Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Brief uit Amsterdam

Amsterdam, dinsdag 4 juli 2017

Dag meneer A.

Er is nu een grote wielerwedstrijd in Frankrijk, de Tour de France, die ik leuk vind om te volgen, op de televisie omdat ze ook door het berglandschap gaan fietsen en iedere etappe als een belangrijke wedstrijd wordt gezien.

De Hollanders worden meestal kaaskoppen genoemd, omdat ze vaak blond zijn en een boerenkop hebben. Ik ben dus zelf niet typisch Hollands zoals je op mijn foto hebt kunnen zien. Ik kwam ook niet uit een boerenkool gekropen maar mijn geboorte werd veroorzaakt door een samenkomst van mensen, mijn vader en mijn moeder.
De echte kaassteden zijn Alkmaar en Gouda. Amsterdam is vooral bekend van de hoeren en de soft drugs en natuurlijk de grachten en de gezellige terrasjes.

Een kop koffie op een terrasje is prijzig, de horeca in de stad heeft veel inkomsten uit het toerisme. Er zijn bekende markten die populair zijn, dat zijn de Dappermarkt en de Albert Cuypmarkt.
Er worden verschillende talen gesproken door verschillende bevolkingsgroepen. Er wonen veel mensen die oorspronkelijk uit Marokko en Turkije komen, en ook mensen uit Suriname in Zuid Amerika en mensen uit Europa en Afrika en Azië. Dus je kan hier veel verschillende gezichten zien als je een keer de markt bezoekt om wat sfeer te proeven.

Er wordt als toeristen-taal dikwijls gebroken Engels gesproken, maar ook eenvoudig Frans en zakelijk Duits.
Er zijn een aantal parken waaronder het bekende Amsterdamse Vondelpark.
Ik woon zelf in de buurt van het Oosterpark in de Oosterparkbuurt. Er is een simpele tennisbaan waar ik wel eens met een goede vriend ga tennissen, maar meestal zijn er al andere mensen die dat doen.

De fiets is populair als vervoersmiddel in Amsterdam, de stad staat dan ook bekend als een van de grootste fietssteden in de wereld. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die een elektrische fiets hebben, maar ik geef nog altijd de voorkeur aan een fiets waarbij mijn eigen benen het werk moeten doen, zodat ik meer calorieën verbrand omdat ik in de zomer dikwijls ijsjes eet als ik naar de Tour de France kijk.

De mensen eten hier gefrituurde aardappelsteeltjes met een saus, of een haring, rauw, met eventueel wat fijngehakte uitjes, maar er zijn hier ook Chinese restaurants en vele andere eetgelegenheden voor mensen die het zich kunnen veroorloven zich eens lekker culinair te laten verwennen.

Een populaire drank van de lokale bevolking is bier; het wordt hier ter plekke gemaakt door brouwerijen die op volle toeren draaien. Er zijn verschillende soorten bier, die niet allemaal even smakelijk zijn, maar door veel te proeven leer je vanzelf het merk kennen dat het best bij je past.
Een andere drank die hier veel wordt gedronken is melk van de Hollandse koeien. Er worden van die melk ook andere zuivelproducten gemaakt, zoals yoghurt, kaas en boter.

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, maar de regering zit in Den Haag. Andere grote steden zijn Rotterdam, een grote havenstad, en Utrecht waar veel treinen rijden.

Amsterdam is de geboorteplaats van mensen die wereldberoemd zijn geworden. Misschien heb je gehoord over de voetballer Johan Cruyff die hier als een legende geldt.

De Amsterdammers staan er bekend om dat ze hun hart op de tong hebben, dat wil zeggen dat ze rechtstreeks en open zijn en niet geheimzinnig doen. Sommige mensen denken dat het arrogantie is, maar die mensen begrijpen de Amsterdammers niet goed, het zijn juist eenvoudige mensen met een klein hartje. Ze houden ervan om een beetje te bluffen, maar ze doen niet gauw iemand iets kwaad, het is meer om even een lolletje te maken. In feite zijn ze heel sociaal, maar je moet geen ruzie met ze gaan maken.

Er zijn hier fitnesscentra waar mensen aan lichamelijke training doen. Er zijn mensen die hardlopen in het park of op een sportclub zitten. In de zomer gaan veel mensen de stad uit om op vakantie te gaan naar het buitenland of naar familie in de provincie.

Met warm weer zijn de Noordzeestranden populair, maar ook de bosgebieden gelden als een plezierige recreatieve bestemming.

Groet van mij,

Bjarne Gosse.

Tegen het einde van de zomerse dinsdagavond verstuurde ik mijn e-mailbrief vanuit mijn woning in Amsterdam naar mijn e-mailvriend in Rusland, meneer A. inwoner van de grote stad Saratov, gelegen aan de Wolga.

In tegenstelling tot die van een aantal van mijn illustere collegae deinden mijn verlegen zinnen het beste in de werkelijkheid wanneer ik mij tegoed had gedaan aan een lauwe thee gezoet met honing. Ik kon slecht tegen alcohol, het hield me weg van de diepte die ik moest zoeken met mijn ziel. Ik wilde de verwondering blijven voelen als een lenteblad, zonder verschrompelde lever, of hangkuilen onder mijn ogen. Ik moest ten alle tijde lichtvoetig blijven, zodat ik de mogelijkheid hield om te ontsnappen.

Schrijver: Bjarne Gosse, 5 juli 2017


Geplaatst in de categorie: woonoord

4.2 met 4 stemmen 937Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)