Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 49

Even snel als de uitbundige regen was gekomen, was die weer verdwenen om ruimte te maken voor een twijfelende avondzon hoog aan het zomerse hemelfront boven de oude stad.

De frivole geruchten over de beeldschone Emma P. waren er wel geweest, maar de jeugdige Bjarne dacht dat het onzinnige flauwekul was.

Het was duidelijk iets wat hij moest verwerken. Hij vond het bijzonder dat hij er niets van had gemerkt. Toch raakte hij er ook van in verwarring. Was dit de reden geweest dat Emma Petronella nooit over de bijzondere relatie wilde praten, en dat ze voortdurend op reis was voor haar werk.
Bjarne Gosse vond het ongelofelijk dat zo'n beeldschone vrouw ooit een huisbaas met een penis was geweest in plaats van een hospita in een herenhuis.

Arthur belde. Zijn stem klonk zenuwachtig door de telefoon.
“Beloof je me echt dat je het nooit aan iemand zal vertellen Bjarne. Ik zweer je dat ik jou ook nooit zal verraden.”
“Nee Arthur, ik zal het aan niemand vertellen. Wees gerust. Ik ben betrouwbaar en ik weet hoe jij je voelt.”
Het was een kort telefoongesprek om Arthur gerust te stellen.

Bjarne voelde dat zijn gevoelens van verliefdheid weer naar een bodem zochten in zijn hart. Het leven was verwarrend voor een jonge minnaar zoals hij. Hij bemerkte dat zijn fascinatie voor de beeldschone Emma Petronella weer begon te groeien, ondanks dat ze iets persoonlijks zo lang geheim had weten te houden.

In de media verschenen steeds meer berichten over wantoestanden in de intensieve veehouderij, de bio-industrie. De jeugdige Bjarne besloot er voor maatschappij een nieuwe scriptie over te schrijven. Een vervolg op het werkstuk dat hij eerder over de omgang met dieren had geschreven.

Dieren werden steeds meer ondergeschikt gemaakt aan de behoeften van de mens, die het als een vanzelfsprekendheid beschouwde om iedere dag een lap vlees op het bord te krijgen. Dat terwijl het vroeger prima was om maar een paar keer per week vlees te eten. De feiten logen er niet om. Vooral de varkens moesten het ontgelden. Mensonterende toestanden in overvolle fabrieksboerderijen om maar zo goedkoop mogelijk vlees te produceren.

Het greep Bjarne zo naar de strot dat hij besloot vegetariër te worden. Hij moest het nog met Emma overleggen. Hij had een vermoeden dat zij daar wel voor open zou staan. Ze hield ervan als hij zijn meer idealistische kant liet zien.
Dan was hij weer haar stoere Bjarne. Haar vurige minnaar.

Bjarne had medelijden met Arthur. Hoe had hij zo de fout in kunnen gaan? Of was hij toch onschuldig zoals hij zelf beweerde?

Frits moest eten hebben. Emma was afwezig, zoals wel vaker wanneer Frits eten moest hebben.
Toen Frits aan het eten was dacht Bjarne aan Arthur.
Waren ze nu vrienden omdat ze samen een geheim deelden?

Schrijver: Bjarne Gosse
23 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 2 stemmen 220Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)