Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 27

De jeugdige Bjarne moest niet langer onzeker zijn over de bedoelingen van zijn liefde, Emma P. Er bestond een kans dat ze probeerde hem iets duidelijk te maken wat haar tijdens hun samenzijn niet zo goed lukte.
De lichamelijke aantrekkingskracht was onverbiddelijk. Dan schoten woorden soms te kort.

Bjarne Gosse schreef aan niemand brieven meer. Hij was er mee opgehouden na zijn laatste brief aan Kees Broodakker die van school was gegaan omdat hij wilde gaan werken. Groot was zijn verbazing dat Bjarne nu weken later alsnog een antwoord kreeg.“Hallo goede vriend Bjarne Gosse,

Vandaag heb ik sinds het begin van de vroege ochtend veel aan je gedacht. Ik dacht aan je en keek uit naar het zonlicht. Ik ben dankbaar dat je jouw brief hebt gestuurd. Ik wacht altijd geduldig op een nieuw bericht. Ik weet niet waarom, maar ik fleur op als ik iets van je mag lezen. Ik droomde dat je mij vertelde dat je verliefd op me was. Het was een vreemde droom. Toen je jouw liefdevolle woorden uitsprak daalde er een nieuw licht in mijn hart. Ik wist onmiddellijk dat ik ook verliefd op jou was. Raar dat er zulke dromen bestaan.

Weet je dat ik sinds kort weer contact heb met Garnalen – Gerard, die bij ons in de eerste klas zat. Hij speelt in een bandje. Hij schrijft liedjes in de Engelse taal.
Er zit veel humor in zijn teksten.

Ik heb jouw gedicht gelezen!
Erg goed gedicht! Ik vond het erg mooi, ik ben er zeker van dat je getalenteerd bent.
Heb je nog meer gedichten geschreven?

Ik ben nu aan het werk. Ik leef een saai leven, mijn dagen zijn altijd monotoon. Iedere dag sta ik om zes uur in de ochtend op, behalve op zondag als ik niet hoef te werken. Eerst sorteer ik de bloemen die nodig zijn voor het bloemstuk en dan laat ik mijn creativiteit spreken.

Op het werk is zoveel te doen en niet zoveel tijd voor andere dingen. Na het werken ben ik meestal doodmoe.
Maar als ik de tijd heb schrijf ik brieven. Ik schrijf ook brieven aan Wolven – Maarten. Hij is ervan overtuigd dat de wolf gaat terugkeren in het land van iedereen. Hij is nog altijd bezeten van de natuur.

Ik denk dat je geïnteresseerd zult zijn in het lezen over mijn familie. En over mijn leven in het algemeen. En het spijt me dat de boodschap vrij lang zal zijn. Het is gewoon onmogelijk om dit alles in twee of negen woorden te beschrijven.
Weet je, ik heb lang niet bij mijn ouders gewoond, omdat ik mijn familie moest verlaten. Dit is een droevig verhaal in mijn leven.
Een paar jaar geleden, toen ik vijftien was, had mijn familie een heel moeilijke periode. Daarom begon mijn vader mijn moeder te bedriegen. Aanvankelijk wilde mijn moeder het gezin redden, mijn moeder probeerde mijn vader terug te brengen! Maar het is niet gelukt.
Mijn moeder was nu moe van de relatie van mijn vader. Daarom waren er constant schandalen thuis, wat leidde tot een scheiding . Na de scheiding bleef ik bij mijn moeder. Ik dacht dat ons leven beter zou zijn zonder mijn vader. Maar mijn moeder had veel stress vanwege het uiteenvallen van haar huwelijk. Ze woonden tenslotte twintig jaar samen voordat ze uit elkaar gingen. Na de scheiding ging mijn moeder naar een psycholoog om stress te overwinnen! En ik probeerde mijn moeder met al mijn kracht te steunen! Ik heb alles gedaan om haar te behagen. Maar alles wat ik probeerde was niet succesvol en ze begon alcohol te drinken. Ze moet haar troost gevonden hebben in alcohol.
En eerst dacht ik dat daar niets mis mee was. Ze dronk immers maar één glas wijn per dag! Ik vond het niet slecht. Er waren meer mensen die dat deden.
Maar maanden later begon mijn moeder veel vaker en veel meer te drinken, en begon ze verschillende mannen mee naar huis te nemen.
Ik vond het helemaal niet leuk wat er met mijn moeder gebeurde! Ik probeerde alles te repareren. Ik probeerde haar te helpen. Maar voor mijn zorg, voor mijn hulp, ontving ik alleen beledigingen en afranselingen.

Ik hou niet van drukke plekken met lawaaierige mensen, dat komt waarschijnlijk door mijn eenzaamheid. Ik hou er van om thuis te komen en ontspannen, en een smakelijk diner maken, naar een interessante film kijken, soms lees ik, in het weekend doe ik het huishouden. Ik ga boodschappen doen, soms ga ik hardlopen of gewoon wandelen. Ik mis de school niet. Zoals je waarschijnlijk wel weet werd ik altijd gepest. Ik heb mijn uiterlijk helemaal veranderd. Ik zie er nu veel stoerder uit zodat niemand het kan merken. Ik draag geen oorbellen meer en ik draag tegenwoordig gewone onopvallende kleren. Ik hoef niet zo nodig meer op te vallen. Het liefst was ik gewoon onzichtbaar zodat er niemand last van mij heeft. Mensen irriteren zich aan alles. “

Plotseling stopte Bjarne met lezen. Hij hoorde dat de telefoon ging en liep de trap af om de telefoon in de woonkamer op te nemen.

“Hallo met Bjarne Gosse in het huis van Emma Petronella” klonk zijn stem.
“Hallo met Jan Boter.” hoorde Bjarne met zijn jeugdige linkeroor.
“ Weet jij of Emma ook aanwezig is?” vroeg Jan aan Bjarne.
“Nee die is momenteel in Parijs, bij haar goede vriendin Victoria Martin. Ze heeft een week vakantie.” antwoordde Bjarne.
“ Zou je mij willen vragen of ze mij belt wanneer ze terug is, beste Bjarne? “ vroeg Jan Boter met een dwingende toon.
“Dat doe ik, meneer Boter.”
“Fijn Bjarne, dan wens ik je nog een fijne avond en alvast bedankt.” Nog voordat Bjarne iets terug kon zeggen was de verbinding weer verbroken.
De rest van de brief van Kees besloot Bjarne tot de avond te bewaren.

Schrijver: Bjarne Gosse
14 juni 2021


Geplaatst in de categorie: familie

4.5 met 2 stemmen 387Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)