onschuldige naam voor een organisatie, die bereid was een reactie te geven. En ook de oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wilde wel zeggen wat hij er van vond. En Efshin Ellian. Zeg maar het pro-Israëlische Nederlandse eskader van pratende hoofden. Woest waren ze. In giftige bewoordingen vielen ze Hamas aan.

Ik mag het niet zeggen, maar ik vond het doodeng om hen aan te horen. Ik vond hen ronduit gevaarlijk. Natuurlijk ben ik het met hen eens dat Hamas geen mensen in Israël moet doodschieten en in ieder geval geen ongewapende burgers. Maar deze mensen vergaten volledig de andere kant van het verhaal. De oud-minister van Buitenlandse Zaken hoorde ik later zeggen dat deze aanval niets te maken had met het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hoe is het mogelijk dat een oud-minister van Buitenlandse Zaken, een oud-minister van mijn land die mij dus vertegenwoordigt niet wil zien - want hij kan het best - niet wíl zien dat de aanval van Hamas onverbrekelijk was verbonden met het Israëlisch Palestijns conflict. Het is een giftige aanval van Hamas, maar het gif komt echt niet van één kant.

Mevrouw Bikker van de ChristenUnie die ik toch hoog had, sloot zich weliswaar in gematigde bewoordingen bij de dame en heren aan. Hamas was een terroristische organisatie en moest dus bestreden worden. Hoe dan? Moet de organisatie worden uitgeroeid? Mevrouw Bikker, wil je echt de Hamas tot de laatste man vernietigen?

Hamas vertegenwoordigt de twee miljoen mensen van de Gaza-strook. Hamas een terroristische organisatie noemen en zeggen dat je met terroristen niet kan praten, betekent dat je niet met twee miljoen mensen kunt praten. Wat wil je met twee miljoen mensen? Vernietigen?

Lang geleden, in 1995 na de moord op Yitzhak Rabin, schreef ik dat Israël de goede weg naar de vrede wel weer zou vinden. Het was gebaseerd op vertrouwen dat ik had in Israël. Maar het Israël van toen is voor een belangrijk deel verdwenen en wordt geregeerd door een gevaarlijke opportunist die samenwerkt met nog gevaarlijker rechtse partijen en die samen graag de democratie van Israël willen vernietigen. Israël was nooit dichter bij vrede dan in 1994 bij de Oslo-akkoorden en heeft sindsdien alle overeenkomsten met voeten getreden. Of beter geformuleerd, met tanks en nederzettingen.

Israël moet ooit gaan praten. Doen ze dat niet, dan zal het land ooit de zee in worden gedreven. Je kan het land met de modernste wapens en best getrainde soldaten lang verdedigen, maar geen enkel succes is eeuwig. Dat is mijn antwoord aan de mevrouw van het CIDI, Afhsin Ellian en Uri Rosentahl. Dat is mijn antwoord aan Marian Bikker. Erken de Palestijnen. Ga zelfs praten met de grootste vijand van Israël en zoek vrede met die grootste vijand. Dat is de ene weg naar een veilige toekomst. Als die er nog is.

Want ik weet, te veel mensen weten zeker dat dit gesprek nergens toe zal leiden. Te veel mensen zullen mij verketteren om wat ik hier schrijf. Te veel mensen zien geen andere weg dan, ja, Uri Rosenthal, een andere weg dan wat? Een eeuwige ontkenning van een eeuwige oorlog tussen Israël en de Palestijnen?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.7 met 3 stemmen 176Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
15 oktober 2023
Voor mij zijn het feitelijkheden die weinig met emoties te maken hebben Jan.

Ik zie geen oplossing Jan. Ongeacht de gedragingen of bedoelingen van Israël zal er nooit vrede komen zolang er overheersende groeperingen en landen zijn die Israël van de kaart willen zien verdwijnen en die het liefst elke Jood dood willen hebben. Dan is er m.i. nooit een oplossing mogelijk. Het doet er dan zelfs niet toe, hoe cynisch dat ook klinkt, dat er wellicht een grote groep Palestijnen is die naarstig naar vrede zoekt. Ik zie een interne opstand van Palestijnen tegen hun wrede machthebbers niet gebeuren. Zolang hun terroristische leiders aan de macht zijn blijft het inderdaad een eeuwige herhaling van zetten. Een dieptrieste constatering.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
15 oktober 2023
@Bet Weter,
De emotie begrijp ik, maar wat is je oplossing?
Jan R. Lunsing
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
14 oktober 2023
Email:
ajkuperushotmail.com
In principe zou het al ruim een kwarteeuw vrede moeten, zeker kúnnen zijn, als die moordlustige kolonist niet zou zijn geboren. De mening van de gemiddelde kolonist is, dat Palestijns grondgebied, land is dat door God aan hen is gegeven/geschonken. Jammer dat die moordlustige kolonist die de wijze Rabin van zijn leven heeft beroofd nog nooit van de Tien Geboden had gehoord of deze simpelweg aan zijn laars heeft gelapt...!
Naam:
Bet Weter
Datum:
12 oktober 2023
Hoe zal ik het zeggen. Laat ik me eens eufemistisch uitdrukken en zeggen dat niet alles koek en ei is in Israël en dat er veel dingen misgaan. Ik zeg dit omdat jouw eufemistische toon m.b.t. tot de wandaden van Hamas in mijn ogen behoorlijk schokkend zijn.

“Doodgeschoten of ontvoerd” zeg je. Zwangere vrouwen opengereten om het ongeboren kind ook nog te vermoorden. Naakte verkrachte vrouwen als trofee door de straten rijden. Hele gezinnen koelbloedig uitgemoord. Ongewapende festivalgangers en mass geëxecuteerd. Zeer jonge kinderen vermoord of meegenomen en als gijzelaars opgesloten.

Dat klinkt toch iets ander dan “doodgeschoten en ontvoerd” denk ik. Daarbij vergeleken zijn “het pro-Israëlische Nederlandse eskader van pratende hoofden” zoals je deze mensen denigrerend benoemd waarschijnlijk de meest vredelievende mensen op deze aardkloot. Doodeng en gevaarlijk om aan te horen inderdaad.

Hamas vertegenwoordigt de twee miljoen mensen in de Gazastrook zeg je en vervolgens dat je Hamas daarom beter geen terroristische organisatie kunt noemen. Holle retoriek denk ik. Natuurlijk vertegenwoordigt Hamas geen 2 miljoen mensen daar. De Palestijnen daar worden op een mensonterende wijze geterroriseerd door de eigen machthebbers die nu veilig weggedoken zitten in ondergrondse bunkers. Ze durven hun mond niet eens open te trekken voor angst op represailles van hun “leiders”. Het zou inderdaad godgeklaagd zijn als alle Palestijnen daar net zo dachten als hun “leiders”. Dan is alle hoop verloren inderdaad. De Palestijnen zitten in een openluchtgevangenis grotendeels door toedoen van hun eigen “leiders”. Het doel “elke Jood moet dood"(zie hun manifest) staat gegrift op hun voorhoofd.

En dan moet Israël maar weer gaan praten? Een gotspe zouden ze zeggen. (Nog even buiten beschouwing gelaten de constante dreiging van omringende Islamitische dictaturen.)

Dit is mijn (onvolledige) kant van het verhaal en mijn antwoord op jouw column.
Ik zal je nooit verketteren en denk zelfs dat je een redelijk weldenkend mens bent. Alleen denk ik dat je de feiten niet in hun juiste perspectief ziet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)