Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 47

Onmiddellijk drong de urgentie van het bericht op het antwoordapparaat van Emma Petronella tot de jeugdige Bjarne door. Arthur zat in een politiecel en hij vroeg Bjarne om een advocaat te bellen. De geschrokken Bjarne had een half uur later een advocaat aan de telefoon. Bjarne wist verder niet wat er aan de hand was, en waarom Arthur hem had gevraagd om het contact te leggen. De advocaat zei dat het allemaal in orde zou komen.

In het oude Amsterdam had Kees Broodakker eindelijk een manier gevonden om de jeugdige Bjarne uit zijn tent te lokken. Het beste thema daarvoor was de wolf. Wanneer Bjarne tegen de komst van de wolf in ons land zou zijn, zou hij nooit een relatie met Kees kunnen krijgen. Het was een spel in de gedachten van Kees.

Ondertussen verdween de Otter uit het landschap en kwamen er steeds vaker berichten over de teloorgang van de natuur door droevig toedoen van de mens. Bjarne zag het als een reden om zich in de alternatieve tuinbouw te verdiepen. De jongeling schreef daar een scriptie over.
Emma vond het heerlijk dat Bjarne idealen had. Maar het was uiteindelijk naïef om te denken dat ze hem werkelijk begreep.

Ze stimuleerde Bjarne om ook met leeftijdgenootjes om te gaan. Wanneer hij daar over vertelde zag hij hoe zij zich zichtbaar verveelde en met hangende pootjes terugkeerde naar haar boeken. Boeken die overal in de riante woonkamer half gelezen rondslingerden naast de vele asbakken en schemerlampen die ze had aangeschaft.

Het was niet zijn bedoeling geweest om haar boos te maken toen hij zijn verhaal begon. Maar ze riep direct; “Het is een charlatan, hij zegt dingen die niet waar zijn. Die tijd is er nooit geweest, er waren toen ook al veel arme mensen.” Dat Bjarne zich ook niet thuis voelde in de dingen die zij zelf beweerde kon haar niet zoveel schelen. Bjarne moest zijn eigen weg leren zoeken.

Bjarne wist dat er iets wat was Emma had weten te omhullen. Hij raakte nooit uitgekeken op zijn hospita. Hij kon zijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen.
Een haarspeld was voldoende. De lade van het bureau zat op slot, maar met de haarspeld van zijn geliefde Emma Petronella was het een koud kunstje. Bjarne had geen ervaring met het openen van sloten met een haarspeld, maar dat was niet nodig. In de geopende lade lag een enveloppe van een bekend ziekenhuis in ons land. Bjarne las de brief die er in zat zorgvuldig, en voor zijn ogen ontfutselde hij het geheim.
Alles stond er in beschreven, van de eerste hormoonprikken tot de uiteindelijke operatie. zijn hospita was in haar vorige leven een huisbaas met een penis geweest.
Ze was in het verkeerde lichaam geboren, en de roddels van Neil en de zus van Peter Halm bleken de waarheid. De vrouw die hij maandenlang met de meest intieme hartstocht had bemind, had voor een groot deel van haar leven in een mannenlichaam gewoond. En hij had er niets van gemerkt omdat ze er niets over had verteld.
Dit bevreemde Bjarne. Hoe had het kunnen zijn dat hij er niets van had gemerkt?
Hij besloot naar de Nachtraaf te gaan. De flamboyante Gerard Vroeg zat er in een hoekje wat te chillen. Bjarne zag meteen dat hij om een praatje verlegen zat. Hij vroeg hem hoe zijn dag was geweest. Hij had een verschrikkelijke dag achter de rug.
Ze bleven tot diep in de nacht ouwehoeren. Gerard was dankbaar over dat Bjarne hem met Arnold Roodkop in contact had gebracht. De samenwerking in de band was voortreffelijk. Er was sprake van een klik tussen de muzikanten en de zingende bassist.
Gerard Vroeg liet zich helemaal gaan. Ze hadden de grootste lol tot diep in de nacht. Het was fijn om Gerard zo gelukkig te zien na alle ellende die hij had meegemaakt.

Schrijver: Bjarne Gosse
14 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 2 stemmen 205



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)