Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Begeerte 8

De donkerblonde Bjarne veranderde weer in de komiek die hij tijdens zijn jeugdige jaren zo had weten te bewonderen. De tragische klungel die steeds weer zijn been stootte aan dezelfde steen. De man die wel een eitje kon bakken, maar zich geen raad wist met wispelturigheid van het vrouwelijke schoon. Emma moest hem de weg gaan wijzen. Dan zouden ze echt van elkaar kunnen leren.

In het artistieke landschap waar lieve Emma zijn dromen dirigeerde speelde Jimi Hendrix gitaar. Zijn bezielde versie van 'All along the watchtower' gaf de artistieke neigingen van Bjarne nieuwe impulsen. Hij begon op een avond met het tekenen van bevreemdende gezichten. Zomaar op de lege bladzijden van zijn schoolschriften. Een oogopslag, een gezichtsuitdrukking. Bjarne tekende iets met zijn ballpoint. Kleine schetsen.


Arthur, zijn populaire klasgenoot had lopen opscheppen over het bedrijf van zijn vader. De jeugdige Bjarne moest glimlachen om zijn stoere praat. Het ging hem altijd voor de wind, maar in de gedachten van Bjarne was hij een opschepperig kind. Bjarne had zijn eigen belevingswereld.

Het naakt was al sinds de oudste tijden een veelgebruikt motief in de beeldende kunst. Emma, die altijd vol bewondering over kunstenaars sprak vond het een goed idee om de jeugdige schoonheid van de jongeling Bjarne Gosse vast te laten leggen op het linnen doek. Bjarne probeerde de boot af te houden, maar ze kwam er steeds op terug. Ze vond dat hij preuts was. Ook vertelde ze telkens hoe goed de kunstenaar Christiaan Buurveen was. Ze was met hem bevriend. Langzaam maar zeker wist ze Bjarne met goed gekozen argumenten te overtuigen. De jeugdige Bjarne zou een vitale bijdrage aan de beeldende kunst leveren. Hij hoorde het haar zeggen.

Enige tijd later tijdens die spannende week in de provinciestad Utrecht:

Wat zijn dominante, maar ook zo lieve, hospita Emma Bjarne had gevraagd, ging hij doen. Bjarne ging zonder enige vorm van kleding op zijn lijf model staan voor haar favoriete schilder: Christiaan Buurtveen. De meesterlijke schilder die ook de prachtige schilderijen van Emma had gemaakt. De kunstschilder uit Utrecht die zijn werken verkocht aan rijke mensen uit het verre Amerika.

Bjarne ging bij hem eten. Hij serveerde malse biefstuk met champignonsaus en met frisse witlof-salade en voorgekookte krieltjes, die hij had gebakken in roomboter. Tijdens het eten vertelde hij anekdotes die de jeugdige Bjarne deels weer vergat omdat hij zenuwachtig was vanwege het model staan. Hij bleek de schrijver Jan Boter goed te kennen en regelmatig te bezoeken. Ze waren met elkaar bevriend.

Christiaan Buurtveen schonk voor Bjarne een drankje in om hem te helpen zich over zijn verlegenheid heen te zetten. Langzamerhand begon hij zich zekerder te voelen. De kunstenaar probeerde Bjarne uit de tent te lokken en stelde vreemde vragen over zijn liefdesleven.

Bjarne aarzelde maar ging toen toch op zijn vragen in.

Na het drinken van een cola met een flinke scheut jonge jenever, had Bjarne Christiaan toevertrouwd dat hij helemaal hotel de botel op zijn hospita was. Plotseling had hij het niet meer voor zich kunnen houden. En toen nam hij geen blad voor de mond. De kunstenaar bleef hem vragen stellen. En het verraste hem niet. De kunstenaar was bekend met de aantrekkingskracht van Emma. Toen werd het tijd voor Bjarne om zich uit te kleden om model te gaan staan.
Verlegen trok hij zijn kleren uit en ging naar de plek die Christiaan hem aanwees.
De donkerblonde Bjarne stond poedelnaakt onder de spotlights van zijn kleine atelier. Met snelle penseelstreken schilderde hij de contouren van zijn jeugdige mannenlichaam. Eerst moest hij de ruwe vormen op het doek krijgen om het later met kleurvlekken verder uit te werken.

De tweede cola met jenever had zijn uitwerking niet gemist. Het jeugdige hart van Bjarne lag op zijn lenige tong. Hij luisterde aandachtig terwijl hij met zijn palet en penselen in de weer was op het grote doek dat op zijn grote schildersezel stond. Af en toe onderbrak de kunstenaar Bjarne en stelde hij hem een vraag. Hij leek zijn onmogelijke positie te begrijpen. Christiaan Buurtveen begreep Bjarne beter dan Bjarne had kunnen verwachten. Hij kende Emma Petronella goed.

De jeugdige Bjarne moest iets anders gaan staan zodat het licht beter op zijn bescheiden torso viel. Hij wilde minder schaduw boven zijn jeugdige tepels. Wat er aan hem gevraagd werd deed hij. Bjarne wilde de belofte aan Emma in lossen . Hij vond het spannend om model te staan.

Nuttige tips gaf de kunstenaar aan Bjarne. Tips om Emma op zodanige manier te versieren dat het net leek alsof zij hem had versierd. “Geef haar complimenten over haar uiterlijk Bjarne, daar zijn vrouwen gevoelig voor. Laat haar merken dat je haar aantrekkelijk vindt” sprak hij terwijl Bjarne zich af vroeg hoe lang hij daar nog naakt moest staan, als model voor de meesterlijke schilder.

Anderhalf uur later was de eerste sessie voltooid. Bjarne Gosse keek naar het voorlopige resultaat. Er stond een naakte onzekere jongeman op het doek in een aarzelende pose. Aantrekkelijk en ontroerend omdat zijn lichaams-verhoudingen elegant waren. Confronterend omdat de twijfel in zijn lieflijke klassieke houding was te zien.

Schrijver: Bjarne Gosse
12 januari 2021


Geplaatst in de categorie: liefde

4.7 met 3 stemmen 127Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)