Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Landverraad

Om landverraad te kunnen plegen moet je landgenoot zijn. De vijand kan geen landverraad plegen, want die is nu eenmaal de vijand. Van de vijand mag je vijandigheden verwachten.

Sommige mensen krijgen twee landen. Mevrouw Khavana is zo iemand. Ksenia Khavana, 33 jaar oud, heeft de Amerikaanse nationaliteit gekregen. Als Amerikaanse kan ze haar vader- of moederland niet verraden, maar aangezien ze ook Russin is, kan ze nog steeds haar vaderland verraden.

Ze is in Jekaterinenburg gearresteerd. Jekaterinenburg ligt verder van Moskou dan Warschau. De stad is gesticht door tsaar Peter de Grote en de laatste tsaar is er met zijn familie vermoord. De stad is vervolgens naar zijn moordenaar vernoemd, de heer Sverdlovsk, maar in de tijd van Jeltsin kreeg het weer zijn oude tsaristische naam terug. Voor de amateurhistoricus Poetin is het dus een belangrijke stad. In de stad zit overigens nog een Amerikaan gevangen, de journalist Evan Gershkovisch. Hij is geen Rus, maar heeft Russische ouders. Voor het glijdend recht voldoende om ook hem van landverraad te beschuldigen of in ieder geval van spionage.

Uiteindelijk zijn Khavana en Gershkovisch pionnen op het geopolitieke schaakbord van de heer Poetin. Hij wil ze waarschijnlijk inruilen voor Russische spionnen. Maar dat landverraad, hoe zit dat? Khavana heeft vijftig dollar gegeven aan een Oekraïense stichting. Zelf was ze het misschien al vergeten, maar de Russen hebben het bijgehouden en haar ervoor gearresteerd toen ze op bezoek ging bij familie. En Gershkovisch deed wat een journalist moet doen: rondkijken en noteren wat hij ziet. Het was genoeg voor arrestatie, maar omgekeerd zou je je kunnen afvragen of iemand duizenden soldaten van het eigen land de dood in jaagt niet ook een landverrader is? Dat is niet zo, volgens de Russen en zo komt de aap uit de mouw. Het is niet het recht, maar de macht die bepaalt wat landverraad is. Het recht is op zijn best de legitimatie van de macht en op zijn slechtst, zoals we nu in Rusland zien, een parodie van een legitimatie van de macht.

Het zal je vader- of moederland maar zijn.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 februari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 69



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)