Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Begeleid en beschermd

Interpol meldde dat een van de slachtoffers van de recente koelwagentragedie een Vietnamees kind was dat in een begeleid- en beschermd-wonen-gezinspoject in Limburg verbleef. Minderjarigen moeten het daar zien te rooien met een persoonsgebonden budget en worden meestal als ‘schrijnend geval’ aangemerkt. De ressorterende gemeente is voor de gang van zaken verantwoordelijk, maar de smartelijkheid ligt niet zozeer aan hun scherp bekritiseerde chaotisch-versnipperde aanpak.

Als variant op de ‘alleenstaande minderjarige asylant’ gebruikt Centrale Opvang een nieuwe categorie. Ook aan de jonge Vietnamees werd een BKA-status toegekend: Bijzonder Kwetsbare Asielzoeker. Vervolgens, zodra afgestudeerde opvoeders en leerplichtambtenaren constateren dat het helaas op een verdwijning is uitgedraaid, krijgt het dossier een afstandelijk MOB-stempel: Met Onbekende Bestemming. Einde verhaal, tenzij je in een Noordierse cooler de Noordzee oversteekt.

Zwakste schakel blijken, achteraf, de douane-verzegelingen te zijn die bij de dienst Accijnsen worden verkregen. Dat kan worden omzeild, het gaat uiteindelijk om correct ingevulde formulieren. Op parkeerplaatsen krijgen de chauffeurs soortgelijke bureaucratie aangeboden; dat bespaart tijd en rompslomp. Plankgassend naar Oostende of Zeebrugge moeten transporteurs in Nordrhein-Westfalen al voorsorteren. Er wordt daar ook veel van bestuurder gewisseld, zonder dat de berijder weet wat hij vervoert. En het Freight-Certificate-systeem is zo lek als een mandje.

Grensoverschrijdingslabels kunnen worden verbroken, voor kettingen gebruik je ‘n Karel-betonknipper, de mensensmokkelaar smijt zijn levende have hardhandig in de laadruimte, installeert nieuw hang- en sluitwerk en plakt Henkel-sellotape. Bij de toegangscontainer tot scheepsluiken en UK-‘paradise’ wordt een laatste formaliteitenblik geworpen op de inklarings- en invoerrechtenpapieren: ‘this is not our concern’.

Specialisten ontpellen momenteel de voorafgaande etappes. Lange tijd bleef het een raadsel hoe mensenhandel precies in zijn werk gaat, in weerwil van speurhonden en warmte-sensoren. AZC-intakers horen van alles. Over de rol van de Afrikaanse ‘businessman’, bijvoorbeeld. Zonder dit type tussenpersoon lukt niets. Een centrale rol zou een industrieterrein bij Nieuw-Belgrado (een Servische Bijlmermeer) spelen waar jonge Afrikaanse en Aziatische migranten massaal worden in- en uitgeladen. Hier vandaan wordt meestal de Ruslandroute gebruikt, richting Oostzee. Via de Aland-eilanden ritselen de smokkelorganisaties de verscheping naar Denemarken.

Het is shockerend, in de mensenhandel wordt meer geld verdiend dan met drugs.

Schrijver: Ton Mantoua, 27 november 2019


Geplaatst in de categorie: wereld

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.596Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)