Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Met uitsterven bedreigd

De warme voorjaarszon bracht een weemoedig gevoel in de gedachten van de autistische Bjarne, die worstelde met de problemen in zijn onderbuik. Het was nu precies dertig jaar geleden dat hij een gesprek had met zijn verleidelijke hospita met de welluidende naam Emma Petronella over de dieren die met uitsterven werden bedreigd. Het was een van de vele keren dat hij kennismaakte met haar bevlogenheid. Het was een vrouw met een missie.

Het was niet moeilijk om er achter te komen welke dieren er tegenwoordig met uitsterven werden bedreigd. Er bestond zelfs een top tien van de meest bedreigde diersoorten, die te vinden was op het internet..
Op nummer tien stond de Karetschildpad, een middelgrote zeeschildpad, die te maken kreeg met een sterk vervuilde habitat. Folkprogramma's konden mogelijk in de toekomst soelaas bieden, zoals dat ook met de soepschildpad was gebeurd. Op nummer negen stond de Hawaïaanse monniksrob.
Op nummer acht stond de Chinese reuzensalamander. Een dier dat behalve als dier ook bekend stond als delicatesse en medicijn. Op nummer zeven stond de Siberische Tijger. Folkprogramma's in dierentuinen hielden de soort in stand, maar in de wilde natuur leefden niet veel exemplaren meer. Een prachtige grote katachtige. Een van de mooiste roofdieren ter wereld. Op nummer zes stond de Berggorilla, de grootste Gorilla ter wereld. In het wild in een klein gebied rond het Virungagebergte (Oeganda, Rwanda, Congo) leefde nog een kleine populatie. Op nummer vijf stond een zeedier. Een zoogdier, een walvis, de Noordkaper een van de grootste dieren op aarde.
Op nummer vier stond de Breedsnuithalfmaki. Op nummer drie stond de Javaanse neushoorn. Grootste oorzaak: Stroperij vanwege de gedachte dat de neus geneeskrachtige eigenschappen had.
Op nummer twee stond de Amoerpanter door het verdwijnen van het leefgebied en de jacht vanwege de kostbare vacht. Het lot van dit prachtige katachtige roofdier was eigenlijk al bezegeld.
Op nummer een stond de Grote ivoorsnavelspecht. Een vogel die waarschijnlijk al was uitgestorven door het verdwenen leefgebied.

De tien meest bedreigde diersoorten, de talloze insectensoorten die verdwenen even niet meegerekend. Een soort die niet met uitsterven werd bedreigd was de mens zelf, maar daar deed zich een ander verschijnsel voor. Veel mensen werden steeds banger voor diversiteit. Er werden zelfs politieke partijen opgericht om het recht op diversiteit te ondermijnen. Bij de mensen was het steeds vaker de authenticiteit die met uitsterven werd bedreigd. Wanneer je niet met de maniertjes van de maatschappij meedeed werd je al snel als buitenstaander gezien.

Bjarne had het met zijn eigen ogen en oren mee moeten maken. De verschrikkelijk arrogante mens was zijn eigen graf aan het graven.

Het was precies dertig jaar geleden toen Bjarne met de erudiete Emma Petronella sprak over de schoonheid van de Siberische tijger. Emma Petronella was niet langer op deze wereld, maar haar geest leefde voort in de verhalen van Bjarne.

Schrijver: Bjarne Gosse, 16 april 2019


Geplaatst in de categorie: dieren

4.2 met 4 stemmen 1.488Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)