Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

1965 Hoe anders is het nu!

Vijftig jaar geleden, zo vertelde ze mij was ze geen moment alleen maar zelden vrij van werkjes en klusjes. In die tijd normaal misschien maar ik hoorde tot mijn verbijstering dat zelfs de pauze " tussen de middag" moest worden benut om bijvoorbeeld het aanrecht toen nog een granieten geschrobd moest worden.

Ze zat op school, die ging uit om 12 uur, om 1 uur begon de les weer, het naar huis lopen 7 minuten, maal twee natuurlijk rennen of je leven er van af hing. Hijgend thuiskomend zei haar moeder " begin maar snel" des te eerder ben je klaar.

Snel schrobben, snel spoelen, snel snel, moeder kwam controleren, snel een boterham smeren, een glas water drinken en snel terug naar school. Stinkend naar de vim en bleekwater, want zei ze, iets anders was er niet! Zo'n zelfde patroon kende ze nog omtrent het schrobben van het trappenhuis.

Haar moeder zorgde ervoor dat het gehele trappenhuis van beton werd geboend door haar, met bleekwater natuurlijk. Zij dacht: de buren zullen me best aardig vinden tot ze na een hele lange tijd erachter kwam dat haar moeder haar als schrobster verkocht. Innen deed ze ook. Ik vroeg haar: wat deed je moeder zelf dan? Werkte ze of zo?

Welnee zei ze, ze deed niks, helemaal niks. Zo ging dat toen en niemand kwam er tegen in opstand, OHHH hoe anders is het nu!

Schrijver: An Terlouw, 1 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: werk

4.0 met 1 stemmen 820Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)