Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Joepie zwemmen!

9 jaar was ik en vakantie betekende in elk geval niet vroeg opstaan, de zomers van de jaren '60 waren warm, heel warm en zo mochten we naar het zwembad. Jawel! Maar denk nou niet dat het een zwembad was wat je tegenwoordig ziet met enorme bogen die een soort van glijbaan voorstellen, denk ook niet aan duikplanken of wat dies meer zij.

Nee hoor, ons zwembad was om te beginnen drie kwartier lopen vanaf huis, wat je er graag voor over had (wisten wij veel) en het zwembad was een afgeschermde toestand in de singel, waar verder geen water doorstroomde maar wat werd beheerd door een soort van badmeester, die volgens mij die titel niet eens had.

Aldus wij op pad, in de hitte met een tas gevuld met een versleten handdoek, een fles aangemaakte siroop en een appel. Dat was het, en natuurlijk een kwartje want in dat afgeschermde badje kon je zwemmen voor een kwartje! Jawel. Voor die mensen die niet weten wat dat inhield.

Een kwartje van toen is een krappe 15 eurocenten van nu. Maar ja er stonden andere munten garant voor een beetje pret! Drie kwartier heen, zwemmen zonder diploma, niet verzuipen, want de man die de term badmeester had maar die niet bezat kon je zeker niet redden als er iets mis ging en na het verkoelende bad in die afgeschermde sloot mocht je drie kwartier teruglopen, verbrand en wel, want wie werd er ingesmeerd in die tijd? Ik niet hoor, verbranden deed je tot vervellen toe.

En als je nu de zwembaden ziet, de ene nog groter en mooier indrukwekkender dan de andere, dan denk ik terug aan de tijd, dat we konden zwemmen voor een kwartje in dat slootachtige afgeschermde badje!

Maar pret hadden we en dankbaar waren we ook want die ene keer dat we erheen mochten, was meteen een seintje dat de week niet meer stuk kon.

Zal ik het niet hebben over de week erna, dat ik verbrand en wel, met de vellen op mijn rug, moest bijkomen van het zwemmen in het badje, voor de somma van een heel kwartje.

Schrijver: An Terlouw, 16 mei 2015


Geplaatst in de categorie: sport

2.8 met 4 stemmen 132Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 mei 2015
Dat vroeger alles beter was, is dus echt een fabeltje. Door de onwetendheid en armoedige omstandigheden was men een makkelijke prooi voor huidkanker.
Siroopdrank en een appel. Moet je tegenwoordig zien, malafide patatkramen vol met ijsjes en snoep, frikandellen en bamischijven. Dat was vroeger weer wel beter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)