Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Herfst 1995

De herfst van 1995 stond in het teken van de depressie van Emma Petronella. Door een lekkage in de kelder van haar riante leefzaal was de houten vloer onder water komen te staan. Ze bleef er stoïcijns onder, liet het water dagen staan zonder zich om de gevolgen te bekommeren.

Jan Boter was voor een literaire bijeenkomst in de Verenigde Staten. Het waren de buren van het Leger des Heils die onraad roken en hals over kop Berend waarschuwden dat er iets mis was bij Emma Petronella in huis.
Op dat moment logeerde Bjarne bij Berend in Utrecht. De beide mannen besloten met enige haast naar de woning van Emma te vertrekken.

Ze zag er vreemd uit toen ze bij de deur stond. Haar gezicht was sterk vermagerd en ze had een vreemde blik in haar groen grijze ogen, die voorheen altijd zo scherp keken naar de wereld om haar heen.

Bjarne en Berend namen de situatie op. Berend dook de kelder in om de lekkage op te sporen en Bjarne begon te dweilen. Na uren werk ontstond er een situatie die bizar was. In plaats van Berend en Bjarne te bedanken voor de spontaan geboden hulp begon Emma Petronella een intrigerend verhaal over haar muzikale held Bob Dylan te vertellen.

Ze dronk niet meer. Bjarne twijfelde of Emma nog in god geloofde. Ze stak de ene sigaret na de andere op. Ze slikte geen medicijnen en ze was in redelijke lichamelijke gezondheid. Het was een depressie die niemand had zien aankomen. De hele dag lag ze op haar bed in de woonzaal om er te staren naar de muren, de spiegels, om er te luisteren naar de muziek van Bob Dylan.

In oktober werd Bjarne drieëndertig jaar jong. Voor zijn verjaardag kreeg hij een boek van Jan Boter. Hij las met veel plezier het eerste hoofdstuk.
Een regenachtige herfstavond in november 1995 bracht hem ertoe om met het tweede hoofdstuk te beginnen:

“Elk weekend bezoek ik mijn oma in het dorp. Ik help haar met het huishouden omdat ze verschillende dieren en een grote tuin heeft. Waar het nodig is om te helpen opruimen, en in het voorjaar om groenten, aardappelen en vele andere dingen te planten. Dankzij haar heb ik altijd vers groenten in huis, evenals vlees en eieren. Hou je van je eigen producten of koop je ze liever? Waar koop je het vaakst boodschappen?“

Schrijver: Bjarne Gosse, 17 mei 2023


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.0 met 4 stemmen 238Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)