Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Tijd- tijdloos- lang geleden

Ik ben nog van de tijd, dat buiten spelen een must was, ik ben tevens van de tijd, dat Cliff de muziekwereld veroverde, net als de Everly Brothers, the Blue Diamonds, Toon Hermans. Ik ben nog van de tijd, dat de bakker, de melk- en groenteboer aan de deur kwamen. Als de melkboer kwam, liep je met een emaillen kan naar beneden omdat de melk erna eerst gekookt moest worden...de flessen kwamen later. Ik ben nog van de tijd, dat er mits je een tv had, er een had die slechts twee knoppen had, o nee drie, eentje om hem aan te zetten, en twee om te veranderen van netten. Nederland 1 en 2, meer hadden we niet.

Maar dan moest je wel een tv hebben natuurlijk, want in de tijd dat we hem niet hadden, lagen alle kinderen op woensdagmiddag op de vloer bij de buren die wel zo'n ding hadden. Speciaal voor een kinderprogramma, genot was apart toen. Ik ben nog van de tijd, dat jongeren opstonden voor ouderen, niet alleen in de bus, maar sowieso, waar dan ook.

'k Ben ook van de tijd van Elvis, van Jan en Dean, van Dorus, de Mounties en vooral van Swiebertje, ook van de tijd dat er een autoloze zondag was vanwege de oliecrisis...nou kregen we van die crisis niet zoveel mee als kind, want alles gebeurde met de benenwagen.

Ik ben van de tijd, dat er amper (of kreeg ik dat niet mee?) gediscrimineerd werd, dat alle kinderen met elkaar speelden, dat er over de oorlog wel werd gesproken, maar ik die zelf niet heb meegemaakt...ik ben van de tijd dat er soms wel eens iets was, maar dat er altijd gezegd werd: de vuile was hou je binnen, daar praat je niet over.

Ik ben nog van de tijd, dat een pak rammel normaal was, maar als je nú een tik uit zou delen, krijg je de wereld over je heen...het is niet zwart, evenmin wit maar we leven gekleurd, alleen vraag ik me af: waar is de ooit ingevoerde gemoedelijkheid gebleven? Opgelost in het verleden?

Schrijver: An Terlouw, 29 mei 2016


Geplaatst in de categorie: tijd

3.5 met 4 stemmen 111Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 juni 2016
Een goeie vraag, ik hoop dat ie er nog is. Gemoedelijkheid was misschien de basis van echte gezelligheid. Geborgenheid is er ook een. Misschien is die gemoedelijkheid verdwenen vanaf het moment dat studiehoofden dachten dat ze ongrijpbare zaken konden uitleggen. En vervolgens boeken schreven over hoe het moest. Misschien..
Ik herinner me die tijd ook nog goed: buiten waait de wind om 't huis..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 mei 2016
Ik ben van de tijd, dat er overal SRV-wagens rondreden met extra dure artikelen voor de service. Ik heb al jaren enkel Nederland 1, 2 en 3 en dat bevalt me prima. Over dat 'pak rammel' raad ik je aan om 'In den beginne was er opvoeding' van Alice Miller te lezen. Overigens is er nog voldoende gemoedelijkheid, stiekem achter de voordeuren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)