Inloggen
voeg je niet gecontr. col. toe

Niet gecontr. col.

Familiehereniging

Sedert jaren ben ik weer eens met mijn twee zussen op stap geweest, een rondje vrijmarkt in Hoorn. Vroeg was ik eruit en vroeg zat ik in de trein naar Hoogkarspel waar de ene zus woont. Met haar auto reden we naar Hoorn naar mijn andere zus die nog niet zo lang geleden is verhuisd naar een wijk aan de rand van de binnenstad. Hoe lang dit geleden is dat wij weer eens zo samen iets gedaan hebben kan ik mij niet heugen. Het voorstel om dit met zijn drieën te gaan doen kwam van deze zus. Het heeft mij goed gedaan om zo weer met elkaar in verbinding te zijn. Na ons rondje op deze Koningsdag 2024 dronken we koffie bij haar thuis en onderwijl hebben wij met elkaar herinneringen opgehaald.

Naast dat er in families saamhorigheid kan zijn, bestaan er ook families waar er onvrede en gedoe is. In ons gezin is er geen sprake van ruzie maar meer van andere levenspatronen die niet zo goed matchen, verwachtingen en teleurstellingen. Oorzaken van familieruzies ontstaan veelal door onbegrip, te hoge verwachtingen en elkaar niet werkelijk zien. Maar ook onder meer onenigheid over de verdeling nalatenschap of erfenis, zorg voor familieleden, generatiepatronen en oud zeer kunnen ten grondslag liggen aan onenigheden die uitmonden in frustraties of anders waardoor familieleden elkaar liever uit de weg gaan.
Contactverbreking kan enerzijds stressvermindering geven. Anderzijds laat het een wond achter van woede, verdriet en/of schijnbare onverschilligheid. Met de tijd kunnen deze gevoelens in een rustiger vaarwater komen maar de pijn verdwijnt nooit helemaal. Veelal is een kleine trigger al voldoende om in alle heftigheid de gevoelens weer te doen op te laaien.

Er zijn families die weer in harmonie met elkaar kunnen leven nadat er gewerkt is aan wederzijds begrip en erkenning voor elkaars standpunt. Toch zijn er ook families waarbij men de draad oppakt zonder dat er dingen worden besproken. Wat overblijft is nog de optie dat het niet tot een oplossing komt. Gevoelens kunnen zo ver gaan dat familieleden elkaar van harte allerlei nare dingen toewensen en zelfs de dood gunnen. En wanneer die dood van een van de familieleden dan aanstaande is kan het zo zijn dat men de moed heeft om over het verleden heen te stappen. Dat er wel contact gewenst is en het verlangen ontstaat om in rust afscheid van elkaar te kunnen nemen. Hoe gun ik dit die personen want naar mijn mening is het van belang dat je zo goed als mogelijk je relatie tot mensen kunt afronden voordat je dit aardse leven verlaat.

Coaches, mediators en ook uitvaartbegeleiders die de skills hebben om mensen tot elkaar te brengen kunnen er voor familieleden zijn, zodat men meer in vrede met zichzelf en hun naasten kunnen leven of om afscheid te nemen. Het vraagt inzet van alle partijen met de wil en liefde om het gewenste te doen slagen.

Schrijver: Jet Rood
29 april 2024


Geplaatst in de categorie: familie

3.5 met 6 stemmen 76



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)