Inloggen

biografie: Atze van Wieren

Atze van Wieren [1943] besloot op zijn vijftigste minder te gaan werken en meer te gaan schrijven. Hij is nu nog drie dagen per week als loopbaanadviseur verbonden aan de Universiteit van Groningen. Hij woont in Buitenpost.

Hij publiceert proza en poëzie in Trotwaer, Noachs Kat, Concept, Appel, Signaal en Leeuwarder Courant. In diverse verzamelbundels is werk van hem opgenomen.

Atze ontving meerdere eervolle vermeldingen, o.a. voor zijn verhaal 'Laatste Oordeel' van Appel en voor zijn gedicht 'Dichter en Waarheid' van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hij is meerdere malen genomineerd voor poëzieprijzen.
Hij won in september 1999 de publieksprijs op het literair festival '100 jaar Sonsbeek' te Arnhem.
Met zijn gedicht 'Boom' won hij in 2000 de Concept Poëzieprijs.
In 2001 werd hem de Plantage poëzieprijs uitgereikt voor het gedicht 'Als Vroeger'.
De SNS-literatuurprijs 2002 ontving hij voor een cyclus van zeven gedichten, waarbij hij ook beslag legde op de Publieksprijs.

Inzendingen van deze schrijver

1 resultaat.

DE UITNODIGING

verhaal
2,3 met 18 stemmen 2.064
De reiger spreidde zijn vleugels en kwam statig zijn kant op. Het dier had stil ineengedoken in de onderwal van de bevroren sloot gestaan, maar was door zijn dichterbij komen opgeschrikt. Het beest trad langzaam nader, rekte z'n nek, werd alsmaar groter, de vlerken zwaar als vleugels van een engel. De vogel had vrouwenbenen met volle, blanke dijbenen.
`Kom dan, liefje, kom dan,' sprak het dier met vreemd krassende stem, de vleugels uitnodigend open.
Wietse slikte. Zijn keel was kurkdroog. Wat een rare droom. Hij sloeg het dekbed op en liep in het donker op de tast naar de wc. Het plassen ging moeilijk, hij had een stevige erectie. Rillend nam hij een slok water uit de kraan. Huh...wat was het koud. Voordat hij weer in bed stapte keek hij door het slaap-kamerraam naar buiten. Er lag blauwachtig maanlicht over de velden. De kale takken van de bomen verderop stonden roerloos tegen de hemel. Van heel ver klonk het blaffen van een hond.
Hij nestelde zich. Voor de zoveelste keer overdacht hij zijn plan voor morgenavond. `Kerstnacht,' zei hij zacht. Ja, hij ging het doen, absoluut. Deze Kerstnachtdienst zou misschien alles veranderen. Hij gaapte....