Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Fotogalerie (4)

Foto 1:
Het is 1994, ik zit langs het Meer van Nazareth. In mijn linkerhand heb ik een glas witte wijn en met mijn rechterhand houd ik een beroemde Sint Petrusvis aan zijn staart omhoog. De vis zat boordevol graten en was niet zo lekker als een doorsnee lekkerbek. Desondanks glunder ik volop.

Foto 2:
Ik sta ingesmeerd met zwarte modder (kosten drie shekeltjes), wat je een kwartier moest laten intrekken, bij de Dode Zee, bij En Boqeq, terwijl Japanse dames zich al aan het afspoelen zijn. Een oudere, onherkenbare vrouw omarmd mij, terwijl de reisleidster stoer op de achtergrond staat. In de verte ligt Jordanië.

Foto 3:
Ik loop de berg Masada af langs een slangenpad aan de oostkant. Waanzinnige ervaringen rijker. Met de kabelbaan omhoog was minder zwaar. Ik zag een badhuis/sauna op de hoge bergvesting van koning Herodes. In de diepte zag je de legerplaats van de Romeinen en Flavius Silva gemarkeerd. Er waren pakhuizen, een koud bad met fresco's erboven, het noordelijke paleis met drie terrasverdiepingen, het westelijke paleis, een villa en een toren. In de diepte zag ik de Romeinse helling voor de stormram. De hoogte is werkelijk ongekend. Er was nog een kleine vesting aan de zuidkant en een vloerstuk in het verwarmde badhuis.

Foto 4:
Ik sta in de haven van Akko. Zonnebril op, genietend van de woeste zeegolven. Daar bezocht ik een nog mooi intact zijnde kruisvaardersvesting. Het koste me weinig moeite om daar de zwaarbewapende ridders te zien rondlopen. Ik zag de refter van de ridders en de lange, ondergrondse vluchtroute. Uit een kleine muziekwinkel hoor ik één van de meest betoverende stemmen, die ik ken. Ik snel naar binnen en ik koop meteen de cassette 'Kirya' van Ofra Haza.

Foto 5:
Ik zit op een moderne bank in de indrukwekkend intact gebleven plaats Capernaum. Ik zag de synagoge, de 'Ark des Verbonds', 'En zij kwamen te Kapérnaüm en terstond ging Hij naar de synagoge en leerde' (Marcus 1:21). Ik bekeek enkele (restanten van) huizen en een oude molensteen en een druivenpers. Het dorp was net zo indrukwekkend als Safed, hoog in de Golan, waar de Kabbala zich verspreidde.

Foto's 6:
Op de achtergrond staat de Blauwe Moskee en naast mij zit een wildvreemde Turk, met wie ik gezellig zat te babbelen. De zon schijnt heerlijk en ik draag mijn typisch Venetiaanse zonnehoed. Even later zit ik voor de Universiteit van Istanboel te pronken als een schrijver in den vreemde en een hoogleraar Turkse letterkunde. In Bursa laat ik mijn schoenen poetsen door jonge jongens, die genieten van hun vak.

Foto's 7:
In Efes sta ik midden in een eeuwenoude ruïne en ik zit boven in een hoge arena. Ik raak een beeld van een vrouw aan. Er staat iets onder als 'APETH keaeoy'. Als Godinnenaanhanger straal ik volop. Het is er over de 40 graden en gortdroog, dus drink ik veel water. Vervuild, vermoeid en ongeschoren zit ik op het graf van Sint John, tenminste dat staat er. Ik neem aan de evangelist, die ook op Padmos is geweest.

Foto's 8:
In Aphrodisias sta ik als een cowboy in een megagrote, begroeide arena. In Pamukkale geniet ik van natuurlijke baden en ontmoet ik een vriendelijk hondje. In Olympus zit ik als een gedrogeerde Axl Rose aan de bier, terwijl twee reisvrienden ook uit hun bol gaan. Een Turks, muzikaal duo zorgt voor extra vrolijkheid. Ik zit voor op de plecht van onze boot en onder in de golven zie ik een witte onderwaterstad. Ik zit in het Amfitheater te Myra en op de rand van een rots bij rotsgraven. In de Sint Nicolaaskerk zwaai ik door een open raam.

Foto's 9:
Bij Kadir's Place in Olympus. Tot diep in de nacht bier drinken en roken. Met het grappige, speelse hondje Gino, die wachtte tot ik van de wc kwam. Tussen de hete vuren op een hoge berg. Vuren die uit die berg kwamen. Amazing. Bij sierlijke bouwwerken van de dode stad Olympus, die her en der in het landschap liggen, veelal overwoekerd door planten. Helen en Mike uit Australië waren er ook. Hen zagen we later in Istanboel weer. Echte hippies. Iedereen ligt loom te zijn. Ook Tarzan de beeldhouwer.

Foto's 10:
Wildkamperen bij een groot vuur. Een onbekende Turk deelt de rakifles uit. Een Indonesische medereizigster hurkt een meter bij mij vandaan om te plassen. De zoon van een campingbeheerder feliciteert mij met mijn trommelsessie. We omhelzen elkaar. De wandeling door de diepe en lange kloof. Met de jonge gids in een rotshuis. Ik steek mijn hoofd door een rotshuisraampje en ik zie een salamander. Ik pronk voor de Narcissenkerk en ik ontmoet een groep superaardige vrouwen. Ik lig als extra schaap bij een kudde schapen met oranje vlekken zie ik nu. De natuurlijke spontaniteit en energieke schoonheid van de mensen daar frappeert me. In Gorëme zit ik bovenop een kameel. De kameel lacht net zo vrolijk als ik, zie ik nu. Op de achtergrond prijkt een minaret. Voor de tombe van Atatürk in Ankara en bij een oogverblindend zoutmeer. Met reisleider Marcel in een grotwoning van de christenen. In een haarmuseum met haar van mensen uit de hele wereld en in een ondergrondse stad, waar de christenen zich verscholen. Op een bergfort sta ik triomferend met een Turkse vlag in mijn hand.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 maart 2016


Geplaatst in de categorie: fotografie

3.6 met 7 stemmen 1.647Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
17 maart 2016
Een interessante film uit verre landen trekt aan mijn oog voorbij. Ik wist niet dat je zoveel gereisd hebt. Een bereisd en belezen man, die veel verhalen kan. Gelukkig doe je dat ook!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)