Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Legendarische Tourbikkels 1

Het verhaal van De Tour is gebouwd op legendarische renners, bikkels zoals:

Dominique Boudoir, onder zijn ploegmaten bekend als ‘Monsieur Charmant’, die in de Tour van 1950 na afloop van een bergetappe de huldiging aangreep om beide ronde-missen op te tillen, onder zijn arm te klemmen en mee te nemen naar een als bedenkelijk bekend staande uitspanning. Beide meisjes gingen kort daarna het klooster in. Een van hen deed jaren later als Soeur Sourire mee aan het Eurovisie Songfestival met het liedje ‘Dominique’.


Zoals Claude Canard, die in 1919 achterstevoren de Camembert op fietste en daarmee het bergklassement in zijn voordeel beslechtte. Tijdens de afdaling was hij ook de eerste renner van zijn generatie die met zijn blote handen haarspeldbochten recht boog.

Bertrand Boursin, coureur en journalist, die in ‘38 de complete Tour met losse handen reed zodat hij tijdens de race zijn wedstrijdverslag kon schrijven. Daardoor stond het artikel al in L’equipe voordat de eindstreep was bereikt. Hij ontving in dat jaar de Gouden Pissoir voor participerende journalistiek. Dat Lucien zichzelf in elke etappe als winnaar vermeldde, beschouwde men in die jaren als een uiting van artistieke vrijheid.

Zoals Pierre Pinot die in de Tour van ‘32 al sprintend de finishlijn in Roquefort over het hoofd zag, in de verte verdween en van wie pas na de Tweede Wereldoorlog bekend werd dat hij in het vreemdelingenlegioen als sergeant van de tweewieler brigade bij Aka Aka gesneuveld was.

Schrijver: Trawant, 14 juli 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 3.267Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
charifate kamagate
Datum:
8 juni 2022
Beste,
Hoe werkt de online les?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)