Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Stiense herinneringen

Toen wij in Kollum woonden, gingen we vaak met de witte Cortina naar Stiens, waar oom Anne, tante Thea, neef Johan, die ongeveer net zo oud als ik was, de Zuid-Koreaanse neef Theodoor en het nakomertje, neefje Mark, woonden. Tante Thea is de jongste zus van mijn vader. Deze tante wilde altijd het liefste met mijn vader samen leven en ze was dan ook hartstikke jaloers op mijn moeder, wat ze geregeld op venijnige wijze liet merken. Toen ze eens samen bij elkaar in bed lagen, duwde ze mijn moeder er zowat uit. Het had allemaal ziekelijke, incestueuze trekken. Ze woonden in een rijtjeshuis. Het interieur was werkelijk identiek aan het interieur van mijn ouders. Als mijn ouders iets nieuws hadden gekocht, dan stond dat even later ook in Stiens. Zelfs de indeling van de meubels was gelijk en mijn ouders werd altijd om raad gevraagd. Zo wilde tante Thea mijn vader voor zichzelf houden. Oom Anne was een goedzak, die alles wel prima vond. Zelfs de eettafel in de keuken was hetzelfde.

Pieter Jelles Troelstra is opgegroeid in Stiens en de domineeszoon Arie Boomsma (geen familie van de beerenburg) woonde er. De zangeres Maeike Sijtsma is er geboren. Zij werd 29 jaar. Ik heb er wel eens gelogeerd, bij mijn familie daar. Mijn neven smulden van een vette, Chinese loempia en ze waren na Kinderen Voor Kinderen fans van de Beasty Boys, wat een flinke overgang was. Op een nacht sliepen mijn ouders daar ook en was er een flinke storm gaande, waardoor we het bovenste deel van de Oldehove in Leeuwarden zagen vallen. In de garage zag ik de groene, opklapbare legerschep van oom Anne, wat me fascineerde, alsof hij daarmee loopgraven in de Eerste Wereldoorlog had gegraven. In de slaapkamer van Johan vond ik een spijker en die stak ik zonder na te denken in het stopcontact, waardoor ik een flinke electroshock kreeg. Een onbewuste, zelf toegebrachte electroshocktherapie. Oom Anne was niet gauw boos te krijgen, maar ik heb het toch een keer meegemaakt. Dat was ergens voor Oud en Nieuw, toen hij wat rotjes, Jumping Jacks en Romeinse kaarsen had gekocht. Hij zat ergens op zolder, toen Johan en ik bijna alles hebben afgestoken. Hij liep rood aan van kwaadheid, toen hij zag dat we hem voor waren geweest.

Toen ik iets van 25 was had ik verkering met de 19-jarige Monique, een zwartharige zigeunerin. Johan en zijn zwangere vrouw, de Marokkaanse Khadija, gaven een huwelijksfeest bij een Chinees in Leeuwarden. Ik zat aan tafel tegenover de rondborstige bruid. De broer van oom Anne was er ook, die heel veel harddrugs had gebruikt, vertelde Johan me. Tante Annie was er ook, de oudste zus van mijn vader. Monique en ik hebben die nacht toen in huize Van der Laan gelogeerd. Ik heb daar de liefde met haar bedreven. De volgende dag wilde ik absoluut nog even samen met Monique, Johan en Khadija het geboortehuis van Jan-Jacob Slauerhoff bekijken, waardoor we te laat kwamen voor de juiste trein. In de trein vertelde Monique me, dat ze helemaal perplex stond van hetzelfde interieur als bij mijn ouders.

De laatste keer in Stiens was veel minder leuk, want na iets van twee maanden met Johan, Khadija en Samir te hebben samengewoond in een naargeestige buitenwijk van Groningen-Stad, omdat Khadija en ik op elkaar verliefd waren geworden, met alle seksuele toestanden van dien, liters wijn en meters hasj, explodeerde de boel en besloten Johan en Khadija naar Parijs terug te keren. Ze gingen eerst nog langs Stiens, dus ging ik mee, maar de volgende ochtend wist ik het wel en heb ik na een laatste huck de bus gepakt en voelde ik me volkomen leeggeroofd en in the shit. Ik heb mijn poes aan tante Tineke meegegeven en na een biertje bij oom Wieger en tante Betty hebben mijn ouders mij opgevangen. Zodoende kwam ik op een huurkamer in Harlingen terecht.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 december 2015


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 3 stemmen 107Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 december 2015
Mooi om al je herinneringen van vroeger te lezen. Raar is dat, als een ander alles wil kopiëren wat iemand heeft. Je verwacht dat mensen iets van zichzelf willen hebben. Maar nee, ze willen iets van een ander. Er zit misschien een trauma onder, iets nog uit een ander leven. Dat soort dingen kan diep zitten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)