Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Fantasiewereld

Het was voor mij belangrijk om mij van de schuilnaam Bjarne Gosse te bedienen. Alles wat ik beschreef was letterlijk gebeurd. Ik had gewoon niet het vermogen om te liegen over dingen die echt waren gebeurd.

Er ontstond een enorme fantasiewereld in mijn hoofd over mijn zestien jaar oudere hospita Emma Petronella. Deze fantasiewereld begon zich steeds meer te verplaatsen van mijn hoofd naar mijn hart. Ik raakte gefascineerd door deze beeldschone vrouw en deze fascinatie nam enorme vormen aan. Er kwam steeds een landschap in mijn gedachten,. Ik noemde dat verzonnen landschap: “Het zuchtend landschap.” Het was mijn goede groene wildernis als tegenpool van de ernstige erudiete beschaving van de wereldse vrouw Emma Petronella.

Het was maar goed dat ik die week een rustige week op de tuinbouwschool had, zodra ze de kans kreeg begon Emma Petronella tegen me te praten. Ze had een brede belangstelling voor literatuur. Ze vertelde aandachtig over de gedichten uit de bundel 'Het zingend hart' van de schrijver Gerard Reve en over de verhalen van de Amerikaanse schrijver James Purdy, met wie ze bevriend was.
Ze wist veel te vertellen over de dichters Fernando Pessoa en Arthur Rimbaud. Ze vertelde over de kunst van de kunstenaar Giacometti, en over die van de Nederlandse kunstenaar Henk Visch. Ze vertelde over de zanger Bob Dylan.
Ik kreeg een uitgebreide anekdote te horen over de zangeres Billie Holiday en haar liedje Love for sale, Ze had het langdurig over het lied “a gift“ van de zanger Lou Reed, en over de rocksong “Radar love“ van de Golden Earring. Ze vertelde over l’Arc de Triomphe aan de Champs d’Elysées, en over de De Sacré-Cœur in Monmartre. Ze had eigenlijk overal wel iets over te vertellen, en ik luisterde ademloos naar wat ze te verkondigen had.

Dit was heel iets anders dan hetgeen waarover ik op de tuinbouwschool aan het leren was, maar door de meeslepende manier waarop de spraakzame Emma Petronella kon vertellen, hing ik voortdurend aan haar fraaie lippen.

Zolang Emma Petronella bleef praten, hoefde ik niets uit te kramen over mijn geheime verlangen naar haar lichaam, haar ziel en haar liefde. Het genot om met haar te zijn.
Ik had haar nog niet verklapt dat ik het boek “De mecenas en de kunstverslaafde“ aan het lezen was, en zij had nog niets verteld over haar favoriete schrijver Karel Krampool.

Er waren drie dagen voorbij gevlogen toen ze weer weg moest voor haar werk. Ze moest twee dagen naar Antwerpen voor een reportage over een bekende kunstenaar. Toen ze wegging gaf ze me trots het recept voor de befaamde Emma Petronella salade. Ik hoopte op een zoete kus, maar ze had haast en ze kreeg de rits van haar handtas niet dicht.

Een paar dagen later had ik na een vermoeiende dag op school een vreemde maar realistische droom die me de volgende dag zo goed was bijgebleven dat ik besloot om het verhaal van die droom op te schrijven:

“De dikke kroegbaas had een handgemeen met de schrijver Gerard Reve gehad. Het stond in alle kranten. Het was in de tijd van de lezingen in Leiden. De man leed aan grootheidswaanzin, hij had Reve beledigd met een opmerking van religieuze aard. En toen liep hij op te scheppen in het huis van mijn hospita. In mijn ogen de mooiste vrouw ter wereld. Hij wilde haar huis kopen, zodat zij haar plannen voor het ombouwen van de danszaal naar een woonpaleis kon verwezenlijken. Maar het was een list. De man was een speculant. Hij speelde met getallen en met Emma Petronella. Ik zag het met lede ogen aan. Ik wist hoe groot de bewondering van Emma Petronella voor de schrijver Gerard Reve was, maar ik vond dat de kroegbaas wel een punt had.

Hij bestelde midden in de nacht champagne met zalm en stokbrood en Emma Petronella haalde het witte poeder te voorschijn. Op de een of andere manier leek het alsof Emma Petronella en de kroegbaas toch tot overeenstemming kwamen, maar ik wist het niet zeker want ik was onder het maanlicht gaan dansen in de kleine tuin. Ik had toen nog geen plannen om later schrijver te worden, maar ik steunde Emma Petronella in haar plannen voor de danszaal. De kroegbaas liet een doos met dure flessen wijn achter. Tegen de ochtend hoorde ik dat hij de voordeur achter zich dichtdeed om te vertrekken.

Emma Petronella stapte op me af. Ze was zichtbaar geil. En ze had me veel te vertellen over de plannen voor de danszaal. Ik liet me verleiden om met haar naar haar slaapkamer te gaan. We hadden vrolijke seks, maar ik merkte dat ik te moe was om haar helemaal te bevredigen. We vielen lachend naast elkaar in slaap. Toen ik de volgende ochtend wakker werd lag er een briefje naast het kussen waarop was te lezen dat ze was vertrokken naar Parijs en er stond ook in geschreven dat ik goed voor Frits moest zorgen.“

Toen ik mijn droom had beschreven, bemerkte ik dat Frits op het bed was gekropen. Hij lag te snurken met een heel diepe ondertoon. Emma Petronella kende inderdaad een dikke kroegbaas. Ik probeerde mij zijn naam voor de geest te halen. Zijn achternaam was ik vergeten maar zijn voornaam wist ik nog: "Mart".

Schrijver: Bjarne Gosse, 19 februari 2018


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 4 stemmen 112Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Bjarne
Datum:
23 februari 2018
Nou dat zou fantastisch zijn, misschien komt u wel bij de wereld draait door of bij Eva Jinek te zitten naast deze rondborstige goedlachse zangeres die ook als jurylid van the Voice is te bewonderen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 februari 2018
Neem van mij aan: je moet de jonge uitgevers op jouw verhalen over de charmante Emma Petronella inlichten. Gewoon doen. Al is ze gelukkig ook al online tot leven gekomen. Ik had haar graag eens in het echt ontmoet, immers, lekker babbelen over Arthur Rimbaud en Fernando Pessoa, dat lijkt me schitterend met zo'n artistieke dame. Dan kan ik haar ook vertellen, dat ik de zangeres Anouk heb gevraagd om voor haar een Nederlandstalig lied over Rimbaud te willen schrijven. Ze reageert vooralsnog niet, maar dat lied kan ik zo uit mijn prozagedichten schudden. Dus bij deze, voor wie wel wil. Mart Smeets?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)