Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Bio- industrie

Emma was een vrouw van de wereld. Ze had een brede belangstelling voor literatuur, ze vertelde over de gedichten uit de bundel 'Het zingend hart' van de schrijver Gerard Reve en over de verhalen van de Amerikaanse schrijver James Purdy, die in haar ogen een cultuurheld was.

Ze wist veel te vertellen over de dichters Fernando Pessoa en Arthur Rimbaud. Ze vertelde over de kunst van Giacometti, en over die van de Nederlandse kunstenaar Henk Visch. Ze vertelde over haar favoriete zanger Bob Dylan, en over de zangeres Billie Holiday en haar liedje Love for sale. Ze had eigenlijk overal wel iets over te vertellen, behalve over haar vorige leven als huisbaas met een penis, daar had ze niets over verteld. En ik wist weinig over mensen die transgender waren.

Een haarspeld was voldoende geweest om in te breken in de privésfeer van haar verleden. Ik voelde me schuldig maar vreemd genoeg ook een beetje opgelucht. Niet omdat mijn hospita vroeger in een mannenlichaam woonde, maar omdat ik nu de roddels van mijn vrienden beter begreep.

Want de geruchten waren er wel geweest, maar ik dacht dat het flauwekul was.

Het was duidelijk iets wat ik moest verwerken. Ik vond het bijzonder dat ik er niets van had gemerkt, maar toch raakte ik er ook van in verwarring. Was dit de reden geweest dat Emma Petronella nooit over onze relatie wilde praten, en dat ze voortdurend op reis was voor haar werk.
Ik vond het ongelofelijk dat zo'n beeldschone vrouw ooit een huisbaas met een penis was geweest in plaats van een hospita in een herenhuis.

Ik voelde dat mijn gevoelens van verliefdheid weer naar een bodem zochten in mijn hart. Het leven was verwarrend voor een jonge minnaar zoals ik, maar ik bemerkte dat mijn fascinatie voor de beeldschone Emma Petronella weer begon te groeien, ondanks dat ze iets persoonlijks zo lang geheim had weten te houden.

In de media verschenen steeds meer berichten over wantoestanden in de intensieve veehouderij, de bio-industrie. Ik besloot er voor maatschappijleer een nieuwe scriptie over te schrijven. Een vervolg op het werkstuk dat ik jaren eerder over de omgang met dieren had geschreven.

Dieren werden steeds meer ondergeschikt gemaakt aan de behoeften van de mens, die het als een vanzelfsprekendheid beschouwde om iedere dag een lap vlees op het bord te krijgen. Dat terwijl het vroeger prima was om maar een paar keer per week vlees te eten. De feiten logen er niet om. Vooral de varkens moesten het ontgelden. Mensonterende toestanden in overvolle fabrieksboerderijen om maar zo goedkoop mogelijk vlees te produceren.

Het greep me zo naar de strot dat ik besloot vegetariër te worden. Ik moest het nog met Emma overleggen, maar ik had een vermoeden dat zij daar wel voor open zou staan. Ze hield ervan als ik mijn meer idealistische kant liet zien.
Dan was ik weer haar stoere Bjarne. Haar vurige minnaar.

De bio-industrie begon na de tweede wereldoorlog. De regering wilde de economie op gang helpen waardoor vooral vleesproducten goedkoper werden.
Vlees en eieren werden massaproducten. De bio-industrie werd zoveel mogelijk geautomatiseerd. Grote aantallen dieren op een bedrijf om maar zo goedkoop mogelijk te produceren. Doordat er zoveel dieren werden gehouden op een kleine oppervlakte kwam Nederland met een mestoverschot te zitten. Dieren konden geen normaal gedrag vertonen en hadden eigenlijk geen gewoon leven als dier. De consument kon goedkoper vlees eten en eieren consumeren, maar had vaak geen idee wat voor leed daar achter schuilging.

Emma had me opgedragen een boek van James Purdy te lezen. Ze was een uitgebreide correspondentie met hem begonnen en was daar helemaal mee vervuld. Ze ging er akkoord mee om wat vaker vegetarisch te eten, maar wilde haar wekelijkse biefstukje niet afzweren.

Ik schreef nog steeds brieven aan Kees Broodakker. Hij was veranderd de laatste tijd. Hij schreef steeds openlijker over zijn homoseksualiteit en over zijn liefde voor de natuur. Hij vroeg me of ik nog gedichten schreef, maar daar was ik niet aan toe gekomen omdat ik worstelde met de leerstof voor het proefwerk wiskunde.

Schrijver: Bjarne Gosse, 22 mei 2019


Geplaatst in de categorie: dieren

4.7 met 3 stemmen 760Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)