Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Zomer 1993

“Bij psychische ongemakken, alsjeblieft niet de geestelijke gezondheidszorg inlichten, want die maken er onmiddellijk een trauma van, met mogelijke stoornissen tot gevolg.”
De brief van Tom Gosse, die hij aan zijn broer Bjarne schreef, begon al mistroostig. Ondanks zijn diagnose Schizofrenie kon Tom zijn ongenoegens goed onder woorden brengen. Niet alleen de geestelijke gezondheidszorg kreeg ervan langs, maar ook de multinationals en uiteraard de regering, die volgens Tom niet veel goeds kon doen. Altijd was er iets om over te klagen. Tom was zijn tijd ver vooruit.
Bjarne las de brief en hij probeerde enige afstand te bewaren tot wat er allemaal stond geschreven. Het was zeker geen onzin of voortschrijdende paranoia, maar Bjarne vroeg zich af waarom Tom zich over zoveel zaken druk maakte terwijl hij zijn eigen leven niet op orde had.

Af en toe probeerde hij een broer te zijn voor Tom, die door zijn ziekte sterk afhankelijk van zijn moeder was. Maar het gaf al tijden geen plezier meer, wat hij ook deed, Tom had er altijd aanmerkingen op en vervolgens zat Bjarne met de gebakken peren.

Op een dag schold Tom de vriendin van Bjarne uit. Zomaar uit het niets begon Tom te schelden naar de stom verbaasde Astrid. Midden op straat zodat iedereen het kon horen. Astrid was behoorlijk uit haar doen toen ze het voorval aan Bjarne vertelde.

Emma Petronella stuurde ook een lange brief aan Bjarne in de zomer van 1993. Ze had het oorlogsportret een prominente plaats gegeven in haar woonzaal. In de nabijheid van een bos rode tulpen had Emma voor Bjarne een foto gemaakt. Het schilderwerk was mooi ingelijst, achter glas om het kunstwerk te beschermen. Bjarne voelde zich ongemakkelijk bij hetgeen er stond geschreven. Het was leuk dat Emma zijn duistere portret had gekocht. Maar het was jammer dat er niemand anders een werk had aangeschaft.

Bjarne had gelezen in de brieven van zijn broer Tom. Bjarne had de brieven van Emma Petronella gelezen. De inspiratie was verdwenen. Hij voelde zich eenzaam en hij zocht wat troost in het meezingen met de muziek van de Rolling Stones. Angie en Dead Flowers.

Het was jammer dat het zo slecht ging met zijn broer en met zijn moeder. Zijn vader was na het verblijf in een inrichting voor geestelijke gezondheidszorg redelijk opgeknapt.

Astrid verbleef in Polen vanwege een studiereis. Ze was er niet bij toen de oom van Bjarne werd begraven. De jongste broer van de moeder van Bjarne had zijn tweede hartaanval niet overleefd.

Schrijver: Bjarne Gosse
28 maart 2023


Geplaatst in de categorie: familie

4.0 met 5 stemmen 288Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)