Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 32

“De bewierookte regenboog genoot van zijn eigen kleuren.” Bjarne probeerde een gedicht te schrijven, maar hij kon geen woorden vinden. Een eerste zin en daarna hield het op.
De zomer uit het jaar van de liefde liet zich van een beste kant zien. Zonneschijn en broodnodige regen wisselden elkaar af om de floragroei te stimuleren. En ook de dieren waren in een opperbeste stemming.

De donkerblonde Bjarne hield zich vast aan de daadkracht van zijn favoriete schrijvers. Zij lieten zich niet door stemmingen verstoren maar gingen stug door met de opdracht die ze hadden.
Het overmatige drankgebruik van de kunstenaar Christiaan Buurtveen had zijn sporen achtergelaten. Langzaam maar zeker dronk hij zich dood. Het schrikbewind van vadertje alcohol greep denigrerend om zich heen. Hij kreeg trillende handen en een onzekere kwast.
Bjarne maakte zich zorgen om zijn te veel drinkende vrienden.

Ooit zou zijn Havermout schrift vol komen te staan met gedichten en verhalen. Misschien zouden verhalen over de verzamelwoede van Emma daarin niet misstaan. Minimaliseren zou voor haar onbegonnen werk zijn. Ze was veel te veel gehecht aan haar persoonlijke prullaria en haar verzamelingen om er afstand van te doen. Het was waarschijnlijker dat er nieuwe spullen bij kwamen dan dat ze er echt veel weg zou doen.

Een vreemde droom had Bjarne over een verbazingwekkend schouwspel waar hij bij toeval getuige van was geweest. Wolvenknaap had Vroeg zijn lesje geleerd, samen met een vriend. Het was alsof Bjarne naar een boeiende film had gekeken. Een film die zijn leven een ander inzicht had gegeven.
 
Die middag was er boven de stad een indrukwekkende regenboog te zien. Het was de zomer van de regenbogen. Bjarne genoot van de kleuren aan het hemelfront. De uitgestrektheid van de boog, de zonnestralen door de regennevel.
In de avond wanneer er tijd was voor een glas wijn, zou hij met zijn ballpoint er een gedicht over kunnen schrijven. Nu was het vooral genieten van wat de zomer had te bieden in het regenland.

De jeugdige Bjarne vroeg zich af hoe het Emma zou zijn vergaan tijdens haar lezing over het groepsgevoel in Breda. Ze had hem er wel iets meer over mogen vertellen, want hij was er razend nieuwsgierig naar.

Vaak voelde de jongeling Bjarne zich aangetrokken tot buitenbeentjes en muurbloemen, die net als hij niet goed wisten wat een groepsgevoel was. Daarom was de expertise van zijn hospita belangrijk. Zeer belangrijk in deze tijden van crisis en werkeloosheid.
De regenboog kwam in zijn dromenland. Er hing een fantasiewereld boven zijn eenvoudige bed.

Schrijver: Bjarne Gosse
27 juni 2021


Geplaatst in de categorie: bedankt

4.5 met 2 stemmen 459Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)