Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Begeerte 1

De aantrekkelijke Emma en de donkerblonde Bjarne zaten samen aan de grote houten eettafel. Zijn hospita had een voedzame boerenkoolstamppot gemaakt met een speciale Petronella twist. Ze was in een vrolijke stemming. Tijdens het eten vertelde ze waarom.
“Luister Bjarne, ik heb vandaag een contract getekend bij een toonaangevend opinie maandblad om het komende jaar iedere maand een opiniestuk te schrijven voor het maandblad.” Bjarne keek naar zijn hospita. Hij knikte begrijpend terwijl hij een hap van de stamppot nam. “ Ik heb daar lang op moeten wachten Bjarne. Dit was naar aanleiding van de zevende sollicitatiebrief, nu waren ze eindelijk overtuigd. Het betekent dat ik het de komende tijd nog drukker ga krijgen, dus ik hoop dat jij voor Frits wilt blijven zorgen wanneer ik op zakenreis moet gaan? “


“ Ja, dat is goed, gefeliciteerd Emma! Ik vind het geweldig voor je” antwoordde Bjarne. Maar hij vond het niet leuk dat ze nog vaker van huis zou zijn.
Later in de avond zocht hij wat ontspanning door te gaan tekenen. Een nieuwe intieme schets onder de wolkenlucht. Zijn hospita Emma die met een blij gevoel op een vrije vogel zat.

Er was een ruzie geweest op school tijdens de les maatschappijleer.
De leraar wilde het over de economische crisis hebben. Er waren een paar klasgenoten die begonnen te klieren. Het liep zo uit de hand dat de les kwam te vervallen. Het had de jeugdige Bjarne verbaasd dat zijn klasgenoten zo fanatiek op politieke onderwerpen hadden gereageerd. Misschien had hij iets gemist de laatste tijd. Een regering die niet deugde, een oppositie die corrupt was. Bjarne Gosse hield zich er helemaal niet mee bezig. Hij dacht alleen maar aan de liefde. Zijn warme hart was het centrum van een intieme romantiek. De zwoele oerkracht van de begeerte had zijn plek gevonden op de tengere schouders van de jeugdige Bjarne Gosse.


De retoriek van de liefde begon hem parten te spelen. Bjarne hoorde een stem die hij nooit eerder gehoord had, maar die hem voortdurend leek te begrijpen op de verkeerde manier.
Het was alsof Bjarne Gosse in het verkeerde hoofdstuk van een nooit geschreven boek, dat door niemand werd gelezen, terecht was gekomen. Alsof Bjarne plotseling ondersteboven door verlangen door het leven ging. De zwoele oerkracht van de begeerte werd door zijn tengere schouders gedragen.

De spoken uit zijn verleden had Bjarne als schepen op volle zee verbrand, maar er deden zich nieuwe angstaanjagende verschijnselen voor. Bjarne Gosse begon zich steeds meer te realiseren dat hij zich op het gevaarlijke pad van de liefde aan het begeven was. Het was duidelijk dat er een enorme aantrekkingskracht tussen zijn aantrekkelijke hospita en zijn verlegen ik was. Maar het zou een onmogelijke liefde zijn. Ze was zestien jaar ouder dan Bjarne en Emma Petronella kwam uit een volstrekt ander milieu dan Bjarne Gosse die niets anders dan armoede en ellende had gekend. Bjarne was door gelukkige omstandigheden in een mooie kamer in een herenpand in Utrecht komen te wonen. De jongeling had een vreemde verhouding met een vrouw die hem leek te betoveren met haar megalomane beschavings-rituelen. Hij moest zijn eigen overlevingsstrategie zien te scheppen. Hulpmiddelen daarvoor waren lezen en schrijven.

Emma was blij met haar nieuwe contract. Bjarne kon zich dat goed voorstellen. Ze schreef graag haar opiniestukken en nu had ze een geweldig podium gevonden om een groter publiek te bereiken. De volgende dag ging ze direct op zakenreis voor een week.

Drie dagen later:

De jeugdige Bjarne was alleen met Frits de kater in het klassieke herenhuis van zijn hospita. Hij besloot weer verder te gaan lezen in het boek van haar favoriete schrijver Karel Krampool. Het boek met de titel “De mecenas en de kunstverslaafde”.

Op een gruwelijke wijze werd in de laatste hoofdstukken van het verhaal duidelijk dat Ancel Favre, hoofdpersoon in het boek van Karel Krampool, twintig jaar eerder zijn beide bejaarde ouders door vergiftiging om het leven bracht. Die dubbele moord was de reden dat hij gechanteerd werd door werkschuw tuig dat hem geld en schilderijen aftroggelde. Ze wisten alle details van de dubbele moord en ze hadden ook bewijzen. Hij kon geen kant meer uit.

Tijdens de afwezigheid van zijn hospita Emma Petronella was Bjarne zodra hij er tijd voor had met zijn neus in het boek “De mecenas en de kunstverslaafde” te vinden. Frits was vaak op muizenjacht en bracht af en toe een dode muis mee naar binnen. Bjarne bestelde weer een pizza omdat de vorige zo lekker was en hij door het lezen niet aan koken toekwam. Er kwam een andere pizzakoerier dan de vorige keer en de pizza was ook minder lekker. Bjarne vroeg zich af of Kees Broodakker een andere baan had gevonden.
Een laatste intieme schets voor deze week. Een zelfportret in nerveuze lijnvoering.
Terug in het spannende boek was Bjarne Gosse in een andere wereld. Gelukkig niet langer in het verkeerde hoofdstuk van een boek dat nooit geschreven was.

Het romanpersonage Ancel Favre had zijn ouders in zijn schildersatelier in Montmartre vergiftigd en ze daarna op de binnenplaats begraven. Frits was al aan zijn derde dode muis toe.

Schrijver: Bjarne Gosse
1 januari 2021


Geplaatst in de categorie: liefde

5.0 met 1 stemmen 114Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)