Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Zomer en herfst 1990

In de zomer van 1990 verhuisde Bjarne van de Amsterdamse Jordaan naar de volksbuurt de Baarsjes. Een grote keuken, een badkamer, een woonkamer en een slaapkamer, en aan de achterkant van het huis een balkon. Een kleine zolder boven aan het trappenhuis.

Een lange zijstraat van een drukke winkelstraat, niet ver van het Mercatorplein. Een mooie buurt om in de anonimiteit te verdwijnen, het liefst jarenlang, zonder hoop op een betere toekomst. Alles was beter dan het verleden, dat rugzakje moest zo snel mogelijk verdwijnen. Bjarne wilde zich bewijzen met nieuwe schilderwerken. De woonkamer werd een werkkamer waar in gewoond werd en gewerkt.

De romantische relatie van Astrid en Bjarne bloeide weer op, met ups en downs. Logeren en weer weggaan. Het was beter dan samenwonen en alles moeten delen. Het was soms ook eenzaam.
Op de tweede etage woonde een boevenbende. Er werden drugs verhandeld en dat zorgde voor ongewenste geluiden in de nacht.

Vaak was Bjarne aan het lezen. Hij las een boek van James Absurdy met de titel:
'Hoe maak ik mezelf begeerlijk'. Het was een lastig boek om te lezen, maar Bjarne stak er veel van op. Zijn gedachten gingen terug naar de mooie tijd met Kees, een paar jaar eerder.

Het oude Hector Havermout schrift lag gehavend in de slaapkamer. Halve zinnen in ondubbelzinnige bewoordingen, waarschuwingen aan zichzelf, kleine opmerkingen over het heengaan van de tijd en de periode van het samenwonen met Astrid.
Bjarne schreef er af en toe wat nieuws in, zodat hij later iets had om over terug te denken. Hij wilde iets schrijven over Kees, na het drinken van een kop sterke koffie lukte het:

Kees Broodakker

Er ligt een episode vol herinneringen tussen ons eerste emotionele contact en het ondoorzichtige heden. Maar ik heb je lief in mijn gedachten en ik ben tevreden. Later, als je weer in de stad bent beleven we de mooiste momenten.

Ik val in slaap in stille geheimen. De liefde heeft me meegenomen. Niet naar de zee of naar een bed. De liefde heeft mij naar het duinhotel gebracht.
Ik droom over jou in zoete begeerte. Nog steeds heb je de plek in mijn hart niet verlaten.

Bjarne, oktober 1990


Er lag een nieuwe uitdaging voor Bjarne klaar. Een opdracht voor een advocatenkantoor. Een schilderwerk op papier van zeventig centimeter breed en negentig centimeter lang. Hij kreeg er een aardig bedrag voor. Berend uit Utrecht had voor hem bemiddeld.

Schrijver: Bjarne Gosse, 22 februari 2023


Geplaatst in de categorie: individu

4.5 met 2 stemmen 210Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)