Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Mei 1983

De meidagen van het jaar 1983 waren aangebroken. Bjarne was weer bezig met leren voor zijn examens op de Middelbare tuinbouwschool.

Tom, de jongere broer van Bjarne, was op het Amsterdamse politiebureau geweest. Hij had zijn eigen stereo gestolen, aangifte gedaan van diefstal en zo de verzekering opgelicht.

De dominante moeder van Bjarne was compleet overstuur en ze had geen ruimte voor de verhalen van Bjarne. Het was ook maar beter zo, ze zou het toch niet begrijpen. Tom was altijd al haar zorgenkind. Bjarne moest zichzelf zien te redden.

De examens op de Middelbare Tuinbouwschool waren pittig. Gelukkig had de jeugdige Bjarne het vermogen de stof in korte tijd te onthouden en haalde hij redelijke cijfers voor de verschillende vakken.

Op zijn stageperiode op het studiecentrum voor biologisch dynamische tuinbouw in Driebergen keek hij met gemengde gevoelens terug. De eerste weken mocht hij niet mee eten met de andere mensen die er werkten omdat hij op een gangbare tuinbouwschool zat. Pas toen er een andere bedrijfsleider kwam mocht hij wel mee-eten en hoefde Bjarne niet in een aparte kamer zijn zelf meegenomen boterhammen te nuttigen. Het was wel een mooie groentetuin en ze hadden er wat klein vee. Het werk was lichamelijk zwaar. Er was te weinig personeel om de tuin goed te onderhouden. Het was te zien aan de soms te laat geoogste groentes en aan de rommel her en der.
De nieuwe bedrijfsleider begreep het belang van stagiaires beter dan zijn voorgangers. Hij verschafte Bjarne Gosse de nodige informatie voor de scriptie die hij over het hele gebeuren moest schrijven. Peter Halm had hem een mooie donkerrode map gegeven om zijn scriptie er verzorgd uit te laten zien.

Ondanks de ongemakken schreef Bjarne Gosse een bezielde scriptie over de biologisch dynamische tuinbouw. De leraar van de Rijks Middelbare tuinbouwschool te Utrecht was allerminst onder de indruk. De scriptie zag er weliswaar verzorgd uit en was inhoudelijk ook prima in orde, maar het stak hem dat Bjarne de alternatieve tuinbouw zo rooskleuring had geschetst. Hij noemde de inkomsten erg pover voor vier personen, en hij gaf Bjarne als cijfer voor de scriptie een zeven.

Bjarne dacht er steeds vaker aan om na zijn examens naar de kunstacademie te gaan voor een toelatingsexamen. Maarten Wolvenknaap en Gerard Vroeg stimuleerden hem verder te gaan met zijn creatieve werken. Hij liet zich graag inspireren door de natuur en schilderde dierfiguren met een expressieve uitdrukking op het gelaat.

Het contact met zijn ouders werd steeds slechter nu zij hun handen vol hadden aan zijn jongere broer Tom, die verslaafd was geraakt aan softdrugs. De jeugdige Bjarne leerde meer en meer voor zichzelf te zorgen. Eenvoudige maaltijden klaarmaken als Emma er niet was. De was in de wasmachine doen en ophangen om te drogen. Zijn kamer op orde houden en examens leren voor school. Terwijl Bjarne zijn best deed om zijn schoolperiode te voltooien, leefden Maarten en Gerard zich uit in het Utrechtse nachtleven. Af en toe hoorde hij de verhalen. Bizarre verhalen over de losbandige liefde.

Schrijver: Bjarne Gosse
20 november 2021


Geplaatst in de categorie: school

4.3 met 3 stemmen 772Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)