Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ritmisch deugde het

“Politie!”, schreeuwde mijn radio vanochtend, “Fascisten, staatsterroristen!”. De pers kiest te vaak de overtreffende trap, maar dit keer was ik het met hen eens. De toon was venijnig. “Politie … fascisten … staatsterroristen!” Ritmisch deugde de leus, maar ik hoop dat de sprekers geen studenten geschiedenis waren, want dan is er iets grondig mis in de staat Nederland.

Het waren de leuzen die geroepen werden door de bezetters van een universiteitsgebouw in Groningen. Dat gebouw ken ik als Alfagebouw en mijn vrouw studeerde er in de jaren tachtig Zweeds. In die jaren zijn ook in Groningen universiteitsgebouwen bezet, maar dat was afgezien van enkele heethoofden die hun gelijk probeerden te halen in eeuwig durende vergaderingen vooral gezellig. Mijn vrouw gaf er aan medestudenten theaterles. Dat was nog een tijd waarin studenten die zich verveelden elkaar les gaven.

Misschien doen ze dat nu ook wel, bedenk ik me. Maar ze schreeuwen hun stemmen ook kaal met een leuze die ritmisch wel klinkt. Twee keer een woord met drie korte klanken, dan een lange “staaaaats” en daarna vier korte klanken. Maar inhoudelijk kan het niet door de beugel. Academisch is de leuze ver onder de maat. Door de drie woorden op één lijn te zetten, wordt immers de suggestie gewekt dat de politie fascisten zijn én staatsterroristen.

Nu weten we wat fascisten zijn. Fascisten zijn mensen die in opdracht van een staat of staatsideologie een bepaalde bevolkingsgroepen selecteerden, in casu joden, roma, geestelijk gehandicapten, homoseksuelen en hen buiten de eigen groep plaatsten, bij voorkeur door ze te vermoorden, met als ultieme doel een zuiver ras te creëren. Dit is verre van wat de politie in Nederland doet. Op zijn ergst zijn ze etnisch aan het profileren, waarvan ik eerder heb gezegd dat elk normaal mens het doet en eigenlijk niet aan kan ontkomen. De politie moet vanuit de eigen functie wel proberen de effecten daarvan te neutraliseren en dat probeert de politie als organisatie dan ook. Met de beste wil van de wereld lijkt het gedrag van onze politie niet op fascisme.

En terrorisme is angst zaaien onder de bevolking met het oogmerk een bepaald doel te bereiken. Nu kun je denken dat de politie met hun helmen en wapenstokken angst probeert te zaaien onder de demonstranten, maar ook hier gedraagt de politie zich anders dan echte terroristen. De politie houdt zich enorm in. Ze heeft veel meer wapens ter beschikking, maar gaat niet met getrokken pistolen gebouwen ontruimen. Ze maakt ook geen filmpjes om op internet te zetten om zo toekomstige demonstranten bang te maken. Natuurlijk gaat ook onze politie wel eens over de schreef, maar de vergelijking met terroristen is op geen enkele manier houdbaar.

De demonstranten zijn dus bezig met het beledigen van ambtenaren in functie. In de toon van hun scanderen hoor ik zelfs nog een ernstiger vergrijp: haat zaaien. Ze zaaien haat bij elkaar en eventuele omstanders tegen de politie, maar omdat haat altijd een tweesnijdend zwaard is, hoor ik ze ook haat zaaien bij de politie tegen demonstranten. Tegen henzelf. Eigenlijk dagen ze de politie uit: “Politie! Sla mij! Kom ons vermoorden!” Ik geef toe, ritmisch is deze leuze niet zo mooi als die van de demonstranten, maar de betekenis is wel ongeveer gelijk.

De politie zal niet naar de tweede leus luisteren. Gelukkig. En dat komt vooral omdat ze geen fascisten en geen staatsterroristen zijn.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 juni 2024


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 3 stemmen 29Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
14 juni 2024
Dat kan. Ik heb vergelijkbare geluiden gehoord.
Naam:
Tammo G.
Datum:
14 juni 2024
Kan het zo gegaan zijn, Jan, dat de oorspronkelijke Groningse betogers/kampeerders zich strikt aan de demonstratieregels hebben gehouden maar dat een groepje onverlaten gebruikt heeft gemaakt van de demonstratie door de stad om zo bruusk te werk te gaan?
IK ben er dagelijks langs gefietst en zag alleen maar welwillende studenten die zich inspanden voor een betere wereld. Zonde dat zo'n groep van buiten - met idiote leuzen, zoals jij terecht aangeeft - het radicaal verprutst heeft...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)