Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Opstel

De les begon: zuster Hillegonda (soms brak ik bijkans mijn tong wanneer ik haar naam moest uitspreken) vertelde dat we een opstel moesten schrijven. Een onderwerp mochten we zelf uitzoeken maar het moest wel over de huidige tijd gaan. Tja dat was nog wat, onderwerpen genoeg maar om iets expliciets te verzinnen...er maalde van alles door mijn hoofd. Zuchten en steunende zuchten vulden het lokaal, alle kinderen hadden er moeite mee. Zuster Hillegonda sprak vermanend de klas toe en zei: hebben jullie liever een extra uur geschiedenisles? Alle hoofden bogen zich over het inmiddels neergelegde vel papier. Ik kauwde nog even op mijn potlood ( pennen waren niet aanwezig) en begon.

's Morgens om half negen zaten alle kinderen in de klas, toen zuster Hillegonda in haar handen klapte, HET teken dat de kinderen stil moesten zijn. Ze vertelde in de volgende zin: dat de kinderen een opstel moesten schrijven, veel kinderen zuchtten dat het een lieve lust was. De wind waaide door de klas. Zuster Hillegonda hoorde al die zuchten, stiekem lachend aan en bood een alternatief, maar daar schrokken de kinderen zo van terug dat er meteen naar het potlood gegrepen werd en al krassend hoorde je dat er ineens wel een idee boven kwam drijven als het ware.

Het mocht overal over gaan, maar omdat ik best slecht geslapen heb, het brood op was en ik dus zonder eten naar school moest, lijkt het wel alsof mijn hoofd echt een beetje leeg is en daarom moet ik moeite doen om een onderwerp te bedenken.

Ik hoop dat ik volgende keer meer ideetjes heb, want vandaag gaat dat niet zo goed. Ik legde mijn potlood neer en keek op. Zuster Hillegonda vroeg: An, al klaar en ik schudde mijn inmiddels lege hoofd. Ze kwam op me aflopen, pakte mijn blaadje en begon te lezen, wierp af en toe een blik richting mijn persoontje en opende toen haar lessenaar. Ze pakte er een bakje uit en kwam naar me toe.

In haar handen een boterham met pindakaas, het water liep me in de mond, hier zei ze zachtjes, eet maar snel op en ga dan even wat water drinken als je klaar bent....
Mijn opstel kreeg een 9, ik moest hem later voorlezen en alle kinderen die eerst nog gniffelden, keken toch vreemd op, toen bleek dat er echt ook in die tijd nog kinderen naar school moesten zonder eten!

Dank je wel zuster Hillegonda

Schrijver: An Terlouw, 27 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.0 met 2 stemmen 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)