Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 6

Die zomer liep de rijke tuinderszoon Arthur op de Middelbare Tuinbouwschool op te scheppen over dat hij zwaar geschapen was. De jeugdige Bjarne vond het zoiets lulligs om over op te scheppen. Hij leek inderdaad wel op een schaap met die blonde krullen en vriendelijke tuindersogen. Maar het boeide Bjarne Gosse niet wat voor gewicht hij in zijn broek had. Trudy Molenaar leek er meer belang bij te hebben, want ze hing letterlijk en bijna schuimbekkend aan zijn lippen toen hij verhaal deed over de inhoud van zijn onderbroek.

Misschien tilde de serieuze Bjarne er te zwaar aan en had hij te weinig mededogen met zijn jeugdige leeftijd en argeloze achtergrond. Misschien zat er nog teveel van een nooit versleten taboe in zijn eigen rugzakje. Waarom was het altijd Arthur die succes had bij de leukste meiden, en waarom kwamen de hopeloze gevallen altijd bij Bjarne terecht. Waarschijnlijk was Arthur iemand die een groot gezin wilde stichten en was hij op zoek naar de meest vruchtbare vrouw. De Zeeuwse Trudy zag er heel vruchtbaar uit met haar ronde borsten en sterke heupen.

Misschien vergiste Bjarne Gosse zich en zat er achter die stoere bravoure een kwetsbare jongeman, die zijn gevoelens niet goed kon uiten en daarom maar voortdurend liep op te scheppen over de uitbundige grootte van zijn liefdesapparaat.

De moeder van Bjarne hield van vlinders. Wellicht dat zij in vlagen van wanhoop sprookjes verzon waar deze gevleugelde insecten een rol in speelden. Ze sprak er niet vaak over, maar Bjarne wist dat ze van vlinders hield.

Toen de jonge Bjarne thuiskwam lag er een briefje op de deurmat. Gerard Vroeg had een kleine kamer gevonden in Utrecht en hij vroeg zich af of Bjarne zin had om bij hem op bezoek te komen. Hij had een fles oude jenever gekocht en die wilde hij samen met hem opdrinken. Het was een uitgelezen kans om met hem over zijn merkwaardige brieven te beginnen. Wanneer ze wat hadden gedronken konden ze goed met elkaar praten. Bjarne hield ervan wanneer hij met hem begon te flirten, terwijl hij wist dat hij op oudere vrouwen viel.
Bjarne bewonderde de eigenzinnigheid van de mysterieuze Gerard. Het stelde hem gerust dat hij zichzelf kon zijn, terwijl hij wist dat hij hem op afstand hield.

De donkerblonde Bjarne vond een oude ansichtkaart met een afbeelding van een giraffe die een blauwe vlinder zoende. Bjarne schreef op het schrijfgedeelte op de achterkant zijn telefoonnummer met het verzoek om hem een keer te bellen om iets af te spreken.

Het waren zomerse dagen in de provinciestad Utrecht.
De zinnen uit de brief van Emma denderden nog na in het jeugdige hoofd van Bjarne. Zo een prachtige onderhoudende en erudiete brief schrijven. Dat kon alleen zijn lieve Emma. Hij was een bofkont dat ik dit allemaal mocht lezen. Ze had een uitbundige onderhoudende schrijfstijl. Intelligente zinnen met veel inzicht. Ze hield van symbolische betekenissen en gebruikte geraffineerde metaforen om haar eigenzinnige status nauwkeurig te benadrukken. De betoverde Bjarne besloot de brief niet helemaal uit te lezen, maar de rest te bewaren voor later. De studie riep om zijn aandacht.

Hij voelde zich vermoeid terwijl hij zich boog over hoofdstuk zevenentwintig van zijn scheikundeboek. Het was niet zijn favoriete vak op school, dat was tekenen.
Frits deed een plas in de hoek van de kamer waar de kattenbak niet stond.

Een brief van lieve Emma uit Amerika, vol bekende namen, meeslepende avonturen en pikante details over de liefde die ze daar had gevonden in haar verwilderde leven. Het kon niet anders, ze was volkomen losgeslagen. Zijn lieve Emma, zijn Petronella en haar jonge minnaar Bjarne, kwam totaal niet in de brief voor. Alsof er niets had plaats gevonden in het bed van Emma. Het liefdesdier met de wildste vrouwenwensen. Alsof hij haar nooit had verwend zoals een vrouw verwend moest worden, wijdbeens met de ogen gericht naar de hemel.

Lieve Emma had hem in het verre Amerika ingeruild voor een ander die minder lief was dan hij. Een man met geld en status. Bjarne Gosse moest zijn examens zien te halen door te studeren in het huis van een vrouw die hem had gebruikt als een fijnzinnig lustobject. Een handige huurder die voor haar zwarte kater kon zorgen wanneer zij zaken deed over de oceaan.

Bjarne pakte een dweil om de kattenpis van Frits op te dweilen. Het beest kon hem niet meer troosten. Er waren ook geen mensen die hij kende die dat wel konden doen. Hij moest aan Peter denken, maar Bjarne was zijn opdringerigheid van de laatste tijd behoorlijk zat aan het worden. Bjarne sloeg zich er in zijn eentje doorheen. Hij haalde met veel geluk een zes voor zijn examen bedrijfskunde. Een belangrijk vak.

De brief van lieve Emma uit Amerika las hij steeds weer opnieuw. Haar schrijfkunst was nog aantrekkelijker dan haar praatkunst.

Bjarne droomde er over dat ze ooit misschien een brief zou schrijven waar hij in voor kwam. Hij, haar jonge minnaar Bjarne. Hij droomde ervan dat ze een heel hoofdstuk van een boek over hem zou schrijven.

Emma Petronella was een uiterst obsessieve vrouw!

Bjarne wankelde omdat hij wist dat hij niet langer objectief kon oordelen over wie hij was en wie hij wilde zijn. Maar Bjarne bleef zichzelf ervan overtuigen dat hij volwassen was. Hij dacht goed na over de stappen die hij moest gaan nemen in zijn leven.

De ansichtkaart voor Gerard Vroeg lag op de salontafel. Bjarne keek nog eens goed naar de blauwe vlinder die een zoen kreeg.
Hij had zin om zich samen met Gerard te bezatten. Even geen poëzie en bloemen meer, maar de indringende smaak van oude jenever en het filosofische gezwets van een smaakmaker, want dat was Gerard Vroeg wanneer hij gedronken had.
Hij wist vast een mooi verhaal voor bij die blauwe vlinder.

Schrijver: Bjarne Gosse
1 februari 2021


Geplaatst in de categorie: liefde

4.8 met 4 stemmen 231Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)