Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 45

Maarten Wolvenknaap probeerde Bjarne in de Nachtraaf uit te leggen waarom volgens hem Jan Boter zo een succesvolle schrijver was, maar Bjarne kon hem nauwelijks verstaan omdat de muziek in de studentenkroeg zo hard stond. Bjarne had een drukke week achter de rug, Hij was beter niet naar de kroeg gegaan met zulke zware benen en een onrustig hoofd. Even dommelde hij weg en viel hij tegen de schouder van Maarten in slaap. Inmiddels was ook Gerard gearriveerd en toen ze zagen dat Bjarne zijn ogen niet meer open kon houden besloten ze hem gezamenlijk naar huis te brengen

Tijdens die bijzondere zomer luisterde Bjarne in de avond vaak naar de radio. Er was een nieuwe deejay op de radio. Zijn naam was Arnold Roodkop. Bjarne Gosse kende hem een beetje omdat hij ook in een platenzaak in de stad werkte. Bjarne kocht daar de elpees die hij in opdracht van Emma moest kopen, omdat ze er zelf geen tijd voor had, maar wel graag de nieuwste muziek in huis had.
Bjarne deed het graag. Hij draaide de elpee dan altijd eerst voorzichtig voor mezelf en zette de muziek op een cassettetape voor eigen gebruik. Hij kon dan gemakkelijk de minder goede nummers weglaten.
Ze wilde altijd het nieuwste werk van de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Bob Dylan, maar via haar kwam Bjarne ook met allerlei andere muziek en met de deejay Arnold Roodkop in contact.

Arnold deed het goed op de radio. Hij wist veel over de muziek te vertellen. Bjarne Gosse vond het een fijn programma. Later stond er in de wijkkrant een artikel over hem. Daaruit bleek dat hij ook gedichten schreef. Voornamelijk gedichten die over muziek gingen. Bjarne vond het indrukwekkende gedichten en hij besefte dat hij nog veel moest schrijven om zover te komen. Arnold Roodkop was populair in Utrecht. Bjarne kwam hem ook vaak tegen in het nachtleven. Hij wilde een muziekband oprichten.
Bjarne vertelde hem enthousiast over de zangkwaliteiten van Gerard Vroeg, die ook de basgitaar kon bespelen. Een paar dagen later stelde hij Gerard Vroeg aan Arnold Roodkop voor. Hij kon auditie komen doen in de oefenzaal van de band.

Een week later hoorde Bjarne van een dolgelukkige Gerard dat hij was aangenomen voor de muziekband van Arnold Roodkop en dat er over een week al een eerste optreden zou zijn. Ze speelden covers en ook een aantal eigen nummers geschreven door Arnold Roodkop. Het optreden werd afgesloten met een door Gerard Vroeg geschreven nummer: ‘The waterfall”, een depressieve song met een sombere treffende tekst waar Gerard al zijn zangtalent in kwijt kon.

Het werd een onvergetelijke avond. Een optreden zoals zelden was vertoond door een nog onbekende band. De hele meute stond te hossen, de hele zaal ging uit zijn dak!

Schrijver: Bjarne Gosse, 6 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 189Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)