Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Herfst 1985

Na een toelatingsronde werd Bjarne Gosse aangenomen voor de avondacademie voor kunstonderwijs.
De crisis van de jaren tachtig was in volle gang. Bjarne stond na het behalen van zijn diploma voor middelbaar beroepsonderwijs ingeschreven als werkzoekende bij het arbeidsbureau. Voor iedere baan waarop Bjarne Gosse solliciteerde kwamen tientallen andere kandidaten. In de avonduren bezocht hij de avondacademie. Zijn familie woonde in de buurt. Zijn broertje Tom kreeg zijn eerste psychoses. Hij haalde bizarre en dikwijls kwaadaardige streken uit wanneer hij een psychose had. Maar hij was vooral ook zielig. Moeilijk voor Bjarne Gosse om van dichtbij mee te maken. Nog moeilijker voor zijn arme moeder, die al haar kinderen het huis had zien verlaten.

Trudy, een vroegere klasgenote, was in een kraakpand in Amsterdam gaan wonen. Toen Bjarne haar in het nachtleven ontmoette had ze een metamorfose ondergaan. Ze was door het dansen op de dansschool een ander mens geworden. Haar uiterlijk was totaal veranderd. Bjarne voelde dat er een voor hem onvermijdelijke aantrekkingskracht vanuit ging. Ze raakten aan de praat, lachten hard om elkaars grappen.

Ze belandden bij elkaar in bed in dat kraakpand in de binnenstad van Amsterdam. Het was een vage toestand van weggelopen jongeren die nooit meer vlees wilden eten en zo vaak mogelijk de liefde bedreven. Als Bjarne Trudy niet was tegengekomen was hij daar nooit in terecht gekomen.

In het weekend daarna had Bjarne geholpen om de spullen van Emma naar haar nieuwe woonadres te brengen. Met al haar spullen was de voormalige danszaal vol komen te staan. Het was een verassing voor als ze terug kwam uit Amerika. Het was een zware verhuizing. Toen alle spullen in eindelijk in de riante woonkamer stonden was Bjarne doodop, net als Christiaan Buurtveen en de oude kroegbaas Sander, die ook hadden geholpen.

Een week daarna kreeg Bjarne een kaartje in Amsterdam. Een uitvoerig bedankje van Emma, die schreef dat ze druk bezig was met de grote woonkamer inrichten. Ze had een aardige som geld gekregen voor de verkoop van het huis. Het huis van Jan Boter was in dezelfde buurt. Ze kende de omgeving. Bjarne was altijd welkom in haar leven al woonde hij in Amsterdam en niet meer in hetzelfde huis.
Bjarne had voorlopig geen zin om haar in Utrecht te bezoeken. Hij liet zich meeslepen in de nachtelijke avonturen van Trudy omdat hij vertier zocht en de ellende van de crisis probeerde te vergeten. Trudy was een opvallende verschijning in de Amsterdamse krakersscène.

Het was nu echt armoedig met alleen nog maar arme mensen om zich heen en een jongere broer die steeds gekker werd en zijn arme moeder meetrok in zijn bizarre schizofrene wereld van onrust en verderf.

Trudy en Bjarne waren een leuk en graag gezien koppel in het alternatieve uitgaansleven van Amsterdam.
Bjarne had had Emma Petronella allang verteld over zijn liefde voor Trudy, maar Emma bleef hem dwingende brieven sturen met vooral verwijten over dat hij haar in de steek had gelaten. Alsof ze getrouwd waren en zij er geen andere minnaars op na hield. Wat bezielde Emma?

Schrijver: Bjarne Gosse
20 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: ex-liefde

4.3 met 3 stemmen 202Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)