Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

april 1986

Het lievelingslied van Emma was ongetwijfeld Mr. Tambourine Man van haar beroemde held Bob Dylan;

Hey, Mr. Tambourine Man, play a song for me
I'm not sleepy and there is no place I'm going to
Hey, Mr. Tambourine Man, play a song for me
In the jingle jangle morning I'll come following you

Ze zong het dikwijls luidkeels mee, wanneer ze de oude grammofoonplaat draaide. Ze had er zelf een Nederlandse vertaling van gemaakt die ze zong terwijl ze zichzelf begeleidde op de piano.

Emma Petronella had veel boeken gelezen, soms las ze wel acht verschillende boeken per nacht. Je kon het zien aan haar ogen en aan de manier waarop ze bewoog en haar halfzware Samson shagsigaretten op stak. Overal stonden asbakken, overal lagen boeken met bladwijzers om aan te geven waar ze was gebleven. Ze zeemde de ramen niet meer zelf, dat deed Jan Boter voor haar. Het waren kleine, door de rookaanslag bruin geworden raampjes.
Ze had er moeite mee gehad dat Bjarne Gosse ouder werd en ze trok zich steeds meer terug in haar wereld van boeken. In haar tot woonpaleis omgebouwde woonkamer hield ze er een uitgebreide correspondentie op na. Door de hoge ramen viel het maanlicht schuchter naar binnen tussen de rookwolken die ronddwaalden in de ruimte waarin zij haar leven doorbracht.

Wanneer Jan Boter aan de deur kwam met de dagelijkse fruitsalade keek ze hem weemoedig aan gekleed in nachtjapon en met donkere wallen onder haar ogen. Jan Boter vroeg of ze zin had om een keer te gaan wandelen in een natuurgebied, samen met de dierenkenner Joop van Teil, die voor een weekend bij Jan Boter logeerde. Dat aanbod sloeg ze af, ze moest en zou een aantal boeken uitlezen, desnoods door in de nacht door te lezen, totdat er alleen nog maar fictieve personages bestonden, die voor haar tot leven kwamen.

Bjarne Gosse voelde zich machteloos tegenover zoveel literair geweld. Je kon geen normaal gesprek meer met haar voeren. Onder iedere zin zat er een addertje in het grasland.

En als ze dan eindelijk uitgelezen was, kwam haar muze Bob Dylan weer met zijn ellebogen op de salontafel leunen. Ze kon mensen zwijgend beroemd maken door te dwalen met de maanlichtvriend onder de schaduw van haar boekenkast.

Jan Boter en Joop van Teil hadden een mooie dag in de polder, met als hoogtepunt een voorbijvliegende torenvalk.

Bjarne had onverwacht bezoek gekregen van Maarten Wolvenknaap. Het was een korte intensieve ontmoeting. Bjarne wist niet of hij de juiste dingen had gezegd. Maarten was vader van een zoon geworden, maar hij leefde niet samen met zijn vriendin en het kind.

Hey, Mr. Tambourine Man, play a song for me
I'm not sleepy and there is no place I'm going to
Hey, Mr. Tambourine Man, play a song for me
In the jingle jangle morning I'll come following you

Door de transistorradio van Bjarne klonk de uitvoering van The Byrds.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=HlYw1NsT_wE

Schrijver: Bjarne Gosse
1 november 2022


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 223Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)