Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Lees autobiografieën van mensen, voeg zelf een autobiografie toe

Laatst geselecteerde autobiografieen:

autobiografie
4.5 met 2 stemmen 27
“Als je rookt voel je je namelijk prettig. Je ervaart positieve effecten van het roken. Daarom blijf je roken. Maar mensen die langere tijd roken ervaren op den duur ook negatieve effecten.“
Bjarne las de informatie op het internet nauwkeurig. Geld om tabak te kopen had hij niet meer en hij had geen zin om peukenraper te worden. Misschien was dit het juiste moment om te stoppen.
“Roken en psychische klachten komen dikwijls samen voor. Sommige rokers hebben te maken met…
autobiografie
4.0 met 1 stemmen 75
“Ergens in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark staat een grote, witte villa met grijze torentjes. In die riante villa is een grote werkkamer waar verstandelijk gehandicapten, van een moderne, flexibele kunststof, onder leiding van een feministe, een namaak mammoet aan het maken zijn. Zij doen dit om de geschiedenis te herhalen. Er is een oproep gedaan om ook psychiatrische cliënten mee te laten werken aan dit proces. Je weet dit omdat je weer een therapie ondergaat.“
Het begin van…
autobiografie
4.5 met 2 stemmen 39
“Ik liep door een volkomen lege en onbekende straat in een stad waar ik nog nooit was geweest. Maar onderweg zag ik aan de overkant een aantrekkelijke man lopen. Ik rende naar hem toe om te kijken waar ik was. Ik raakte zijn schouder aan en hij draaide zich om, ik was verrast, want ik zag je gezicht, Bjarne. Lange tijd kon ik van verbazing geen woord zeggen. Maar toen ik me herstelde, vroeg ik waar we waren. Zonder mijn vraag te beantwoorden, zei je dat alles in orde was. Je omhelsde me. We…
autobiografie
4.0 met 3 stemmen 14
Het voorjaar van het kalenderjaar 2008 stond in het teken van een expositie van zeven schilderwerken van Bjarne Gosse. Buiten de psychiatrie om en zonder de hulp van zijn twee vrienden kreeg hij een tentoonstelling in een horecagelegenheid in de buurt voor elkaar. Er werd een interessante flyer gemaakt met een tekst over zijn schilderwerk. Bjarne schreef een passend gedicht dat ook op de flyer kwam te staan.
“Fantasie en impressies van de werkelijkheid inspireren Bjarne Gosse in zijn werk…
autobiografie
4.5 met 2 stemmen 17
“Jammer dat jij jouw intelligentie inzet voor duistere zaken. We hadden een sprankelend contact samen via het internet, totdat jij zonder duidelijk aanwijsbare reden het pad van de misdaad koos. Jouw leugens, en telkens nieuwe leugens, ze hebben mij doen wankelen. Je hebt al die tijd een toneelstuk opgevoerd in jouw verzonnen berichten. Alles was bedoeld om mij flink wat centen lichter te maken.”
Bjarne Gosse viel in slaap met het nieuwe boek van Violette, dat hij aan het lezen was op zijn…
autobiografie
4.0 met 2 stemmen 16
Er vloog een vervelende vlieg boven de fraaie fruitschaal in de kleine keuken. Appels of peren, de vlieg kon niet kiezen. Het gevleugelde insect leek nerveus te worden van zichzelf. Bjarne keek toe alsof hij een bioloog was, die het gedrag van de vlieg moest bestuderen.
Het leven was een stuk overzichtelijker zonder de troebele verhalen van Emma Petronella, die uit het leven van Bjarne was verdwenen. Er was meer rust om na te denken over zaken die voor hemzelf belangrijk waren. Het plan om eens…
autobiografie
4.5 met 2 stemmen 8
Terwijl sommigen van zijn vrienden het 'jezelf zijn' tot een religieuze gebeurtenis hadden verheven, bleef Bjarne gewoon zichzelf met al zijn gebreken en onhandigheden. Het voorjaar kwam met nieuwe kleuren, wanneer hij de was had gedaan en het verkeerde wasmiddel had gebruikt. Overal waren er van die aandoenlijke verschijnselen die aan nieuw leven deden denken. Er was iets dood gegaan in zijn gevoelswereld. De liefde voor Emma leek nu totaal verdwenen. Maar hij hield niets voor onmogelijk. Er…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 81
De gesprekken met de psychologe liepen vanwege de pandemie via de telefoon. Het waren korte gesprekken, die voornamelijk bestonden uit het steeds weer herhalen van dezelfde formele opmerkingen. Bjarne wist niet goed wat hij er mee aan moest. Het voelde als bemoeizucht en betutteling. Truus van het Leger des Heils was praktischer wat betreft haar goede adviezen.
Beide vrouwen leken niet echt te begrijpen waar de diepere emoties van Bjarne naar toe gingen.
Bjarne begreep uit berichten uit de…
autobiografie
4.0 met 3 stemmen 23
“Om meteen eerlijk met de deur in huis te vallen: Ik heb helemaal niets met de hautaine toon van uw epistel. Bij deze beëindig ik onze correspondentie en zal ik afzien van verdere communicatie.”
In het nieuwe verhaal van Violette waren de zinnen duidelijk, direct en zakelijk. Anders dan voorheen liet ze Bjarne niet meer als lezer dwalen in haar bloemrijke fantasie over de natuur.
Bjarne zocht afleiding nu hij zijn Facebookvriendenkring had geminimaliseerd tot enkele honderden mensen met…
autobiografie
4.5 met 11 stemmen 61
De derde maand van 2020 stond in het teken van de angst voor de opkomst van het virus in Europa en de rest van de wereld.
Plotseling bleek er een hele generatie betweters te bestaan, informatie en desinformatie vochten om aandacht. Complete complottheorieën werden massaal gekopieerd.
Facebook en andere sociale media waren onoverzichtelijke chaotische fenomenen geworden.
Bjarne had werkelijk geen idee, wie of wat hij moest geloven. Hij maakte zich zorgen, zijn linkerbeen bleef achter bij zijn…
autobiografie
4.0 met 2 stemmen 55
“Maar je vliegt wel helemaal naar Afrika om daar de berg-gorilla's in het wild te zien, oog in oog met de camera!” klonk een hese stem verwijtend in de nacht.
“Ik eet het hele jaar plantaardig voedsel en ik gebruik ecologische schoonmaakmiddelen”, was het magere verweer van een zelfbewuste stem.
“Terwijl je met een dure auto naar je werk rijdt”, klonk de verwijtende stem weer.
Plotseling ging de tijd sneller, zo leek het tenminste, een blonde vrouw stond oog in oog met een…
autobiografie
4.0 met 4 stemmen 51
De decembermaand van 2019 was een maand van grote vervreemding voor Bjarne.
Het vooruitzicht om over een aantal maanden opnieuw te verhuizen viel Bjarne zwaar, maar deze tijdelijke woning was duidelijk geen woning waar Bjarne wilde blijven wonen. De ruimte was beperkt en de woning bood veel minder privacy door de ligging in een smalle straat en de trappengalerij aan de achterkant. Een voordeel was dat de woning dicht bij een drukke winkelstraat was.
De stereo-installatie was nog niet…
autobiografie
4.7 met 7 stemmen 71
“Toe maar, zeg ’t maar… Ik weet zeker dat je het antwoord weet”.
Vriendelijk en met veel geduld probeerde meneer Mudema mij aan het praten te krijgen. Een paar minuten daarvoor had hij mij gevraagd wat konijn was in het Engels. Rabbit, natuurlijk wist ik het antwoord. Maar ik zei niks. Meneer Mudema wilde het niet zomaar opgeven. Hij liep naar mijn tafeltje, keek me nogmaals vriendelijk aan en zei zachtjes: “Fluister het maar, als je het niet hardop durft te zeggen”.
Ik staarde…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 35
Zonder jou erbij
waren zij te diep, te groot,
die donkere bossen.
Issa…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 100
De psychiater met de Donald Duck stem, een blonde vrouw, waarschijnlijk ongeveer 35 jaar oud, twijfelde aan de toestand waarin Bjarne geestelijk verkeerde. Ze had nu een aantal keren vage verhalen over Russische mannen aangehoord en uit het contact met de casemanager had ze begrepen dat het Bjarne nog altijd niet voor de wind ging. Er werd besloten het advies te vragen van een oudere psychiater met meer expertise. Na een aarzeling stemde Bjarne toe.
Na een gesprek van een klein uur werd er…
autobiografie
4.0 met 3 stemmen 90
Violette was dankbaar dat Bjarne de verhalen over de hosselaars uit Rusland en Afrika met haar wilde delen. Het was een prima inspiratiebron voor haar misdaadverhalen. Bjarne zelf probeerde het snel weer van zich af te schudden. Het ware mooie oprechte gevoelens geweest en hij kon het zichzelf moeilijk kwalijk nemen dat hij weer naïef was geweest. Gelukkig kwam de bezinning steeds op tijd en hield hij zich vast aan het principe om nooit geld uit te lenen aan mensen die hij niet goed kende en…
autobiografie
3.7 met 3 stemmen 105
Over mijn zeer bewuste en definitieve leefwijze of levensstijl heb ik een persoonlijk gedicht geschreven. Volgens mij zijn er twee groepen mensen: groepsmensen en Einzelgänger. Uit het gedicht blijkt bij mij het laatste het geval.
Hoewel ik iemand heb, bij wie ik om de 2 of 3 maanden eet en met hem wandel, heb ik verder heel bewust geen vrienden.
Ik heb gelukkig werk, waarmee ik heel blij ben, maar ben 's avonds na werk ook vaak moe. 's Avonds en in de weekends ben ik heel vaak alleen en dat…
autobiografie
4.2 met 4 stemmen 136
Opnieuw was Bjarne bijna in de listen van een Russische homoseksuele hosselaar gestonken. Prachtige foto’s met ontbloot bovenlijf bij een rivier. De glimlach van een fotomodel en het karakter van een begripvolle betweter. Alles was te mooi om waar te zijn en de liefde was ook wederzijds.
Maar er ging weer een moeder of een oma dood en de erfenis stond op het spel als Bjarne niet zo snel mogelijk honderden euro’s zou lenen. Over de liefde ging het al lang niet meer, het was een drama met…
autobiografie
3.8 met 4 stemmen 130
* Er was eens een kunstenaar die woonde in een koektrommel. Het kwam niet door zijn verbeelding, het kwam omdat hij een koekje had gegeten uit de verboden koektrommel. Eerst had hij niets in de gaten, zijn handen waren aan het graaien. Hij at zelfs de kruimels, de verboden kruimels waren lekker. Maar zijn lijf begon te krimpen en zijn handen werden kleiner. De laatste kruimels wogen zwaarder en zwaarder. Zijn mond, zijn maag, zijn ogen en zijn benen, alles was gekrompen totdat hij net zo zwaar…
autobiografie
3.7 met 3 stemmen 110
Tijden vervagen wanneer herinneringen dwalen. Momenten van gelukzaligheid die niet hoeven te verklaren.
Leefmomenten die ieder wel kan herkennen. Wat eens geweest was komt niet weer. De zachte hand verstrooit vriendschappelijk zodat het weer herleeft.
Cultuurgewoonten waar het vormsel in is geboren. Kledinggewoonten waar het feestelijk gebeuren van deze hoogdag in een eerste aangemeten kostuum werden aangesneden. Dit vormsel ben ik niet vergeten.
De leefgewoonten van de eerste levensjaren…
Meer laden...