Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Der Untergang des Abendlandes

Natuurlijk staat hij er. Altijd dezelfde versleten joggingbroek, waaroverheen hij een kort broekje draagt, het is te idioot voor woorden. Een vaal, verkleurd roodwit jasje uit de vorige eeuw. Zijn lange, vettige haren, zijn gebit een gatenkaas. Die doordringende ogen, zeiden ze dat ook niet altijd van AH? Ik ril.

Maar die woorden die als een mitrailleur op je afgevuurd worden, die zijn nog het ergste. En toch? Waarom heb ik gewacht met inleveren van mijn kratje, vanaf een uur of tien staat hij er pas, ik had hem nog makkelijk kunnen ontwijken. Is het omdat ik behoefte voel aan een sterke leider in deze verwarrende tijden, iemand die me bij de hand neemt uit deze emotionele crisis waarin ik geraakt ben?
'Zo meneer, weer een kratje leeg?' begint hij. Ik hoef geeneens antwoord te geven. Zijn gespreksvorm is de monoloog, de eindeloze tirade.

'Ja, dat valt niet mee hè om alleen over straat te moeten slierten, om uw sociale leven teloor te zien gaan als je dat niet gewend bent. Het zal u ook niet meevallen om straks zonder geld te zitten, als Fopke Hoekstra voor u geen eurootje meer uit zijn diepe zakken te peuren heeft. Gelooft u ze nog steeds meneer, die wijze leugenaars die u keer op keer bedriegen? Gelooft u nog steeds dat u straks weer veilig en beschermd met een vaccin kunt leven zoals voorheen, gelooft u nog steeds in uw lockdown, het middel van de totalitaire staat om zijn burgers zoet en tam te houden?
Drie weken was het meneer, weet u nog? En u geloofde ze, toen werden het er zes, en u geloofde ze, toen werden het ineens twee maanden, toen werd 20 mei ineens 1 juni en inmiddels zitten we op 1 september, volgend jaar misschien ook wel niet en misschien, eindelijk durven ze het te fluisteren misschien nooit wel niet meer.

Alle vrijheid in een onbewaakt ogenblik overboord gegooid. En waarvoor meneer, waarvoor? Straks zullen wereldwijd als gevolg van deze idiotie meer mensen dood gaan van honger en ellende dan nu aan corona, en dat zullen vooral ook jonge en gezonde mensen zijn. Geen enkel land kan overtuigend betere cijfers overleggen, landen met de strengste lockdown laten slechtere cijfers zien dan landen die niks doen.'
'Maar u wilt toch niet in de cijfers van dat soort idioten als Loekasjenko gaan geloven?'
Een honende lach. En dan, verdomme zeg, is hij even stil.
'Dat is eigenlijk nog het meest trieste van alles. U heeft het gelijk van weldenkende, rechtschapen mensen als Rutte, Fopke en Jaap Fabel aan uw zijde. Ik bevind me tussen de idioten. Daarom richt ik me misschien steeds tot u, omdat ik hoop dat er tenminste een weldenkend individu in mijn kamp komt.' En weer die valse lach.

Denken. Wat was dat ook alweer? Johnson roept zijn burgers op hun gezonde verstand, common sense, te gebruiken bij wat ze doen en laten vooral in coronatijden. Prompt wordt hij fel gekapitteld door voorstanders van regels, duidelijkheid, geboden en verboden, repercussies en inperking van vrijheden, een indoctrinerende gifwolk van gelijk wordt over ons uitgespreid via ooit zo fier vrije onafhankelijk nieuwszenders als de BBC en CNN.
Een wereld waar uw overheid eerst uw antecedenten wil zien voordat u de trein of het vliegtuig mag nemen, waar uw werkgever uw temperatuur wil weten, en met wie u vannacht geneukt heeft. Waarin u verboden wordt bezoek te ontvangen of naar het zuiden te reizen.

'Wee, u westerse mensch!. Nog is het niet te laat, ontwaakt, ontwaakt!'

Als hij zo begint, weet ik echt dat hij begint door te slaan. Tenslotte heeft Fopke diepe zakken. Ik moest eerst maar eens even rustig gaan slapen.

Context: Eens in de week, als ik mijn lege bierkratje kom inwisselen voor een volle, tref ik hem, de verkoper van het straatjournaal die als een oudtestamentische profeet staat te orakelen bij de ingang van de Dekamarkt.
Steeds indringender en somberder worden zijn voorspellingen. Natuurlijk geloof ik hem niet, natuurlijk geloof ik Rutte met zijn lockdown van drie weken, Grapperhaus met zijn aanstaande feestzomer en De Jonghe met zijn vaccin.
Gelukkig zijn er ook nog verstandige mensen in dit land.
Naam van de werkgevers die personele verboden hebben bezoek te ontvangen en te reizen zijn bij mij bekend.Om problemen te vermijden uiteindelijk weggelaten uit collumn.

Schrijver: Jorrit, 14 mei 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 11 stemmen 348Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)