Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Youtube opgegaan

Mijn eerste computer, een gift van een pater, was zo'n bakbeest, die nauwelijks iets kon, omdat ik geen internetabonnement had, want de gedichten en verhalen kunnen uitprinten was al een heel wonderlijke vooruitgang. Tijdens het trage kopiëren van een bouwvallige Epson-printer jogde ik door mijn woning. De inkt was veel te onscherp en ik bakte er niets van. Mijn handschrift was duizendmaal mooier. En mijn elektrische typemachine ook. Toen het bakbeest crashte, heb ik het gedumpt. Ik was weer blij met mijn typemachine en ik vergat internet jarenlang.

Totdat ik verhuisde naar een goedkopere woning en ik een buurman kreeg, die met hetzelfde euvel kampte, wel of geen internet nemen. Ik bedacht de slogan 'Iedere Jan met de pet heeft tegenwoordig internet!'. Dus waarom wij dan niet?
Mijn buurman nam internet als eerste en dus stond ik bijna iedere avond voor zijn deur met een stapeltje gedichten, die ik dan bij hem mocht inzenden. Maar dat principe liep natuurlijk spaak en dus kreeg ik van mijn ouders een computer met alles erop en eraan. Dat was een aanbiedingsstunt bij Paradigit, waarbij je die mesjokke film 'Avatar' er gratis bij kreeg. Ik wilde er voornamelijk eigen werk mee verzenden en daarvoor was/is die basiscomputer uitstekend.

Op een dag had ik geen internetverbinding meer en zijn er wel drie medewerkers van Telfort langsgekomen, die in de stromende regen zijn gaan graven naar de gebroken kabels. Dat hebben ze op geniale wijze hersteld. Ik had hun uurlonen nooit kunnen betalen. Gaf een chic gevoel. Inmiddels staat er al jaren een dure Epson-printer op mijn bureau werkeloos te wezen, omdat het type verouderd is. De verouderingen van communicatiemiddelen gaan razendsnel.

Volgens mij ben ik inmiddels al meer dan tien jaar actief op internet en heb ik er al heel wat mee uitgeperst. Het begon allemaal met een basiscursus in een gammel buurthuis, waar ik de beginkneepjes leerde. Verder kreeg ik thuis nog wat privéles van een oudere, helderziende man, die over de hele wereld had gevaren en die korte verhalen schreef. Ik zat met hem in een therapeutische praatgroep. Hij was heel zachtaardig en hij was in de leer bij Tibetaanse lama's geweest. Volgens hem zat hij in zijn laatste incarnatie.

Onlangs heb ik geleerd om iets op Youtube te zetten en dat is mijn nieuwste speeltje nu. Ik maak nog geregeld fouten en ik vergeet belangrijke informatie mee te sturen, maar volgens mij lukt me het een en ander ook wel en staat er inmiddels wat van mij op Youtube.

Wat? Nou, geen rare filmpjes van op een trein springen of naakt over een schelpenstrand rennen, maar voordrachten. Ik draag voor uit mijn (proza)poëzie en dat gewoon van achter mijn bureau vandaan. Naturel, dat wil zeggen, versprekingen verbeter ik en ik kom zo natuurlijk mogelijk over, ook omdat ik op mijn vertrouwde schrijfplekje zit. Ik lanceer wat ik kan en ik hoef het daarna niet weer te zien, het mag wat mij betreft meteen een eigen leven gaan leiden. Ik was immers bij de lancering aanwezig en dat is voor mij genoeg vreugde. Ook omdat ik in het openbare optreden in de werkelijkheid nogal schuw ben en niet zo gewaagd, is dit ideaal voor mij.

Het geeft in ieder geval een nieuwe dimensie in mijn schrijfwerk, waarvoor de tijd blijkbaar rijp is geworden. Voor wie het boeiend vindt, mijn huiskameroptredens zijn inmiddels op Youtube opgestart!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 juni 2016


Geplaatst in de categorie: internet

4.5 met 4 stemmen 645Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 juni 2016
Haha, wat grappig dat Pikkertje reageert op je koekoeksroep in het gedicht voor Kouwenaar :)

Verdere reacties volgen op Youtube. Ik ben nu weer op eigen honk en ga de filmpjes de komende dagen één voor één bekijken en beluisteren. Ik neem daar rustig de tijd voor, want je schrijft en draagt sneller voor dan ik lezen en luisteren kan. Als ik iets lees, lees ik het vaak meer keren. En als ik ergens naar luister, luister ik het vaak ook meer keren. Wel leuk dit: het voegt weer een dimensie toe, twee zelfs, beeld èn geluid!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 juni 2016
Als voorzitster van de Joanan Rutgers Fanclub kan ik melden dat de fanclub enorm verheugd is over het feit dat het geluid het weer doet.

Ik hoop dat je de Rimbaud gedichten opnieuw opgenomen hebt, want dat vond ik echt jammer dat daar geen geluid bij was.
Zodra ik thuis ben ga ik de nieuwe filmpjes bekijken.
Ben ook benieuwd hoeveel meer hoeden je nog hebt.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 juni 2016
Inmiddels met integere en geniale hulp een ander webcamkanaal gevonden, waarmee ik inmiddels al het een en ander heb gelanceerd!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 juni 2016
We hebben altijd de bewegende beelden nog!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 juni 2016
Ik zag onder mijn inzendingen op UT zelfs 'aanbevolen' staan. Ik heb de stomme film geherintroduceerd. p.s.: zoek op Nederlands.nl de bijpassende teksten!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 juni 2016
Dus alleen leuk voor mensen, die kunnen liplezen. Ken je dat gevoel, van wat je ook probeert, het hoe dan ook tegen blijft zitten?...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 juni 2016
Je hebt gelijk, wel beeld, geen geluid.
In het begin deed het geluid het wel.
Al die inzet voor niks.
Er is altijd wel iets mis met die krengen.
De fout kan ook bij Youtube liggen.
Ben er nu alweer zat van!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
13 juni 2016
Prachtig idee om uit eigen werk voor te lezen, Joanan. Maar je kunt maar beter wel even checken of de opname goed is gegaan. Want van de zestien videootjes die je tot nu toe gelanceerd hebt, hebben er twaalf geen geluid! Even Apeldoorn bellen...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)