Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 38

Eindelijk liet de zon zich weer volop gelden en waren de regendagen voorbij. Bjarne liep weer in zijn korte broek rond en genoot van de vrijheid van de zomer.
De jonge kunstenaar Peter Halm bracht de scholier Bjarne op de hoogte over het conflict tussen de schrijver Jan Boter en de kunstenaar Christiaan Buurtveen. Ze zaten in de Nachtraaf gezellig te kletsen toen het ter sprake kwam. Peter nam het allemaal hoog op en hij vertelde dat hij zich zorgen maakte over deze geschiedenis,
Bjarne had de succesvolle schrijver Jan Boter al een tijdlang niet gezien. Wel had hij ontdekt dat hij regelmatig brieven stuurde aan Emma, die met vele mannen correspondentie had. De jeugdige Bjarne herkende zijn brieven aan het sierlijke handschrift waarmee hij zijn naam op de achterkant van de vaak bijzondere enveloppen had geschreven. Ook stuurde hij vaak kleine pakketjes met boeken en snuisterijen waar Emma dol op was . Vreemd dat hij nooit bij Emma op bezoek kwam. Het kon natuurlijk dat Emma hem thuis bezocht, net zoals ze bij andere schrijvers en kunstenaars op bezoek ging.
 
De succesvolle kunstenaar Peter Halm had helemaal niets met sprookjes. Hij had een keurige nieuwe vriend, waar Bjarne ook goed mee op kon schieten. Ze spraken vaak samen af om met een groepje naar een tentoonstelling te gaan.
De vriend van Peter was een kunsthistoricus. Hij was zeven jaar ouder dan Peter en hij had veel verstand van kunst. Bjarne luisterde graag naar de leerzame verhalen.

Kees Broodakker had Bjarne opnieuw een brief gestuurd. Hij vroeg alweer of Bjarne al nieuwe gedichten had geschreven. Hij was nieuwsgierig naar zijn Hector Havermout gedichten.
Het waren voor Bjarne slechts woordschetsen om zijn gedachten te kalmeren, maar hij stuurde ze naar Kees op. Dan kon hij ze lezen.
 
Beste Kees Broodakker,

Ik ben druk bezig met het studeren voor de examens van school, maar ik heb toch tijd gevonden iets te schrijven. Bij deze mijn twee laatste gedichten. Het zijn zo maar wat probeersels.


Achterland

Serieus verliefd
op de innerlijke charme
van het achterland
dromend over een vreemd soort geluk
alleen de maan boven de velden

aan de binnenkant papieren uit verleden
krijgt het winderige eindelijk bestemming
gelukkig dat vlinders geen dromen hebben.

Hector Havermout

Strand

Heb ik de woeste zee in mijn gedachten
nu ik over het strand loop
nabij jouw droom
de geest van de elementen
huilt als een wilde hond

aan de buitenkant
van een gezellige broodjestent
krijgt het waaien eindelijk zinvolle bestemming
gekoesterd als een kind begint schemering te slapen

ben ik in jouw dromen verschenen
in het adembenemende stuiptrekken van de onstuimige nacht

schrijf jij mij nieuwe liefdesbrieven
over zand, miljoenen korrels zand.

Hector Havermout

groetjes en tot een volgend schrijven,

Bjarne Gosse


De volgende ochtend zat de jeugdige Bjarne met Emma te ontbijten. Ze was onrustig.

Emma vertelde Bjarne opgewonden dat zij een belangrijke brief uit Amerika had gekregen.
Ze ratelde opgewonden en nam haastig afscheid. Diezelfde middag zat zij in het vliegtuig om over de oceaan te vliegen naar een nieuw avontuur in het land dat haar zoveel succes had gebracht. Drie weken zou haar afwezigheid gaan duren. Bjarne wist meteen al dat hij haar zou gaan missen. Emma hoorde immers bij de zomer, zoals de bladeren bij de bomen.

Bjarne haalde diep adem.

Schrijver: Bjarne Gosse
20 juli 2021


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

4.0 met 2 stemmen 147Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)