Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Op weg naar Pasen

Het volgende Christelijk feest dat op de lijst van de gewilde tradities in ogenschouw genomen moest worden was het feest Pasen. Het was een heerlijk feest waarbij eieren werden genuttigd, soms van chocolade.
En zoals alle Christelijke feesten was het een feest van bezinning. Even de tijd nemen om er een verhaaltje over te schrijven. Advies inwinnen bij de paashaas die ook van de partij bleek te zijn, dikwijls in een koddig huispakje met een grote aaibaarheidsfactor. De speculaties of de zon ging schijnen vanwege de extra vrije dagen. Het ontbijt, of de populaire brunch, en natuurlijk het diner waar dikwijls ook weer eieren in waren verwerkt. Het kwam allemaal aan de orde tijdens het gesprek met de paashaas die vanwege haar grote oren goed kon luisteren.

Omgaan met autisme was niet niets. Het was lastiger om indrukken te koppelen. Je leefde wat meer in je eigen belevingswereld dan andere mensen. Je was gevoeliger voor signalen, maar je wist ze niet altijd in de juiste context te plaatsen waardoor je wat vaker in de war raakte.

Bjarne kon er over meepraten. Nu er een onderzoek was gedaan, bleek zijn stoornis meer in het autismespectrum te liggen. Verder onderzoek zou nog volgen, als Bjarne er de tijd en de energie voor had. Hij kon de Nederlanders niet altijd goed begrijpen. Ze waren zo anders wanneer de zon scheen. Zouden ze niet beter in een zonniger land kunnen gaan wonen?

Misschien waren er daar geen paashazen waar ze mee konden praten.

Bjarne had genoten van het gesprek met de paashaas. Ze was een maand naar Vietnam geweest en had zich daar iedere dag laten masseren. Het zat bij de reis inbegrepen vertelde ze Bjarne, die weemoedig knikte op weg naar de kringloopwinkel om er te kijken of er al werk van hem verkocht was.

De zon scheen, het was een mooie lentedag in april. De terrasjes in Amsterdam stroomden weer vol.
Misschien dat andere medicijnen tot de mogelijkheden zouden behoren. Dan kon hij wat beter overzicht houden en zich voorbereiden op de dringende behoefte aan verder vertier.

Schrijver: Bjarne Gosse, 8 april 2019


Geplaatst in de categorie: feest

4.5 met 2 stemmen 1.845Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
9 april 2019
Redelijk wat zielkunde in deze bijdrage. Functie van de paashaas beetje vaag. Kan liggen aan mijn gebrek aan voorkennis. In laatste tekstblok brute overgang van terrasjes naar medicijnen met wellicht nieuwe bijwerkingen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)