Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Omtzigt en de beleving van de kiezer

Te midden van gekrakeel, geharrewar over vormgeving en inhoud en ander gedoe rondom de informatieperiode voor een nieuw kabinet, mag ik deze thans geplaagde politicus Omtzigt enige overwegingen van een kiezer meegeven. We gaan even terug naar voor de verkiezingen. Toen toonde Omtzigt zich als Neerlands Hoop in Bange Dagen. Vooral voor teleurgestelde kiezers die genoeg leken te hebben van de spelletjespolitiek van de toenmalige premier. Hoe verbaal behendig de heer Rutte ook was en is. Omtzigt manifesteerde zich als ‘onze’ man met strijdbijlen tegen onrecht van een wantrouwende overheid. Waardoor vele slachtoffers in de schandalige knel kwamen. Omtzigt was zo’n beetje ‘onze man’ met luid verkondigde principes over moraal en democratie.

Lang waren wij verstoken geweest van degelijke principes en een goed gevoelde moraal in politiek en het gewone leven van alledag. We waren gewend en enigszins murw gemaakt door schots en scheef beleid, opportunisme, handigheidjes en ‘laat maar waaien politiek’. Alles wel gladjes en soms smaakvol opgediend in verbale woordenstromen van regerende politici. Zodat de journalistiek niet kon nalaten de verbale en politieke slimheid en rapheid van onze minister president te benadrukken. Evenzo gebeurde dat richting de winnaar van de verkiezingen. Diens korte tirades en soms erg directe stijl, oogde toch enige bewondering. Ook aan de talkshow tafels. Ondanks de ledenloosheid van deze partij en het repertoire aan aanvallen.

Om verdere teloorgang van de partij NSC te voorkomen mag ik als onbezoldigde, gemiddelde kiezer wel enige overwegingen meegeven. Laat de heer Omtzigt in zijn publieke toelichting zijn principes en opvattingen over echte democratie blijven verwoorden. Dat kan zonder de kiezers van de winnaarspartij te bruuskeren. Want niet alle kiezers hebben ondemocratische opvattingen. Maar zijn wel teleurgesteld in de Haagse politiek. Laat partijleider Omtzigt vooral zichzelf blijven als scherpe lezer en kennis van dossiers. Maar in de uitleg in het publiek mag hij zich wel minder focussen op complexe techniek en systematiek.

In alle huidige tumult en misverstanden en gedonder via sociale media kan kalmte ons allen redden. Ook in het politieke gehakketak. Dus mag de heer Omtzigt in het openbaar acteren, dat hij kalm en zakelijk de strijd voert. Af en toe enige oefening voor de spiegel, zou ik zeggen. Dan geen opmerkingen meer over gejaagdheid of emotionaliteit op het gezicht van de NSC-leider. Al met al zou het toch verdrietig zijn als de snel opgekomen NSC in het formatiecircus in schoonheid zou sterven. En aldus voor het oog van de natie te erg gaan lijken op een ‘spelletjes partij’ met niet ingeloste beloften over een samenleving zonder de marketing technische Bassie en Adriaan politiek van de afgelopen dertien jaar.

Schrijver: Karel Jong, 13 februari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 145



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
16 februari 2024
Inmiddels is het formatiecircus verder. Of eigenlijk nog niet. Het Kamerdebat was geen verheffende vertoning. Alle ballen op Omtzigt. En de grootste partij in een bekende redelijk agressieve toonzetting naar anderen. Ook daar weinig zelfreflectie. Omtzigt hield zich redelijk staande, maar doet twijfels aan zijn leiderschap toenemen. Intussen baggert Johan Derksen iedere avond verder om Omtzigt te vernederen en luidkeels in straattaal af te keuren. Dit terwijl deze zelfde Derksen met oude mannengelach over poep, pies en sex, eerder Omtzigt de hemel in prees.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)