Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Lees autobiografieën van mensen, voeg zelf een autobiografie toe

Laatst geselecteerde autobiografieen:

autobiografie
4.0 met 5 stemmen 23
“Bij psychische ongemakken, alsjeblieft niet de geestelijke gezondheidszorg inlichten, want die maken er onmiddellijk een trauma van, met mogelijke stoornissen tot gevolg.”
De brief van Tom Gosse, die hij aan zijn broer Bjarne schreef, begon al mistroostig. Ondanks zijn diagnose Schizofrenie kon Tom zijn ongenoegens goed onder woorden brengen. Niet alleen de geestelijke gezondheidszorg kreeg ervan langs, maar ook de multinationals en uiteraard de regering, die volgens Tom niet veel goeds…
autobiografie
4.0 met 4 stemmen 85
Plotseling kwam Trudy Mol weer in beeld in het levensverhaal van Bjarne. Nadat ze uitvoerige essays over sadomasochisme en de rusteloze consument had geschreven was ze politicologie gaan studeren. Daarnaast was ze vrijwilliger in de studentenbioscoop Kriterion in Amsterdam Oost. Er werden daar tentoonstellingen georganiseerd met het werk van kunstenaars. Trudy was op de gedachten gekomen om Bjarne daar eens voor te vragen.
Terwijl Astrid op de kunstacademie was aangenomen en de eerste lessen…
autobiografie
4.5 met 4 stemmen 93
In de herfst van 1992 besloot Bjarne een cd-speler aan te schaffen. Zijn cassettetapespeler begon kuren te vertonen. De geluidskwaliteit ging achteruit. Vinylplaten draaide hij al een tijdje niet meer omdat de naald van de platenspeler was gesneuveld door een onverwachte beweging.
Een cd-speler gaf nieuwe mogelijkheden om muziek te luisteren in een goede geluidskwaliteit.
Uiteindelijk moest hij iets doen met het geld dat hij voor zijn dertigste verjaardag had gekregen.
De eerste cd-albums die…
autobiografie
4.2 met 5 stemmen 57
Berend uit Utrecht had een tweede schilderwerk van Bjarne gekregen om te exposeren in zijn kantoorruimte. Het was een werk geïnspireerd door een lied van Gram Parsons. Zilver en grijs tinten, schaduw in een ruige textuur. Een vriendin van Berend was er door gecharmeerd en ze kocht het schilderwerk van Bjarne voor in haar woning in Wageningen.
In de binnenstad van Amsterdam kwam Bjarne iemand tegen die hij al een tijd niet had gezien.
Het was Alex Huppelrat, hij was blij Bjarne weer te zien.…
autobiografie
4.0 met 1 stemmen 49
In het voorjaar van 1992 stond er een fietstocht door het Amsterdamse bos in de agenda gepland. Tussen alle regendagen door kwamen er dagen dat het de moeite waard was om er op uit te trekken. Om het voorjaar te beleven in de natuur.
Joshua Eenoog had met Bjarne afgesproken. Het werd een onvergetelijke dag in het Amsterdamse bos. Joshua Eenoog bleek over veel fantasie te beschikken. Alles waar hij iets over had te vertellen nam Bjarne gretig in zich op. In het Pannenkoekenhuis bij het…
autobiografie
5.0 met 2 stemmen 51
Zeer binnenkort, begin april, hoop ik de leeftijd van 88 jaar te mogen bereiken. Nu is dit feit tegenwoordig echt niet meer zo uitzonderlijk en tóch zou ik sommige gedachten die daarover bij mij opkomen graag met geïnteresseerden onder u willen delen. Ik zou dit willen doen door gebruik te maken van een imaginaire rit langs een even zo imaginaire snelweg. Om de objectiviteit niet uit het oog te verliezen maar ook om mezelf tegen onnodige overdrijvingen te beschermen houd ik de vangrail…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 67
Hier moest het zijn, het sombere denken. Het donkerde in de liefdesuren. Bjarne liep in de schaduw van de nacht. Het liet hem niet los, de inhoud en de vorm in de leegte van de ruimte.
Geestelijke armoede van zondaars verzamelde zich als nachtmerries in het duister. Bjarne gaf het niet op, de levenskunst om in elkaars ogen te kijken. Bjarne nam het in zich op met het kinderlijk vertrouwen.
Het sombere denken vorderde dieper tussen de tranen van de nacht.
“Dank je de koekoek” klonk de echo…
Bjarne Gosse27 februari 2023Lees meer…
autobiografie
4.0 met 1 stemmen 82
In de zomer van 1990 verhuisde Bjarne van de Amsterdamse Jordaan naar de volksbuurt de Baarsjes. Een grote keuken, een badkamer, een woonkamer en een slaapkamer, en aan de achterkant van het huis een balkon. Een kleine zolder boven aan het trappenhuis.
Een lange zijstraat van een drukke winkelstraat, niet ver van het Mercatorplein. Een mooie buurt om in de anonimiteit te verdwijnen, het liefst jarenlang, zonder hoop op een betere toekomst. Alles was beter dan het verleden, dat rugzakje moest…
Bjarne Gosse22 februari 2023Lees meer…
autobiografie
4.2 met 6 stemmen 159
De zomer van 1989 speelde zich voor Astrid en Bjarne in de Amsterdamse buurt, de Jordaan.
Ze hadden daar een etage gehuurd in een bedrijfspand in een kleine steeg. Veel ruimte, vloeroppervlak, maar een laag plafond en erg gehorig.
Bjarne had de ruimte om volop te schilderen, maar eerst moest de ruimte opgeknapt worden. Dat bleek veel werk en dan was er nog geen badkamer of doucheruimte. Daarvoor gingen ze naar het badhuis in de buurt, waar je voor een geringe vergoeding een bad kon…
Bjarne Gosse10 februari 2023Lees meer…
autobiografie
4.6 met 5 stemmen 122
Op de radio klonk de grote hit van The Bangles: Eternal Flame. Een aanstekelijk lied over de onuitputtelijke liefde. De liefde tussen Astrid en Bjarne begon steeds meer te beklijven. Ze waren samen op vakantie gegaan. Het voorjaar van 1989 vond voor Astrid en Bjarne grotendeels plaats op een zonnig eiland. Lange wandelingen over warme stranden, zwemmen in de zee en lezen onder een parasol. De twee geliefden hadden het er naar hun zin.
Bjarne had twee boeken meegenomen: “I Know Why the Caged…
autobiografie
4.3 met 6 stemmen 60
In de etalages zie ik fluorescerend roze, groen, oranje. Tussen het winkelende publiek lopen meiden met twee kleuren haar, piercings in hun neus en oren. Wapperende broekspijpen met rafels, blote buiken, grote blouses en jassen. Jongens met perfecte kapsels, in trainingsbroeken. En blote enkels. Jeugd is schoonheid. En maling hebben aan kou.
Zelf draag ik zwarte kousen in mijn gympen, verstopt onder een zwarte spijkerbroek met wijde pijpen en klepzakken. Ja, ik doe nog mee (waarmee precies?…
Mohair2 februari 2023Lees meer…
autobiografie
4.2 met 5 stemmen 85
Astrid had het huurcontract van haar kamer in de studentenflat opgezegd. Ze kon haar spullen tijdelijk opslaan in het huis van haar ouders in Amstelveen. En voor drie maanden had ze de beschikking over een woning in de Amsterdamse Pijp, om op de woning te passen tijdens de afwezigheid van de bewoner. Het was een grote ruimte op de benedenverdieping van een oud pand, niet ver van de Albert Cuyp markt en de drukte van de Pijp. Ze kon dan in die drie maanden naar een woonruimte zoeken, zonder dat…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 87
Alles ging goed. Bjarne was niet alleen op de planeet. Er waren ook anderen die net als hij op zoek waren naar liefde en waarachtigheid. De liefde voor Astrid was nog te pril om er iets zinnigs over te zeggen. Trudy Mol was uit zijn leven verdwenen, zoals ze was gekomen, diep in de nacht. En hij had nog zijn gedachten aan Emma, de vrouw die zo'n belangrijke rol in zijn leven had gespeeld met haar erudiete inslag over alles wat cultuur aanging.
Er waren de oude cowboyliedjes die de jeugdige…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 82
Twee weken later was het zover. Na een half uur fietsen vond Bjarne aan de rand van de stad de studentenflat waar Astrid een kamer huurde omdat zij rechten had gestudeerd maar daar in het tweede jaar mee was gestopt. Ze serveerde witlof gerold in warme ham en schonk daarbij een frisse licht gekoelde witte wijn. Ze deed dat gekleed in een mooie rok bedrukt met blauwe bloemen die in het voorbij gaan een zware parfumlucht lieten ruiken. Het was gezellig, er was niet meteen een klik, maar die kwam…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 64
Het was herfst in Nederland. Op de radio was de grote hit van Womack and Womack te horen, een dansnummer, “Teardrops”.
Emma had een dik boek gekocht. Een boek waarin een heleboel schrijvers die op deze wereld hadden geleefd en geschreven in beschreven stonden. Het was haar eigen encyclopedie, een naslagwerk waarin ze informatie op kon zoeken over de vele schrijvers van wie ze boeken had gelezen. Haar favoriete leesplek was de oude handgemaakte leren Italiaanse stoel. De stoel waarop ze had…
autobiografie
4.0 met 1 stemmen 66
Zomerbloemen, de bloemen die voor de beeldschone Emma waren bestemd, nu haar gezondheid haar in de steek liet. De jeugdige Bjarne Gosse was ze met liefde komen brengen en hij nam zelfs de moeite om ze in de bijzondere vaas te zetten.
 
“Zet ze maar in die vaas. De vaas die komt uit Kreta, die hebben Christiaan en ik gekocht bij een oude vrouw.” Voordat Bjarne het in de gaten had luisterde hij naar een verhaal over de vakantie van Emma en Christiaan op Kreta. Met dezelfde liefde waarmee hij…
autobiografie
4.7 met 3 stemmen 68
Druilerige voorjaarsregen was het decor van de lente in Amsterdam. En ook de wind liet zich met graagte gelden. De mensen op straat worstelden met de paraplu of waren gekleed in waterdichte regenpakken. Het lukte Bjarne niet om droog te blijven. Toen hij thuis was, moest hij zich omkleden. Even later genoot hij van een warme kop koffie. Op de radio klonk "Gimme Hope Jo'anna" van Eddy Grant.
Bjarne miste de aandacht van de elegante Kees Broodakker. Omdat hij zijn vroegere vrienden uit Utrecht…
autobiografie
4.0 met 5 stemmen 413
Peter Halm kwam onverwacht op bezoek bij Bjarne om er frambozenthee te drinken in de door de zon verlichte kamer. Peter Halm vertelde dat er in de buurt van het herenhuis van Emma in Utrecht een modieuze cocktailbar was geopend. Emma had hem verteld dat ze inmiddels de “Alabama slammer”, de “Cosmopolitan”, de “Black russian”, de “Black velvet”, de “Fallen angel”, de “Green dragon”, de “Lolita” en de “Hurricane” had weten de waarderen met haar eeuwige dorst.
De…
Bjarne Gosse28 november 2022Lees meer…
autobiografie
4.0 met 3 stemmen 142
Trudy Mol had een aardig verjaardagscadeau voor Bjarne. Ze gaf hem een vrijkaartje voor een alternatief feest in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.
Bjarne dronk twee glazen herfstbier. Hij at nog een bruine boterham met pindakaas en een mespuntje sambal. Hij haalde zijn oude fiets uit het fietsenhok en hij ging op weg naar de Staatsliedenbuurt, die niet ver weg was van de Spaarndammerbuurt. Het feest was in een groot gebouw. Bjarne herkende wat mensen uit het alternatieve uitgaanscircuit. Het…
Bjarne Gosse25 november 2022Lees meer…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 147
Tijdens die beruchte regenzomer kwam de jongeman Bjarne Gosse zijn vriendin Trudy nog vaak tegen. Ze zag er imposant uit met haar knalblauwe hanenkam en zwaar aangezette donkere make-up.
Ze zeiden weinig tegen elkaar wanneer ze elkaar tegenkwamen. Er was niets mis met zijn beide oren of met zijn vermogen om een ander proberen te begrijpen. Bjarne Gosse had de beschikking over zijn zintuigen om er naar muziek mee te luisteren of om een gesprek aan te gaan. Trudy Mol leefde in haar eigen…
Bjarne Gosse22 november 2022Lees meer…
Meer laden...